Giraf-gate: »Vi skulle stå fast«

Da giraffen Marius en søndag i februar blev aflivet i Københavns Zoo, steg medietrykket på kommunikationsmedarbejder Tobias Stenbæk Bro enormt.

Det hele begyndte med en henvendelse fra Ekstra Bladet. Avisen ville torsdag vide, hvorfor en ung giraf skulle dø og obduceres foran gæsterne i Zoologisk Have. Siden rejste der sig et folkekrav om at redde giraffen Marius, der var blevet tilovers i de zoologiske havers genetiske regnskab.
»Jeg tror ikke, man kan forberede sig på pludselig at stå foran en tsunami af mediebevågenhed fra hele verden og skulle forsøge at stå fast. Det har været sindssygt hektisk – men også fantastisk spændende,« siger Tobias Stenbæk Bro, der som barselsvikar er ene mand i kommunikationsafdelingen.

Sammen med en eventchef og videnskabelig direktør Bengt Holst har han stået for al kommunikationen til omverdenen.

»Indtil lørdag eftermiddag havde vi stadig en strategi om, at vi gerne ville svare folk personligt og velbegrundet, når de skrev til os på mail og Facebook. Også selv om vi fik smidt de vildeste trusler og bandeord i hovedet. Men den tanke blev vi nødt til at lægge på hylden,« siger han.

Alt fra BBC til Time Magazine, Das Bild, CNN og The Guardian kimede Zoo ned for at komme til at tale med direktøren, fortæller Tobias Stenbæk Bro:

»Det har ærlig talt været virkelig surrealistisk at blive nødt til at sige nej til BBC, fordi CNN lige er i røret,« siger han.

»Budskabet fra vores side har været, at vi står fast på, at vi har gjort det her. Og at vi vil fortsætte med at gøre det, fordi det er en kerneværdi for os, at tingene foregår på en videnskabelig måde. En obduktion er i den grad videnskabelig formidling om dyr – og derfor rammer det direkte ind i hjertekulen på hele Zoos mission,« siger Tobias Stenbæk Bro.

»Strategien har været simpel: At fortælle sandheden igen og igen – og så håbe på, at fornuften sejrer til sidst,« siger han.

»Personligt er jeg meget stolt over, at vi har stået fast og har bevaret vores faglighed igennem det her. For hvis vi havde givet efter for presset, ville vi have givet køb på vores værdier,« siger Tobias Stenbæk Bro og tilføjer:

»Heldigvis lader det også til, at folk begynder at forstå, hvorfor vi har gjort, som vi har. Og Bengt Holst er blevet kåret til Dagens Mand i ’Monte Carlo’ på P3 – så noget må vi da have gjort rigtigt,« griner han.  

0 Kommentarer