Danske aviser og andre traditionelle medier bør droppe klynkeriet og i stedet indstille sig på en fremtid efter den digitale tidsalder. For der venter enorme forandringer. Det fastslår topchef i Google i et eksklusivt interview med Journalisten.dk. Læs hans bud på vindermediet.
Lad os starte med at slå tonen an. Altså med de helt brede penselstrøg. Det overordnede budskab fra Google fejler nemlig ikke noget, hvis ellers målestokken er "big statements".
Sagt lidt flot, så handler det nemlig om "et nyt globalt økosystem for medierne", hvis ellers man skal tro Googles vicedirektør for Nord- og Centraleuropa, Philipp Schindler.
Og her taler vi altså om en fremtid, som de hjemlige danske medier får svært ved at påvirke stort. Nok snarere tværtimod. Så det er bare om at komme op i fart.
Men inden vi går i detaljer med Googles syn på udviklingen og Philipp Schindlers forudsigelser om fremtidens vindermedier, skal vi lige et øjeblik endevende et stadigt tilbagevende element i den danske mediedebat:
"Det er alt sammen Googles og Facebooks skyld."
Det er i hvert fald klagesangen igen og igen fra adskillige danske medier og direktører, når de påpeger, at Google og diverse sociale medier i stigende grad stjæler danskernes tid og ikke mindst de afgørende annoncekroner.
Dansk Kommunikations Forening havde det eksempelvis som hovedtema på dets generalforsamling sidste år, hvor både formanden Christian Peytz og DRs generaldirektør Kennet Plummer advarede om, at det kan få "dramatiske konsekvenser" for både de skrevne medier, den kritiske nyhedsformidling og sågar den danske kultur.
Og flere opgørelser viser da også, at der er sket en markant forskydning fra det traditionelle annoncemarked på print og tv til internetannoncering i de seneste år. Ifølge DRs seneste rapport: "Udfordringen for danske medier og public service i en global medieverden" anslås Google således at stå for ca. en tredjedel af al annonceomsætning online i Danmark i kraft af deres førerposition på søgeordsannoncering.
Samtidig bruger danskerne nu langt over halvdelen af deres samlede tidsforbrug på nettet på udenlandske medier med Google som topscorer lige efter Facebook.
Med andre ord: Google og dets følgesvende – Facebook og YouTube – er "de store syndere". Det er deres fremvækst og dermed deres skyld, når danske medier lider.
Men hvis man tror, det får Google til at komme ilende med kærlig trøst, filantropisk omsorg og tiltrængte støttekroner, så kan man godt tro om igen.
Google, der i dag er verdens fjerde største mediekoncern, svarer nemlig kontant igen:
»Jeg er fuldstændig uenig i konklusionen, at det skulle være vores skyld. Jeg mener ikke, at Google stjæler penge i nævneværdigt omfang fra de traditionelle medier. Det beror på en misforståelse,« siger vicedirektør for Google i Nord- og Centraleuropa, Philipp Schindler, i et eksklusivt interview med Journalisten.dk.
Og han udbygger gerne den melding, for ifølge Philipp Schindler sker forandringerne uafhængigt af både de traditionelle medier og Google.
Den altafgørende faktor er derimod den teknologiske revolution, den enorme vækst i bredbåndsforbindelser, langt lavere udgifter til at gemme data, udbredelsen af videokameraer i snart sagt ethvert medie og hele den enorme computerkraft som er blevet hver mands eje:
»For 10 år siden var der ingen, der havde råd til det. Nu er videokameraer i fantastisk kvalitet og hurtig netadgang integreret i hver eneste smartphone. Og samtidig har forbrugerne taget den ny teknologi til sig. De elsker det,« påpeger Philipp Schindler, der rangerer tæt på Googles øverste topchef i USA, Eric Schmidt.
Og han påpeger gerne endnu flere årsager til, at udviklingen – uden for de traditionelle mediers rækkevidde – betyder, at den gamle hakkeorden er "history".
»Det er en misforståelse, hvis man tror, at størstedelen af vores omsætning kommer fra annoncører, der i gamle dage bookede helsides print-annoncer i fire farver eller hvad, man nu valgte af annonceformat. Det passer ikke. De fleste af vores annoncører er mindre selskaber, som tilsammen udgør 'the long tail'. Derudover er der en kæmpe omsætning fra blandt andet direct marketing og direkte salg på nettet, som den traditionelle medieindustri historisk aldrig har haft adgang til," siger han og fortsætter:
»En anden væsentlig faktor i udviklingen er, at medieselskaberne selv har valgt at lægge masser af indhold gratis ud på nettet. Det er ikke noget, som Google nogensinde har bedt nogen om at gøre. Det skal man lige huske. Desuden kan man jo overveje tankeeksperimentet, hvad der ville ske, hvis Google ikke længere fandtes? Hvis Google som selskab forsvandt i morgen, ville det så gøre livet lettere for et eneste medieselskab i verden? Overvej lige den tanke?,« siger Philipp Schindler, der øjeblikkeligt selv kommer med svaret, og det lyder: »Nej!«.
»Du kunne faktisk argumentere omvendt og sige, at Google rent faktisk hjælper den traditionelle medieindustri via for eksempel vores AdSense-partner program, som gør det muligt for den traditionelle medieindustri at tiltrække annoncører, de historisk ikke havde adgang til. Men også via vores selskab DoubleClick, som med yderst sofistikeret teknologi, kan hjælpe aviser og forlag med at optimere deres omsætning på nettet.«
Ifølge Philipp Schindler er det altså ikke Googles skyld, at de gamle medier lider. Det handler om en kombination af ny teknologi og ændrede vaner.
