Gjorde som Lindvig – nægtede fyring og fortsatte i ti år

Tv-journalist Karsten Kjær nægtede i 80'erne at tage imod en opsigelse – præcis som DR’s Niels Lindvig gør nu. Kjær smed fyresedlen i papirkurven – og fortsatte i 10 år. »Det var de 10 bedste år i mit arbejdsliv,« siger han

I går kunne Journalisten fortælle, at P1 'Orienterings' fyringsvarslede Niels Lindvig arbejder ufortrødent videre og nægter at tage imod en fritstilling.

Men Niels Lindvig er ikke den første journalist, der arbejder videre, selv om han er fyret.

I 80'erne var Karsten Kjær ansat som journalist på Nordisk Film, da han fik en fyreseddel. Alligevel fortsatte han med at arbejde for Nordisk Film de næste 10 år.

»Kabalen gik ikke op, men de blev ved med at udbetale løn, og jeg arbejdede som en sindssyg. Mindst 60 timer i ugen. Det var de 10 bedste år i mit arbejdsliv. Vi begyndte blandt andet at lave 'Eleva2ren',« siger han.

Kollegerne syntes, det var morsomt, at han blev ved med at komme på arbejde.

»De havde stor sympati for det, jeg gjorde.«

Ville ikke ud med badevandet

Nordisk Film havde i 80'erne den tidligere chef for TV Avisen Hans Morten Rubin som leder. Måden at fyre og ansætte på var derfor kraftigt inspireret af kulturen fra DR.

»Hans Morten Rubin var vant til, at antallet af personalenumre skulle passe. Hvis en ny medarbejder skulle ind, skulle en gammel ud. De havde lige ansat Monica Ritterband, og det var desværre mig, der røg ud,« fortæller Karsten Kjær, der i dag er administrerende direktør i produktionsselskabet Freeport.

Han fik en opsigelse på sit bord, som han bare skulle underskrive.
»Men i stedet smed jeg den i papirkurven og arbejdede videre. Jeg syntes, tv var spændende, og jeg skulle ikke hældes ud med badevandet,« fortæller han.

Fandt historierne i papirkurven

Nordisk Film skulle blandt andet lave nyheder til den nye tv-kanal Weekend-Tv. Karsten Kjærs nærmeste chef, studievært og redaktionschef Steen Bostrup skulle prioritere nyhederne.

»Han fik en masse pressemeddelelser tilsendt. Mange af dem smed han i papirkurven. Jeg tømte hans papirkurv og opdagede, at der var masser af gode historier iblandt. Historier, som jeg brugte til at lave ’Set og Sket i Byen’, der var en tidlig form for tabloidjournalistik på tv.«

Nogle fyrede bliver hængende

Faglig konsulent i Dansk Journalistforbund Flemming Reinvard siger, at nogle medlemmer vælger at fortsætte med at arbejde i opsigelsesperioden, fordi de håber, det forbedrer deres jobmuligheder.

»Det er typisk medlemmer uden børn og kæreste, der hellere vil arbejde videre, mens de søger nyt job. Det giver bedre muligheder at fortsætte med at arbejde, fordi de har en byline, når de søger. Det vælger nogen at gøre,« siger han.

Han siger, at de medlemmer, der vælger at blive, har en mulighed for at få et vikariat eller fortsætte som freelance.

»Det gælder især, hvis der er tale om en stor medievirksomhed med mange muligheder, eller hvis virksomheden har fyret for mange og må ud og hyre freelancere,« forklarer han.

Man skal ikke bøje nakken

Karsten Kjær siger, at han ikke kender DR godt nok til at give fyrede medarbejdere gode råd.

»Men man skal ikke bøje nakken, hvis man mener, at man har et relevant job at udføre. Så skal man blive ved med at gøre en forskel, så man bliver uundværlig,« siger han. 

2 Kommentarer

Torben Bülow
9. OKTOBER 2014
Det samme skete, om jeg
Det samme skete, om jeg husker ret, da Aktuelt engang i 80'erne nedlagde sin Odense-redaktion og fyrede Kristian List. Det slog på ingen måde den garvede redaktør ud. Han fortsatte på redaktionen som om intet var hændt og endte da også med at blive genansat.
Ove Møller Thomsen
7. OKTOBER 2014
Jeg mener, at Leif Blædel
Jeg mener, at Leif Blædel engang blev fyret fre Information (formentlig omkring 1950), men fortsat mødte på sin arbejdsplads, passede sit arbejde og endte med at blive genansatte.