Gletsjernes sidste akt

Jeg og helikopterpiloten Mitch skulle flyve op langs Alaskas vestkyst for at fotografere gletsjere.

Jeg og helikopterpiloten Mitch skulle flyve op langs Alaskas vestkyst for at fotografere gletsjere. Vi havde taget døren af for at kunne fotografere og pillet to sæder ud for at have plads til 500 liter brændstof til turen. Hans briefing var: »Der er mange vilde bjørne, så hvis vi falder ned, og jeg dør, skal du vide, at der ligger en gun under mit sæde.« Jeg forklarede, at jeg kom fra Europa, og at jeg slet ikke vidste, hvordan man brugte et skydevåben. »Hvis du ser en vild bjørn, er jeg sikker på, at du kan bruge den,« svarede han.
Heldigvis gik turen godt. Jeg tog billedet her med mit Hasselblad filmkamera i 4.000 fods højde.
På billedet kan man se, at gletsjeren på grund af klimaforandringer har rykket sig tilbage fra kysten.
Billedet indgår i Projekt Pressure – et non-profit-projekt, hvor vi dokumenterer, hvordan gletsjere i hele verden ændrer sig og forsvinder. Jeg håber, billederne kan inspirere folk til at ændre adfærd. Helikoptere har den rigtige højde, når man skal fotografere gletsjere, fordi man både får helheden og nogle af detaljerne. I metadata på billederne ligger oplysninger om højde og position. Det vil sige, at man kan tage et nyt billede fra samme position igen om nogle år.

Fortalt af Klaus Thymann til Jakob Albrecht

Klaus Thymann er reportage- og modefotograf og bor i London. Han har blandt andet arbejdet for Nike, Levi's og New York Times. Han startede Project Pressure i 2008. Billederne fra projektet kan bruges gratis til undervisning, oplysning eller forskning.


Gletsjernes sidste akt – fotograf: Klaus Thymann

0 Kommentarer