»Forandringen kommer fra forbrugernes side. De er gået online – også når det gælder deres medieforbrug.«
Philipp Schindler konkluderer, at vi derfor allerede befinder os på den anden side af den digitale tidsalder:
»The age of digital media is over,« siger han med tanke på, at digitaliseringen er sket og et grundvilkår, alle bliver nødt til at indrette sig efter.
Men hvad er så det næste skridt? Skal de traditionelle medier begynde at tage betaling på nettet? Og har Google ikke en interesse i, at der fortsat bliver produceret kvalitetsindhold til nettet?
Til det sidste er svaret fra Philipp Schindler naturligvis »Ja« og fortsætter:
»Vi har en meget stor interesse i at sikre, at der findes en succesfuld og blomstrende medieindustri, der leverer kvalitetsjournalistik. Og derfor diskuterer vi også med diverse mediepartnere, hvordan vi eventuelt kunne hjælpe dem med et system til mikrobetaling eller andre betalingssystemer på nettet.«
Google-bossen ønsker ikke af svare på, hvilke store medieselskaber, man netop nu diskuterer de nye betalingsmuligheder med.
»I'm not gonna go into names,« lyder det.
Men han medgiver dog, at Google helt konkret "brainstormer" med diverse medievirksomheder. Og at målet er at finde ud af betalingsmuligheder på nettet.
Philipp Schindler føler sig dog ret overbevist om, at der ikke findes en enkelt løsning på det hele, men at medieindustrien fortsat vil være afhængig af diverse former for indtægtsveje – fra mikrobetaling til annoncering og abonnementsordninger.
»Vi hjælper gerne med platforme, teknologi og infrastrukturen, for at gøre det hele lettere, men i sidste ende er det den enkelte medievirksomheds opgave at finde ud af, hvordan man vil løse det.«
Uanset om nøden knækkes i nærmeste fremtid, så er Philipp Schindler ikke i tvivl om, hvilket medie, der i den nærmeste fremtid kommer til at stjæle al opmærksomhed: Det bliver en stadig mere avanceret mobiltelefon.
»Den næste store trend bliver naturligvis den mobile trend. Vi oplever lige nu, hvordan 3 afgørende elementer vil få mobiltelefonen til at blive det helt centrale medie. Først og fremmest, så er teknologien nu så avanceret, at du nu kan gøre hidtil usete ting med mobilen. Særligt med integrationen af alle mulige former for sensorer i den næste generation af smartphones. Mobilen er simpelthen blevet en super computer i forhold til for fem år siden,« siger Philipp Schindler og fortsætter:
»Dertil kommer udbygningen med kamera, mikrofon, kompas og GPS, som gør, at mobilen nu kan mere end selv de fleste bærbare computere. Og endelig er der oveni lynhurtig adgang til nettet og netbaseret indhold og computerkraft.«
»Tilsammen betyder det et gennembrud for mobilen og andre lignende platforme som tablet-computere. Og det er klart en af de stærkeste trends lige nu, som kommer til at forandre vores medieforbrug fuldstændigt. Alene det faktum, at mediet er en helt anden størrelse end en traditionel PC og en bærbar computer, gør, at vi kommer til at bruge det anderledes. Og når du så kombinerer super computerkraft med GPS, kamera, al viden på nettet og andre egenskaber, så får du et helt nyt medie,« siger han
Vores medieforbrug vil altså komme til at ændre sig voldsomt, når vi er på farten. Allerede i dag er 30 pct. af alverdens mobiler smartphones, og ifølge Googles forudsigelser går det kun 3-5 år før flere mennesker vil gå online via mobilen frem for "traditionelt net".
Læg dertil, at 800 mio. mennesker – worldwide – i dag gør brug af sociale netværk. Dagligt.
På YouTube oploades der 24 timers video – hvert minut. Og samtidig er tv-selskaberne nu begyndt at lægge deres indhold direkte ud på YouTube, som dermed bliver et søgbart medie.
Men også hjemme i stuen kommer forbruget til at ændre sig, for Google tror på, at det traditionelle tv-apparat smelter sammen med internettet.
Allerede nu er der adgang til Google og YouTube i en række topmodeller fra blandt andre Samsung og Sony. Og Google satser på, at den velkendte Google-søgebar kommer til at lægge i toppen af det traditionelle tv-skærmbillede, så man søger sig frem til indhold – frem for at vælge mellem tv-kanaler.
»Det er altså ikke kun vores måde at bruge mobilen som medie på, der kommer til at forandre sig. Også hele tv-oplevelsen vil ændre sig. Den næste generation af tv-apparater vil alle have adgang til nettet – på den ene eller anden måde. Så vi står foran begyndelsen til en betydningsfuld revolution, hvor sandsynligvis en ganske betydelig del af alt vores medieforbrug vil blive IP-baseret eller IP-forbundet i sidste ende. Og det er derfor, at det ikke længere give mening at tale om den digitale mediealder, for vi skelner ikke længere mellem traditionelle og digitale medier.«
Så hvis du var Murdoch – eller chef for en dansk mediekoncern som JP/Politikens Hus eller Berlingske Media – hvad ville du så gøre?
»Det ville være yderst arrogant af mig at komme med forslag til dem. Jeg befinder mig slet ikke i en position til at gøre det. Men dét, jeg kan sige, er, at man er nødt til at omfavne de forandringer, som sker på forbrugersiden, for der er ingen vej tilbage. Og det vil kun gå hurtigere. Og så vil jeg foreslå, at man arbejder tæt sammen med selskaber som os, som forsøger at hjælpe med overgangen til den digitale verden.«
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Spot on, Google. Det er NU det gælder - alle, som ikke har en klar strategi på dette område - og allerede er ved at iværksætte den - er efter min mening i farezonen. Som altid gælder det om at være FØRST på markedet.