
Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, var en af fire mandlige ambassadører for Roccamores budskab om flere kvinder i bestyrelserne – og fik hård kritik. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
”Det er et relativt ømtåleligt og rigtigt svært emne, et emne, hvor vi i min optik overhovedet ikke er, hvor vi burde være som befolkning og nation. Det bliver reduceret til, at nu valser tre mænd ind og skal fortælle, hvordan vi løser det her ved at tage høje hæle på.”
Sådan tænkte Trine Kromann-Mikkelsen, kommunikationsdirektør hos Demant, da hun først så kampagnen #RespectHighHeels fra Roccamore.
”Feministen i mig kunne godt blive lidt træt.”
Det fortæller hun i podcasten ’Budskab’.
Skovirksomheden Roccamore havde fået blandt andet Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, og Podimo-direktør Morten Strunge til at vride sig ned i højhælede glimmerstøvler og lade sig fotografere til en kampagne med hashtagget #RespectHighHeels.
Tyndt med kvinder i bestyrelserne
Kampagnens lyserøde billeder spredte sig med lynets hast, og budskabet om at få flere kvinder i bestyrelserne fik ros fra blandt andet De Radikales ligestillingsordfører.
Der er brug for flere kvinder i bestyrelseslokalerne. Og der er brug for, at (også) mænd påpeger problemet med den manglende diversitet. Tak til Bjarne Corydon for denne ???????????? #dkpol #ligestilling pic.twitter.com/MeFKT6bYZk
— Samira Nawa (@SamiraNawa) March 7, 2022
Henrik Kjerrumgaard, stifter af White Cloud, smilede og grinede ’vist også’ lidt, da han første gang så kampagnen.
”Jeg kan godt lide den diskrepans, der er mellem Bjarne Corydons offentlige image og så den kontekst, han bliver placeret i,” siger han.
Han tilføjer, at kampagnen i hans optik også har ’nogle problemer’, og henviser til et emne, der også hurtigt kom fokus på: Nemlig kønsfordelingen i direktioner og bestyrelser i de organisationer og virksomheder, hvor Roccamores mandlige ambassadører arbejder.
Hahahahahhaha ????????
Corydon – dagbladet Børsen; 3/14 kvinder i bestyrelsen
Mikkelsen – Dansk Erhverv; 5/45 kvinder i bestyrelsen
Albæk – voluntas; 1/4 kvinder i bestyrelsen
Strunge – podimo; 0/4 kvinder i bestyrelsen. https://t.co/kpEbbuSsfp— Sandra (@heartdepart) March 7, 2022
Spørgsmålet bredte sig: Var det ikke en gratis omgang for mændene at stille sig op på høje hæle og sprede budskabet om flere kvinder i toppen af erhvervslivet?
Det afviser Morten Strunge fra Podimo.
”Jeg synes, det ville have været helt grelt, hvis jeg havde sagt nej,” siger han og henviser til, at han udmærket vidste, der er nul kvinder i bestyrelsen hos Podimo, da han sagde ja til at medvirke.
Som flere andre i debatten peger han på, at direktørerne ikke selv udnævner deres bestyrelser.
”Det, at I og andre medier sætter fokus på det nu, det er fantastisk. Det er det, vi gerne vil have,” siger han.
Morten Strunge oplyser til ’Budskab’, at Podimo har en ambition om lige fordeling af kønnene hurtigst muligt, men de har ikke sat årstal på, hvornår målet skal være indfriet.
Brian Mikkelsen sætter sig selv i stævne
Bjarne Corydon skrev på lederplads i Børsen:
”Der er bestemt en risiko for at ende med en ligestillingskamp, der kvæles i passiv sympati og mere kommunikation som erstatning for reel handling. Alligevel synes jeg, gamle mænd i høje glimmerhæle og jakkesæt giver mening som bidrag til en kampdag, der ikke handler om os, men snarere om det problem, vi også repræsenterer.”
Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv udtalte i Berlingske, at:
”Jeg gør det, fordi der helt enkelt er for få kvinder i landets bestyrelser og ledelser i det hele taget. Når jeg har sagt ja til at være en del af kampagnen, så er det, fordi jeg ved, at den vil skabe opmærksomhed om emnet, sætte en dagsorden, og det gør en forskel i forhold til det tempo, hvor der sker noget.”
OK med lidt rod i penalhuset
Står det til Trine Kromann-Mikkelsen, kan mændene godt være afsender på budskabet om flere kvinder i toppen af erhvervslivet – men det kræver, at de har en plan.
”Der må egentlig gerne være lidt rod i penalhuset, men man skal have en plan for at få orden i det, når man går ud,” siger hun.
Hun nævner, at Dansk Erhverv tirsdag også gik ud med en ny ’diversitetspagt’, og så er ambassadørskabet troværdigt, mener hun.
Modsat Bjarne Corydons kommunikation, som i hendes øjne var ’en lang forsvarstale for, hvorfor stiller jeg alligevel op i stiletter’.
”Det kan enhver stille sig op og sige – men hvad gør du? Vis handling. Det synes jeg alligevel, Dansk Erhverv er lykkedes med,” siger Trine Kromann-Mikkelsen.
Henrik Kjerrumgaard er enig.
”Du skal have en platform at stå på,” siger han og tilføjer, at de kunne have udarbejdet en plan, mens kampagnen blev til.
”Jeg tror måske, de har tænkt, at det er en god sag, og det vil jeg gerne være ambassadør for. Man kunne godt have tænkt lidt længere, og det synes jeg, de burde have gjort.”
Det har ikke været muligt at få et interview med Bjarne Corydon inden deadline.
Rettet 10. marts kl. 15.50: Citatet fra Brian Mikkelsen er skiftet ud, da han tidligere blev taget til indtægt for et citat, som kom fra grundlægger og kreativ direktør hos Roccamore Frederikke Antonie Schmidt. Journalisten beklager fejlen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.