GOOD Magazine gør det umulige: Skaber journalistisk håb

På få år er GOOD Magazine blevet det foretrukne magasin i USA for den kritiske idealist, der gerne vil skabe en bedre verden. Her er ingen hokus pokus. Blot optimistisk anvisnings-journalistik og masser af brugerinddragelse. Og det virker.

På få år er GOOD Magazine blevet det foretrukne magasin i USA for den kritiske idealist, der gerne vil skabe en bedre verden. Her er ingen hokus pokus. Blot optimistisk anvisnings-journalistik og masser af brugerinddragelse. Og det virker.

»I virkeligheden, så har København allerede det, vi gerne vil.«

Max Schorr taler begejstret om byens omfattende net af cykelstier, som han var ude at prøvekøre under sit besøg i Danmark. En oplevelse, som fuldstændig matcher de visioner for en smartere verden og kløgtigere livsstil, som GOOD Magzine konstant agiterer glædesstrålende for og kommer med klare anvisninger til.

Nummer efter nummer har den trykte version af GOOD således sat fokus på alt fra byliv og kultur til andre overordnede emner som design, trafik, business, uddannelse, miljø, sundhed, teknologi, mad, medier og politik. Og hver gang med tips til, hvordan vi alle kan gøre verden lidt bedre. Lidt lækrere.

Senest med dette års sommernummer, The L.A. issue, der forsøger at skabe en ny og helt anderledes positiv fortælling om Los Angeles end den, som Marilyn Monroe i sin tid leverede, da hun over for Truman Capote beskrev byen som "Én stor åreknude".

Magasinet gennemgår de store udfordringer, som alverdens mega-byer står over for i disse år – ikke kun Los Angeles – men med kikkerten rettet mod L.A. Og som det helt særlige for GOOD Magazine, så er det med en masse bud på, hvordan man kan forvandle den ellers så "åreknude-ramte" storby til det 21. århundredes skønhed.

For hvis det kan lykkes i L.A., så kan det lykkes hvor som helst, er tesen. Og det ses tydeligt i stort set alle historierne – eksempelvis: The Future Is Bright in Los Angeles, Steal This Idea: GOOD Design L.A. og The L.A. Times is Dead. Long Live the L.A. Times.

Og indrømmet: Ja, attituden er totalt over-begejstret, hvis man befinder sig i afdelingen for danskere, som hylder den gamle sang: "På det jævne, på det jævne". Men i GOODs univers virker det stik modsat. Her tror man fuldt og aldeles på det. Og det forstærkes af, at GOODs egne brugere og læsere konstant bidrager med løsninger og ideer i en usædvanlig frugtbar symbiose mellem de to parter.

Og lad os blive i den californiske storby, som er tema i dette års sommernummer. Det var nemlig her i et lille kontor på Sunset Boulevard, at det hele begyndte for godt fem år siden. Et par gamle universitetskammerater fandt sammen om selve konceptet: GOOD, som i starten mest af alt blot var en tankegang. Et forsøg på at gøre op med den kyniske Bush-æra og hele den medfølgende kapitalistiske demagogi og troen på markedet samt dotcom-bølgen, for så i stedet at skabe en fremtidsoptimistisk modvægt. En slags New Age møder New Money.

Og for at det ikke skal være løgn, så har selveste Fred Segal-butikken i Santa Monica, der klæder mange Hollywood-stjerner på, valgt at sætte GOOD Magazine i udstillingsvinduet. 

Nuvel. Historien om GOOD er først nu for alvor begyndt at tage form. For i begyndelsen var der slet ikke noget magasin. GOOD var nemlig som udgangspunkt tænkt som en digital medieplatform, så man lavede både website, events og film før man overhovedet gav sig i lag med det første magasin.

Noget af det aller første var at få produceret badges, der skulle brande værdisættet GOOD. Der blev desuden arrangeret barbecues rundt omkring, hvor folk kunne mødes og udveksle ideer til forbedringer af samfundet. Og der blev senere etableret såkaldte "Local Communities" i GOODs eget Pop-Up Community Center.

»I min skoletid lærte jeg, at jeg enten kunne vælge mellem at tjene mange penge, eller lave noget meningsfyldt. Men at det nok ikke var muligt at gøre begge dele. Og så var der også den tredje vej, man kunne vælge: Bare have det sjovt. Have some fun!,« fortæller Max Schorr, 31, der i sin tid var med til at grundlægge GOOD.

Han og nogle kammerater var dog så optaget af, at kombinere det hele, at de besluttede sig for at lave et magasin, der skulle tale til deres egen generation ud fra følgende tankegang: "A free press for the critical idealist".

»Vi skelede meget til WIRED Magazine og hvad de gjorde i starten, hvor de formåede at gøre teknologi til noget nærværende og samfundsrelevant for almindelige mennesker, og ikke blot noget, som talte til nørderne,« siger Max Schorr, der gæstede København i forbindelse med Seismonauts Community Conference 2011.

