Go idé! – det prøver vi…

Med hjælp fra to tidligere Bonnier-medarbejdere lancerede Aller i maj det nye magasin Mad! Bonnier mener, at konceptet bag er en uopfindsom kopi af magasinet Spis Bedre.

Med hjælp fra to tidligere Bonnier-medarbejdere lancerede Aller i maj det nye magasin Mad! Bonnier mener, at konceptet bag er en uopfindsom kopi af magasinet Spis Bedre.

PLAGIAT. Allers nye madmagasin Mad! er en ren kopi af Bonniers to år gamle Spis Bedre. Fra overordnet koncept til konkrete indholdselementer er Mad! udtryk for et overraskende uopfindsomt plagiat.

Det mener publicistisk direktør i Bonnier Publications Søren Prien.

»Vi føler os kopieret 100 procent. Men det er svært at komme efter dem, da det er umuligt at løfte bevisbyrden. For hvad er kopi, og hvad er inspiration? Jeg finder da også en sjov idé hist og pist, men jeg har aldrig taget et blad og kopieret det fra ende til anden,« siger Søren Prien, der mener, at især forsiden på Mad! vidner om, at bladet samlet set er et udtryk for plagiat.

»Forsiden er det hårdeste sted, for det er den, kunderne ser i butikkerne. Der satser Aller helt bevidst på, at folk skal tage fejl af de to blade. Jeg synes, det er lavt og under bæltestedet. Kan de se sig selv i spejlet om morgenen, når de laver det her? Kan de ikke finde på noget selv?« spørger han.

Også chefredaktør Chanet Deleuran fra Spis Bedre føler sig kopieret. Målgruppen for Allers magasin er den samme, konceptet med at guide læseren gennem opskrifterne er det samme, meget af selve indholdet – som at involvere læserne i at vurdere de forskellige opskrifter – er de samme, mener hun.

»Det er røveri ved højlys dag og en næsten fuldstændig copy-paste, når det gælder mange indholdselementer, markedsføringen, og det man gerne vil med bladet. Det ærgrer mig, for magasinbranchen skal overleve på virkelig at være innovativ på så lille et marked som det danske,« siger Chanet Deleuran.

SPIS BEDRE VAR IGENNEM EN udviklingsperiode på omkring et år, inden chefredaktør Chanet Deleuran blev ansat. Den første udgave af Spis Bedre kom i maj 2005. Idéen bag magasinet var, at travle kvinder skulle kunne læse et madblad uden at slå øjnene ned i skam over, at de ikke havde tid til at forberede gourmet-middage dagevis i forvejen.

Magasinet har for eksempel nogle faste spalter – Kokkeskolen – hvor læseren omhyggeligt guides gennem nogle opskrifter med trinvise billeder, forklarende tekst og informative ikoner. Dette element har været en fast del af Spis Bedre, siden bladet kom første gang i sommeren 2005, påpeger Chanet Deleuran.

Mad! har et koncept skåret over samme læst – deres hedder Mad!skolen. Trinvise billeder og forklarende tekst hjælper læseren til den perfekte is-soufflé eller klassikeren høns i asparges. Mad! udkom første gang i maj 2007.

Chanet Deleuran fortæller, at kokkeskole-konceptet ikke bare er noget, man lige finder på.

»Der var nogle helt klare tanker bag Kokkeskolen, som vi har testet indgående i fokusgrupper for at se, om det var noget, folk gerne ville have. Vi fik vildt god respons og fik med konceptet almindelige danskere til at tage madlavning til sig ved at give dem en hjælpende hånd. Der var ingen, der havde knækket den nød før,« siger Chanet Deleuran.

CHEFREDAKTØR PÅ MAD! Charlotte Riparbelli afviser kritikken. Hun anerkender, at hun har været inspireret af Spis Bedre, men beder i samme åndedrag Bonnier om at slappe af og koncentrere sig om deres eget blad.

