Giv mig et D, giv mig et J – hvad skal vi hedde?

To navneforslag er i spil op mod delegeretmødet i DJ til april. Medlemmerne skal kunne se sig selv, lyder det om begge navneforslag

I dag hedder dit forbund ifølge vedtægterne ”Dansk Journalistforbund”, men det kalder sig ”Dansk Journalistforbund – medier & kommunikation”. Til daglig siger mange bare DJ.

Men Villy Dall og Peter Thornvig, to erfarne medlemmer af hovedbestyrelsen, foreslår nu, at navnet i fremtiden officielt ændres til ”DJ Medier, Journalistik og Kommunikation” som hovednavn. Og Dansk Journalistforbund som binavn.

Mere dækkende

Villy Dall, formand for Kreds 6 og journalist på Thisted Dagblad, sagde på hovedbestyrelsens møde torsdag:

”Det nuværende navn er ikke dækkende for alle medlemmer.”

Og Peter Thornvig, formand for DJ:Fotograferne, uddybede:

”Vi skylder, at alle kan se sig i forbundets navn.”

Han understreger, at navnet DJ, som mange bruger i daglig tale, er et godt brand. Derfor skal DJ nu med i det officielle navn:

”Den brandværdi, som også omfatter vores logo, er der ingen grund til at sætte over styr.”

Det nuværende navn skal gøres officielt

Også Maria Becher Trier, journalist på Folkeskolen, vil stille forslag om nyt navn til forbundet på delegeretmødet.

Hun ønsker at gøre ”Dansk Journalistforbund – medier og kommunikation” til det officielle navn, så det i højere grad favner medlemsskaren.

Hun forklarer i en opfølgende e-mail, at det nuværende kaldenavn – ”Dansk Journalistforbund – medier & kommunikation” – aldrig er officielt vedtaget på delegeretmødet, men er en del af en brandingstrategi. I vedtægterne er navnet derfor stadig Dansk Journalistforbund.

”Man kunne vælge en mere radikal navneændring, men dette er et omkostningsfrit skridt, der giver den rigtige retning,” skriver hun og forklarer, at forslaget skal underbygges yderligere, før hun officielt fremsætter det.

Navnet tit til debat

Det er ikke første gang, forbundets navn er til debat. Senest var i 2013 da debatten om fusion med forbundet KS blev skudt i gang.

Dengang lød det fra daværende formand, Mogens Blicher Bjerregård:

”Jeg vil nøjes med at sige, at vi stadig kan bruge navnet Dansk Journalistforbund. Dansk Journalistforbund vil kunne anvendes både nu og om fem og ti år,” sagde han – med den fornuftige tilføjelse:

”Hvis det står til mig altså.”

Hovedbestyrelsen diskuterede også navnet i november 2011.

Også Peter Thornvig, formand for DJ:Fotograferne, har tidligere foreslået nyt navn.

6 Kommentarer

Villy Dall
5. APRIL 2017
Forslaget fra mig m.fl lyder:
Forslaget fra mig m.fl lyder:
Navn: DJ Medier, Journalistik og Kommunikation
Binavn: Dansk Journalistforbund
Esben Ørberg
9. MARTS 2017
Kære Maria

Kære Maria
Det er en sjov debat. Egentlig handler det vel om at nogle af jer gerne ser, at forbundets underlinje ’medier & kommunikation’ også formelt og juridisk bliver en del af forbundets navn, og at vi således fortsætter med at anvende DJ mest muligt.
Forhistorien er at HB i 2006 besluttede en tiltrængt gennemgribende sanering af forbundets visuelle identitet.
For det første fik vi et navnemærke, som på genial vis spiller på D og J som citationstegn (et smukt symbol for formidleres faglige kerne; at citere) og opstillede nøje regler for anvendelsen af bogstaverne i sammenhæng med navnet Dansk Journalistforbund.
HB vedtog samtidig underlinjen: medier & kommunikation, som afløste en underlinje med titlen: Fællesskab med plads til forskelle.
Men HB besluttede ganske rigtigt ikke nogen navneændring af forbundet, som delegeretmødet naturligvis i så fald skulle have taget stilling til.
Juridisk hedder forbundet altså stadig Dansk Journalistforbund – i daglig medlems-tale blot DJ eller det mere intime ’forbundet’.
I de forløbne ti år har forbundet i alle grafiske sammenhænge har banket ’medier & kommunikation’ ind i vores bevidsthed. Det er blevet en helt naturlig del af det visuelle snit. Den tidligere formand, Mogens, sneg endda ved enhver given lejlighed, når han skrev eller udtalte sig, underlinjen ind, når han skulle udtrykke, hvem han var formand for.
Det sjove er, at delegeretmødet godt kan vedtage at udvide forbundets navn med dets underlinje, men jeg tvivler på, at det nye navn vil slå igennem.
DM, Dansk Magisterforening forsøgte fortvivlet i nogle år at udradere ’Dansk Magisterforening’ og kaldte sig stedet for ’DM – fagforening for højtuddannede’. Men ingen ville vide af denne mærkelige konstruktion og i dag er DM tilbage, hvor det hele begyndte. I daglig tale forkortelsen DM og blandt udenforstående og omverden den fulde titel.
Jeg tror, at det samme vil ske for DJ, hvis der virkelig satses på hele baduljen. Hverken medlemmer eller omverden gider anvende ’medier & kommunikation’. Men derfor kan der da godt være noget politik og signalgivning i at ændre navnet.
God fornøjelse.
PS: Kan du ikke sørge for livestreaming af navne-debatten på delegeretmødet! 
Hilsen fra
Esben
Maria Becher Trier
9. MARTS 2017
Kære Esben og Henrik,

Kære Esben og Henrik,

Med navnet Dansk Journalistforbund - medier og kommunikation vil forkortelsen DJ kunne bruges nøjagtigt som den bruges i dag. Jeg er enig i, at vi skal passe på brandet, men jeg synes også, at delegeretmødet skal tage stilling til det navn, som alle i forbundet i dag bruger.

Jeg har stillet forslaget nu.

Bedste hilsner fra

Maria Becher Trier
Peter Thornvig
8. MARTS 2017
Esben, jeg er helt enig i
Esben, jeg er helt enig i dine betragtninger om "DJ", og er årsdagen til at jeg samen med Villy Dal har stillet navneforslaget
DJ, med underrubrik Medier, journalistik og kommunikation.
Hvad angår underrubrikken er jeg da åben for andre muligheder - og de skal nok komme:-)
Esben Ørberg
7. MARTS 2017
Dansk Journalistforbund, DJ,
Dansk Journalistforbund, DJ, er sådan cirka 100 millioner kroner værd. At nogen vil smide navn og værdi ud med badevandet er det mest tossede, jeg har hørt. Næsten alle medlemmer er enig, også k-medlemmerne, som ser en stor fordel i at være fagligt knyttet til DJ. Jeg er selv journalist, men har arbejdet med kommunikation længe nok til at fatte værdien af DJ, Dansk Journalistforbund. Alt andet end DJ vil være svært ødelæggende for DJ. Det vil være som at skære livsvigtige dele bort og stadig bilde sig ind, at det hele kører som før…..og husk lige: Danmarks Radio ikke bare er radio – men oftest bare DR.  Mit bud er, at DJ skal køre forkortelsen DJ endnu mere i stilling, gerne som overligger. Men hold fingrene fra underliggeren Dansk Journalistforbund.

Flere