Gode råd til praktiksteder

Klare forventninger og klare tilbagemeldinger til nye praktikanter er afgørende for, at praktikanterne falder godt til på deres nye arbejdsplads. Sådan lyder budskabet fra praktikkoordinator Pia Færing.

Klare forventninger og klare tilbagemeldinger til nye praktikanter er afgørende for, at praktikanterne falder godt til på deres nye arbejdsplads. Sådan lyder budskabet fra praktikkoordinator Pia Færing.På førstedagen er det helt i orden, at praktikanterne bliver vist rundt i huset og lærer deres computer at kende. Men allerede på dag to skal de i gang med at producere.

»Praktikanterne er drøngode til at arbejde, hvis forventningerne er klare. De skal have rutineopgaver fra starten. Man dræber dem, hvis man siger til dem, at de bare skal byde ind med ideer, når de er klar. De skal til at begynde med have krav, som de ved, at de kan leve op til. Det er forudsætningen for, at de kan sprænge rammerne senere,« siger Pia Færing.

Dernæst er det vigtigt, at kollegerne giver klar feedback på praktikanternes arbejde.

»Forestillingen om, at intet nyt er godt nyt, er den værste. Tilbagemeldinger er enormt vigtige. Det handler ikke om, at det skal være en roseklub, men om at man skal forholde sig til, at de er der. Praktikanter får også stress, og det, der stresser dem mest, er uklare forventninger,« siger hun.

Helt grundlæggende er det selvfølgelig også vigtigt, at praktikanterne har en arbejdsplads, og at det praktiske fungerer.

I løbet af de sidste fem år er praktikanterne blevet to til tre år yngre. Rigtig mange af praktikanterne, der begynder i dag, er mellem nitten og tyve år gamle, og flere af dem har ikke prøvet at have et fuldstidsarbejde før.

»De helt unge ved ikke, hvad det vil sige at møde dagligt og have kolleger. Det skal man tage hensyn til og notere sig, at de er der,« siger Pia Færing, som tilføjer, at evalueringerne fra både praktiksteder og praktikanter er enormt positive, og at ordningen derfor lader til at være en succes.

1 Kommentar

Nanna lemminger
7. FEBRUAR 2008
pratik
jeg er en pige på 15år der søger pratik sted for d. 7/4-08