Erhvervsrådet i Hobro hyrede en PR-journalist, der skulle sikre området positiv omtale. Resultatet er overvældende – 2750 spaltemillimeter i blandt andet Jyllands-Posten og Børsen.
Hobro by og kommune var i 1997 ikke just forfulgt af den slags budskaber, der giver danskere i almindelighed og erhvervsfolk i særdeleshed lyst til at etablere sig i området.
Alene hele balladen om den forurenede Mariager Fjord, der dag efter dag blev endevendt i blandt andet TV-Avisen, fik området til at styrtdykke i attraktionsværdi. Især ét billede red byens folk som en mare – billedet af de døde fisk, hængt op på en snor. »Det forbandede billede,« udbryder Hobros borgmester Erlann Christiansen spontant. »Jeg kan godt sige dig, at vi var glade for, at fjorden i det mindste hedder Mariager Fjord – ellers plejer vi at snakke om, at den skulle hedde Hobro Fjord.«
Men sidst i 1997 og i begyndelsen af 1998 begynder det ganske langsomt at vende for Hobro – der kommer positive signaler om fjorden. Borgmesteren melder sig i Jyllands-Posten – den 5. november 1997 – med en visionær kommentar, hvor han understreger, at både industri, landbrug og politikere skam arbejder »positivt« med miljøproblemet. Og borgmesteren slutter sin velformulerede tekst med en konkret solstråle-iagttagelse om, at han for nylig selv så »en stime med tusindvis af stykker fiskeyngel« i fjorden – »et dejligt syn«.
Hvad de mange erhvervsfolk, der læser Børsen, ikke ved er, at kommentaren ikke er skrevet af borgmesteren. Han har heller ikke selv fået ideen til den. Den fremadrettede kommentar er derimod blot et af mange eksempler på, at et stykke veltilrettelagt PR-arbejde bærer frugt.
Positiv PR-omtale
Kræfterne bag PR-arbejdet er samlet omkring Hobro Erhvervsråd, der deler kontor med turistkontoret. Herfra fortæller formanden for erhvervsrådet Kenneth Jensen om indsatsen.
»Vi ønskede at sikre en bred og positiv erhvervsmæssig PR-omtale af Hobro. Udgangspunktet var, at vi var helt sikre på, at hvis der var negative historier, så skulle de nok blive trykt, men de positive historier har lidt sværere ved at finde vej til spalterne,« siger han.
Kenneth Jensen og de øvrige kræfter i erhvervsrådet samlede 30.000 kroner ind blandt seks repræsentanter for egnens erhvervsliv, blandt andet bakkede både den lokale trælast og sparekasse op. For de penge hyrede rådet en PR-journalist, og i foråret 1998 kan gruppen gøre status: I alt 2750 spaltemillimeter i pressen.
Formanden for erhvervsrådets PR-udvalg – Jørgen Bastballe, der til daglig arbejder i Nordjyllands Videnspark NOVI – vurderer løseligt over for JOURNALISTEN, at samme omtale i reklamer ville koste cirka 60.000 kroner. »Men det er et svært regnestykke,« understreger han. Og formanden for Hobro Erhvervsråd Kenneth Jensen opsummerer:
»Det var måske ikke en stor overraskelse, at det kunne lade sig gøre at få omtale. Men det var overraskende, at det gik så godt med at få tingene trykt i de landsdækkende medier. Især Jyllands-Posten og Børsen har været gode,« siger Kenneth Jensen.
PR-journalisten
Det er den tidligere DR-journalist Tommy Rasmussen, der har ageret rådgiver i fremstødet. Han er partner i kommunikationsbureauet Communiqué, der har cirka 15 ansatte, hvoraf flere er medlem af Dansk Journalistforbund.
»Min opgave var at profilere Hobro. Der anlægger jeg en journalistisk nyhedsvurdering – noget dur, andet dur ikke. Det skal være historier, hvis interesse rækker ud over den kreds, der er forsamlet. Der skal være offentlig interesse. Og er der ikke det, så hæver vi mødet og ses i næste måned,« fortæller Tommy Rasmussen, der påpeger, at ikke-pressefolk ofte kan have svært ved at se, hvad der er en nyhed.
Tommy Rasmussen har tidligere som journalist tilrettelagt blandt andet dokumentarprogrammet om den skandaløse redningsbåd RF2, og han var i en periode chef for DR-programmet Landet Rundt. Som PR-mand er han en af oplægsholderne når informationsfirmaet European Business Centre i juni afvikler konferencen »Styrk samarbejdet med medierne – Få dit budskab igennem i pressen«. Her vil konferencedeltagerne, der betaler 7.900 kroner for de to dages konference, kunne høre ham tale om »Metodikken omkring den offensive pressekontakt«.
De af erhvervsrådets ideer som, Tommy Rasmussen mente, kunne bruges offensivt, har han blandt andet omsat til kommentarer.
Tommy Rasmussen interviewede først borgmesteren, inden han skrev »hans« kommentar. Og på samme måde interviewede han også erhvervschef Poul Erik Andersen og Kenneth Jensen, inden de blev underskrivere på en kommentar i Børsen den 4. november om »Social succes i Mariager«. Og som Kenneth Jensen så rigtigt konstaterer: »Det er jo ingen, der kan se, hvem der i virkeligheden har skrevet dem.«
Blandt de syv-otte artikler, som PR-udvalget har udtænkt, er også flere uden udvalgets signatur. Blandt andet en helsides artikel »På udkig efter affald i rummet« i Jyllands-Posten søndag den 4. januar.
Det er succesberetningen om Hobro-virksomheden Space Flight Data Application, der holder øje med de godt 8000 stykker rumaffald, der kan ødelægge for millioner, hvis de for eksempel ramler ind i en satellit. Den journalistisk set solide og spændende historie var næppe blevet til noget, hvis det ikke var for den øgede PR-bevidsthed i erhvervsrådet.
»Der ringede jeg journalisten på Jyllands-Posten op, fordi jeg syntes, det var en væsentlig historie, og det mente han også,« fortæller erhvervschef Poul Erik Andersen.
En glad borgmester
Lidt negativ pay-off har erhvervsrådet dog måttet notere. I et referat fra rådets generalforsamling bragt i Amtsavisen i Randers den 15. maj, hedder det på baggrund af den 30.000 kroner store PR-indsats lidt syrligt, at »det er helt gratis at give et tip til en historie« – til Amtsavisen i Randers.
Hvad skribenten ikke ved er, at Amtsavisen for længst har lagt gratis spalter til offensiven. Artiklen »Milliongave til museum« den 18. december handler om, at godt tre millioner fra A.P. Møller sikrer, at det gamle gasværk i Hobro kan ombygges til museum.
»Det var den eneste historie, vi havde problemer med at få i de landsdækkende aviser,« fortæller Kenneth Jensen. »Og det forstod vi sådan set ikke. Men så besluttede vi at prøve lokalt, og det gik bedre.«
Erhvervsrådet er efter succesen gået i gang med at indsamle 30 sponsorater a 2.500 kroner til et nyt PR-fremstød – og det er borgmesteren godt tilfreds med. Han meddeler på syngende jysk, at kommunikationsformen »er en god nok måde at gøre tingene på.«
»Vi sætter dagsordenen i medierne sammen med journalisten. Det er en god oplevelse at få de budskaber ud, vi har brug for,« konkluderer Erlann Christiansen.
Men hånden på hjertet – så du virkelig den stime fisk nede i fjorden, eller er det noget journalisten har digtet?
»Jeg så dem. Det var helt utroligt, det var den 19. september – men dét kom aldrig i TV-Avisen.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.