Go’ Morgen Danmark oplyste ikke om politisk fortid

Go’ Morgen Danmark brugte caseperson, der har været politisk aktiv på venstrefløjen, uden at fortælle seerne det. Mikala Dirckinck-Holmfeld, redaktør på Go’ Morgen Danmark, erkender, at det er en fejl: »Vi vil gerne fortælle, hvor folk kommer fra«

Da TV 2's Go’ Morgen Danmark i sidste uge interviewede tre unge om SU-reformens konsekvenser, fik seerne ikke at vide, at en af de tre har en fortid som politisk aktiv på venstrefløjen.

Daniel Panduro i studiet blev nemlig kun præsenteret som lærerstuderende. I realiteten har han også haft en politisk tillidspost som medlem af den kollektive bestyrelse i Socialistisk Ungdomsfront (SUF), der har en samarbejdsaftale med Enhedslisten.

Daniel Panduro var i studiet med Jakob Hedegaard, der studerer på CBS og blev præsenteret som tidligere aktiv i Konservativ Ungdom af studieværten Lisbeth Østergaard.

Journalisten.dk har spurgt redaktør på Go’ Morgen Danmark Mikala Dirckinck-Holmfeld om, hvornår man skal varedeklarere politisk ståsted.

»Det skal man, når folk har en formuleret politisk dagsorden med deres udtalelser,« siger Mikala Dirckinck-Holmfeld.

Hvorfor præsenterer I Jakob Hedegaard som tidligere aktiv i Konservativ Ungdom?

»Grunden til, at vi præsenterer ham på den måde, er, at til forskel fra ”almindelige” unge, så har han en politisk agenda, og han er en meget mere trænet debattør end lægmænd. Så vi er ret bevidste om, at vi siger det højt, hvis vores medvirkende har en politisk fortid,« siger Mikala Dirckinck-Holmfeld.

Hvorfor varedeklarerer I Jakob Hedegaards politiske fortid og ikke Daniel Panduros i SUF?

»Det er en fejl. Der kan jeg ikke sige andet. Jeg var fuldstændig sikker på, at vi havde præsenteret ham med hans politiske fortid. Vi vil gerne fortælle, hvor folk kommer fra, det skal fremgå, og det er uheldigt, at det ikke sker her.«

Hvad kan I gøre fremover for, at det ikke gentager sig?

»Det er en enkeltstående fejl for os på Go’ Morgen Danmark og Go’ Aften Danmark, så vi vil gøre, som vi plejer – altså bestræbe os på, at vi får varedeklareret den politiske baggrund.«

To af jeres gæster var imod forslaget, mens Jakob Hedegaard er alene om at tale imod. Hvorfor vælger I at lave den fordeling med en overvægt til den ene side?

»Fordi vi vurderer, at Jakob er i stand til at repræsentere det synspunkt stærkt nok alene. Vi kender Jakob fra tidligere, og vi ved, at han kan tale for sig. Ellers havde vi ikke lavet den fordeling. Og antallet afspejler også, at der skulle være tid til, at de alle kunne blive hørt.«

Go’ Morgen Danmark bliver produceret af Nordisk Film TV for TV 2.

Tidligere i år har TV2 Nyhederne fastholdt, at det var ok, at de brugte tre virksomhedsejere som cases i kritiske indslag uden at nævne, at de var politisk aktive i henholdsvis Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Den manglende varemærkning udløste ellers kritik fra lederne af de tre journalistuddannelser.

I det seneste år har DR også været i søgelyset for at bruge politisk aktive som casepersoner. Souschef på TV Avisen Jacob Kwon kunne da forklare, at det ikke er nødvendigt at varedeklarere politisk aktive casepersoner, medmindre de er politikere eller kandidater.

1 Kommentar

Stina Hald
26. FEBRUAR 2013
Vil lige nævne at Daniel også
Vil lige nævne at Daniel også er med i DR's SU-panel. Her nævnes heller ikke noget om hans politiske fortid:

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2013/02/20/073743.htm

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2013/02/20/082051.htm