I dag opfatter folkene bag GOOD sig derfor på en og samme tid som både et magasin, et brand og et "community".

»Mange traditionelle medier er baseret på at stille spørgsmål og en evig forfølgelse af spørgsmål. Men med fremvæksten af sociale medier er det mere relevant at indgå en dialog. Og vores styrke er klart vores evne til at lytte frem for at komme med bastante erklæringer.«

Fremgangsmåden går helt tilbage til premiere-nummeret med titlen "America", hvor GOOD Magazine på forsiden efterlod et blank felt, hvor læserne selv kunne skrive deres holdninger og ideer ind.

»Det var midt i tiden med Bush-administrationen, som var en hård tid for USA, og hvor vi tænkte: Berlinmuren er væk, vi er en del af det globale samfund, men vores lands ledelse forstår det ikke. Derfor satte vi fokus på Amerika, og det var hverken ment ironisk eller patriotisk. Det var med et ønske om et bedre USA. Og som i alle vores andre numre, lod vi grafiske designere sætte tonen over 4 sider i bladets start. Det blev til en helt ny fortolkning af den klassiske vending: "America, Love It or Leave It", som ved hjælp fra reklamebureauet WK12 blev til "America, Love It or Fix It",« siger Max Schorr.

De efterfølgende udgaver af GOOD Magazine har alle haft hvert deres overordnede tema – eksempelvis "Change is Good" og numre som "Big Ideas!" og "The Slow Issue".

»Noget andet, vi har forsøgt at gøre, er at blande pragmatisme med idealisme. Et projekt, som folk i starten ikke troede på kunne lade sig gøre. Men jeg tror godt, vi kan begge dele. Og vi gør det rent faktisk. Samtidig har vi arbejdet med at kombinere selfishness (good for me) med altruism (good for the world). Og også det, har det vist sig, at være muligt at kombinere. Vi udviklede rent faktisk vores eget begreb: Selfish altruism. Altså hvordan man kan gøre tingene, så de på en og samme tid bliver gode for både mig og verden.«

For Max Schorr er GOOD Magazine langt fra kommet i mål endnu. Han mener holdet bag GOOD stadig har meget at lære. Ikke mindst i forhold til at være igangsætter, få folk til at handle og skabe positiv udvikling.

Et af de seneste initiativer har været et samarbejde med byen Austin i Texas, som i Danmark mest er kendt blandt new media-journalister for den digitale festival South By Southwest (SXSW), men som også står bag projektet Keep Austin Weird. Et projekt, som går ud på at fremme kreativiteten og  eksentrisiteten i byen samt forhindre konformitet.

»Der bad de os om at hjælpe dem med deres projekt. Vi vidste ikke, om vi kunne, for vi var stadig selv så nye og så bekymrede for vores eget brand. Men så sendte "Keep Austin Weird" deres eget bud på en fælles kampagne og fælles logo: Keep Austin GOOD, som var noget af det cooleste og smukkeste og skønneste. Og det blev til en fantastisk oplevelse at se dem i deres lokale samfund gøre brug af vores GOOD-koncept og give det nyt selvstændigt liv,« fortæller Max Schorr.

Med til den udsædvanlige fortælling om GOOD Magazine hører selve måden, magasinet blev lanceret på. 

Holdet bag havde ikke råd til nogen dyr og omfattende lancering. I stedet fandt de på en "Choose GOOD Campaign", hvor man sammen med 12 non-profit organisationer, som man mente legemliggjorde selve ånden i GOOD Magazine, lod 100 pct. af indtægterne gå til en af de 12 non-profit organisationer efter eget valg. Det var alt fra Slow FoodMalaria No More og Teach for America til Youth AIDS, Points og Room to Read. Det kostede 20 dollar pr. læser og var med til at sætte skub i lanceringen.

Det første nummer af GOOD blev således lynhurtigt udsolgt, og allerede i 2009 – godt to år efter lanceringen – var det lykkedes at indsamle over en million dollar til de gode formål.  

I dag har GOOD Magazine et oplag på omkring 25-30.000 eksemplarer og samtidig har man netop lanceret sig selv i en række lokale udgiver – GOOD Local – hvor man forsøger at være noget for lokale samfund.

»Vi er stadig optaget af at engagere og ændre verden til det bedre. Og opgaven er fortsat at identificere problemerne for så siden at skabe værdi til samfundet,« siger Max Schorr og understreger, at det er uhyre vigtigt for GOOD som organisation, medie og community at fastholde autenticiteten selv nu, hvor man har vokset sig relativt store.

»Autenciteten er alt afgørende. Vi tror på, man skal gøre, hvad man synes er rigtigst og ikke hvad, man burde gøre. Og hvis man vælger autenticitet, så bliver resultatet fantastisk – så  kan du også få folk til at engagere sig,« siger han.

0 Kommentarer