Giv rum til fremtiden

På vej ned ad den brede trappe er der til venstre en lang bar. For enden af den er der plads til dans.

På vej ned ad den brede trappe er der til venstre en lang bar. For enden af den er der plads til dans.

Til højre for de grove, firkantede søjler står stolene i rad og række med front mod scenen. Endnu tomme før den prisoverrækkelse, som har givet begivenheden sit navn.

Stadig på vej ned ad trappen, ser jeg garderoben til højre. Men før jeg når helt derned for at aflevere frakken med dråberne fra en forårsblæsende april-fredag, bliver jeg mødt af et par smilende unge kvinder i glimmer-kjoler. De står med en bakke plastikglas fyldt med gylden og boblende champagne.

Senere på aftenen er endnu et par kvinder – var det de samme? – med til at overrække årets Kravling-priser til journalisterne Morten Vedsø Szygenda og Mads Zacho Teglskov og til fotografen Anders Birch.

Alle bliver med rette rost til skyerne for deres journalistik.

Min ros går også til de ihærdige og engagerede journaliststuderende, som ikke bare har fået ideen til deres egen samlende studerende-pris, men nu to år i træk med forrygende fester har slået fast, at Kravling-prisoverrækkelsen er en af årets store og vigtige begivenheder i DJ.

Det var ikke bare på grund af den oplevede stilfulde entre til festlighederne i Pressen i Politikens Hus i København. Også på grund af over 400 festlige deltagere. Kravling-festen er et af resultaterne af et til stadighed bedre fungerende samarbejde mellem de tre studenterorganisationer i DJ, KaJ i Århus, KaJO i Odense og JR i Roskilde.

De tre selvstændige organisationer har gennem 'paraplyen' DJ Stud fundet ud af at koncentrere kræfterne om projekter, der i den grad kan medvirke til, at også unge finder det sjovt at være med i en fagforening.

Mens bassen drøner tungt ud af DJens højttalere, da festen for alvor begynder at folde sig ud, finder nogle af vi mere bedagede forbundsmennesker sammen og diskuterer, om ikke de 'voksnes' Cavlingpris-ceremoni kunne trænge til en festlig overhaling.

Jo, selvfølgelig kunne der da bindes en fest i halen på denne journalistikkens mest prestigefyldte danske pris. Med fare for at virke forandringsresistent synes jeg egentlig, at kontrasten står fint mellem det gode, gamle og veletablerede og det nye, frække og festlige.

Begge har stil: Cavling har statsministerbesøg, talrige takketaler og de smukke lokaler på Gl. Strand. Kravling har champagnepiger og en forrygende fest i Pressens rustikke beton.

For mig symboliserer den forskel en mulighed for at få unge til at deltage aktivt i en fagforening. Jeg ser muligheder i, at der bliver givet rum og opbakning til, at de unge kan lave aktiviteter på en måde, som de selv synes om. Med støtte og uden alt for meget indblanding fra de etablerede. I eksemplet Kravling har de tre studenterorganisationer selv organiseret alt op til, under og efter begivenheden. DJ har alene støttet med lidt økonomi og en smule organisatorisk opbakning.

Kan man overføre det til almindeligt dagligt, fagligt arbejde?

Absolut: Der er p.t. omkring 1.700 studerende og elever i DJ, og især de journaliststuderendes indsats er helt afgørende for, at DJ har en misundelsesværdig høj organisering af studerende på de tre uddannelsesinstitutioner.

Jeg tror såmænd ikke, at studerende i mediebranchen adskiller sig fra andre unge i det kritiske syn på en fagforening: Er der ikke noget i det, gider de ikke. Men er der noget i det, gider de godt arbejde for fællesskabet.

Derfor er det af ganske stor værdi, at DJ har valgt at give de studerende fulde medlemsrettigheder og det ansvar, der følger med. DJs studerende kan få den plads, de har brug for, så de selv kan udfylde det rum, hvor de – i respekt for forbundets værdier – kan udvikle egne spilleregler og mål. DJ Stud har de senere år vist, at dette kan være nøglen til at få unge til at deltage i fagligt arbejde. Ikke kun når der kaldes til et brag af et Kravling-party, men også i hverdagen. /

 

Fred Jacobsen

Næstformand i Dansk Journalistforbund

0 Kommentarer