Charlotte Riparbelli er også chefredaktør på Allers magasin Isabellas, hvor hun selv har udviklet konceptet. Hun afviser fuldstændig, at Mad!skolen er en kopi af Spis Bedres Kokkeskolen.

»Det er et koncept, vi har taget med fra Isabellas. Spis Bedre havde sjovt nok også en kokkeskole i deres første nummer. Femina har i øvrigt også en kokkeskole, og det samme gælder en masse andre magasiner – danske som udenlandske. Jeg har haft kokkeskoler i Isabellas i lige så lang tid, som Spis Bedre har eksisteret, og det har jeg overført til Mad! Så jeg finder det meget pudsigt, at Spis Bedre vil tage patent på et koncept som Kokkeskolen,« siger hun.

Charlotte Riparbelli medgiver, at hun har været inspireret af Spis Bedre, ligesom hun har været inspireret af mange andre – også udenlandske – madblade.

»Grundidéen bygger da på Spis Bedres koncept, som i øvrigt igen er kraftigt inspireret af udenlandske mad-magasiner. Flere af de faste elementer i Spis Bedre optræder for eksempel i præcis samme form i det engelske blad BBC GoodFood, som opfandt dem. Vi har været inspireret af grundtanken om nem og lækker mad, men at vi skulle have copy-pastet Spis Bedre passer ikke,« siger hun.

Chanet Deluran og Søren Prien mener ikke, at det er en tilfældighed, at Mad! ligner Spis Bedre. For det er nemlig to tidligere medarbejdere fra Spis Bedre, der nu har nøgleroller i redaktionen på Mad! som redaktionschef og art director.

De to medarbejdere bestred stillingerne som redaktionschef og layoutchef på Spis Bedre, indtil de blev fyret i december 2006.

BONNIER TIDSSKRIFTER, der er det svenske moderselskab til danske Bonnier Publications, ønskede at flytte produktionen af Spis Bedre til Sverige og fylde bladet med indhold fortrinsvis produceret af svenskere. Derfor stod flere af de danske medarbejdere uden job omkring årsskiftet, deriblandt bladets redaktionschef og layoutchef, som Aller hurtigt ansatte. De to medarbejdere var blevet ansat af Chanet Deleuran i 2005 og kendte Spis Bedre-konceptet ud og ind, da de forlod Bonnier, fortæller hun.

»De har været fuldt ud involveret i alle aspekter i processen med at lave bladet og har haft adgang til samtlige oplysninger i de forskellige analyser, der ligger til grund for konceptet,« siger Chanet Deleuran.

Chefredaktør for mad! Charlotte Riparbelli afviser, at medarbejderne fra Bonnier kom med et færdigt udviklet koncept. Tværtimod begyndte hun at udvikle Mad! i Allers udviklingsafdeling i det øjeblik, det blev officielt, at Spis Bedre skulle på svenske hænder og primært indeholde svensk produceret stof.

»De to medarbejdere blev ansat per 1. marts i år, men der havde jeg allerede haft to måneder sammen med udviklingsafdelingen her på Aller til at føde idéen, og der lå et koncept, da de startede.

Desuden har vi talt om et mad-blad i mange år her i huset, og nu viste der sig et hul i markedet. Hvad havde de mon forestillet sig på Bonnier? De valgte at fyre en hel redaktion. Skulle medarbejderne gå hjem, sætte sig og sige, at de aldrig kunne lave mad-magasiner mere?« spørger hun.

Charlotte Riparbelli mener, at Bonnier skal koncentrere sig om deres eget blad og ikke være bange for konkurrence.

»Jeg synes, at Bonnier skal være glad for, at man har skruet et godt koncept sammen. Jeg kan ikke forstå, hvad de er bange for. Jeg har lyst til at sige 'og hvad så' til beskyldningerne. Dette er noget, der sker hver dag i magasinbranchen, og på de frie kræfters marked er det den bedste, der overlever. Jeg vil da ønske held og lykke til Spis Bedre – jeg har intet imod konkurrence.« /

0 Kommentarer