search

Godt med ny radiokanal

Kritikerne falder over hinanden i disse dage for at nedgøre det nye medieforlig, som et snævert flertal i Folketinget står bag.

Kritikerne falder over hinanden i disse dage for at nedgøre det nye medieforlig, som et snævert flertal i Folketinget står bag. Men journalister bør i virkeligheden juble. Endelig bliver der mulighed for at løfte kvaliteten i dansk radiojournalistik og det vil forhåbentlig smitte positivt af på al anden journalistik.

Gå ind på dette link http://www.npr.org/. Det fører til en amerikansk public service radio kaldet NPR. Den roses for sin gode journalistik og internationale udsyn. USA har masser af radio. Masser kommercielle stationer med reklamer uafbrudt og med den mest moderne musik. Men amerikanerne har også mulighed for at høre NPR – National Public Radio.

I Danmark har vi også mulighed for at høre Public Service radio. Som en del af DR. Men på trods af et budget på 3,2 milliarder om året, så er det kun P1, der tilnærmelsesvis kan hamle op med NPR i kvalitet. Jeg er ikke klar over præcis hvor mange procent, der går til P1 sammenlignet med eksempelvis X-factor på DR1, men jeg tror godt, at man kan forstå pointen uden at se på tal. Man kan bare tage sig en lytter og en kigger.

P1 er godt. Nogle gange hamrende godt, men i sidste ende er det jo ikke P1s dygtige journalister, der bestemmer, hvad der skal være råd til.

P1s belæste og interesserede chefer kan for eksempel ikke bestemme, hvor mange korrespondenter kanalen skal have, for dette bestemmes på direktørniveau og på dette niveau skal der også tages hensyn til TV-siden, internet osv. Man har i årevis udsultet udlandsredaktionerne, men til gengæld prioriteret live-sendinger fra ydersiden af diverse retssale i forbindelse med kriminalhistorier. Blot for at nævne et eksempel. Det er historier, der tænder og som gerne skulle give flere seere. I årevis har man i DR ladet sig styre af kommercielle parametre som seertal i konkurrencen med TV2 – på trods af, at pengene har været sikret på forhånd. Man kan derfor godt argumentere for, at DR har haft alverdens chancer for at sikre større kvalitet frem for kvantitet, men man har bevidst gået efter bredden og gradvis udsultet det traditionelle public service område. Et bedaget område, om man vil.

Bedaget public service syn er også, hvad Berlingske Tidende kalder ideen med den nye radiokanal. Her er man bekymret for, at man opretter en public service kanal, som risikerer statsstyring. Den bekymring forstår jeg godt, og derfor håber jeg da, at man i lighed med DR får udstyret sig med et armslængdeprincip. Berlingske, der kunne tænkes at byde på den nye kanal, ser hellere oprettelsen af en ny kanal på kommercielle vilkår. Men det er jo prøvet før og samtlige forsøg har fejlet. Og i den korte tid, DRs monopol blev brudt, gav det ikke mere kvalitet på radiosiden. Mangfoldighed ja, men større kvalitet? Der er bare ikke nok annoncørkroner til at holde et dyrt radiomedie gående og det bliver der heller ikke morgen.

Lige nu grædes der over, at medieforliget kommer til at koste arbejdspladser i DR. Ja,men gør det noget, når der nu bliver skabt en helt ny journalistisk arbejdsplads med masser af job? Hvis opgave er at levere kvalitet og undgå den laveste fællesnævner? Som journalist og som lytter ser jeg da kun grund til at juble.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen