‘Glad’ Information skal udfordre journalistikken

Information har i dag udgivet en avis udelukkende med positive historier. Chefredaktør Christian Jensen forklarer, at det sagtens kan lade sig gøre uden at gøre vold på journalistikken. Det tilføjer artiklerne »et konstruktivt aspekt, som ellers ikke var blevet fortalt,« siger han

Hvis du i dag har læst Information med en følelse af optimisme, så er det ikke et tilfælde.

Avisen har nemlig i dagens udgave forsøgt sig med det journalistiske benspænd at skrive konstruktive nyheder. En sjov idé fra et redaktionsmøde, som skulle udfordre journalisterne til at tænke mere konstruktivt, forklarer Informations chefredaktør Christian Jensen.

»Med dagens avis vil vi vise, at man uden at gøre vold på journalistikkens kritiske analyse sagtens kan inspirere og vise måder at løse samfundsproblemer på,« siger han. 

Resultatet af forsøget er tankevækkende for avisens redaktører og journalister, mener Christian Jensen:

»Det er overraskende, at der ikke er et tidspunkt i det her forsøg, hvor vi er blevet nødt til at gå på kompromis med journalistiske metoder eller prioriteringer. Det er tankevækkende, at ved at lave konstruktive historier tager man dem samtidig et skridt videre og giver perspektiv.«

Glemmer at stille kilderne spørgsmål om løsninger

Information har i dagens avis beskæftiget sig med de samme emner, som de plejer.

»Pointen er at vise, at vi på aviserne er gode til at påpege problemerne. Men nogle gange glemmer vi at stille kilderne spørgsmål om løsninger, fordi vi hele tiden fokuserer på at dokumentere problemerne. Vi skal i højere grad også tænke i, hvem der kan have nogle bud på en mulig løsning,« fortæller Christian Jensen.

Han fremhæver avisens hovedhistorie om demokratiet i Syrien som et eksempel på, at artikler om svære konflikter sagtens kan tilføjes et konstruktivt element uden at man samtidig overser alvorlige problematikker.

»Man tænker straks, at det kan være svært at se noget positivt i den krig. Men midt i håbløsheden har vi fundet et håb, hvor demokratiet blomstrer. Det er ikke, fordi at vi ønsker at fremstille Syrien som et mønstersamfund. Men vi vil fortæller, at der er håb for demokratiet og tilfører fortællingen om Syrien et konstruktivt aspekt, som ellers ikke var blevet fortalt,« forklarer Christian Jensen.

Ikke et dogme om positiv journalistik

Christian Jensen forklarer, at eksperimentet har lært redaktionen ikke at stoppe ved at påpege problemerne. Fremover skal der også tænkes mere i løsninger, når man skriver artikler:

»Det er ikke, fordi vi skal lave et dogme om for fremtiden at skrive positiv journalistik. Men det er tankevækkende at man kan gøre begge dele. Som avis vil Information gerne være kritiske og konstruktive. Dagens avis er et bevis på, at det ene ikke udelukker det andet,« forklarer han.

Vi har ikke transformeret os

Som en del af det positive forsøg ligger alle artikler fra dagens avis gratis på information.dk

Hvis folk på baggrund af dagens artikler vælger at tegne et abonnement, har de så ikke fået et forkert billede af, hvad Information er for en avis?

»Det synes jeg ikke, for vi beskæftiger os med de samme emner, som vi altid gør. Indholdet er helt i overensstemmelse med den måde, Information altid skriver på. Vi har ikke transformeret os til at være et andet indhold. Vi har blot ændret den journalistiske tilgang til tingene i det her nummer,« siger Christian Jensen.

Er det en kampagne for at få flere til at læse Information?

»Vi vil gerne sprede det gode budskab om Information. Men vi arbejder jo hver dag på at få flere læsere til avisen,« svarer Christian Jensen.

0 Kommentarer