For et år siden blev den danske TV 2-journalist Nagieb Khaja taget som gidsel i Afghanistan. Journalisten.dk har set den nye danske film Flugten sammen med ham – en fiktionshistorie, der minder skræmmende meget om Khajas egen.
Kuglerne fra Kalashnikov-riflerne flyver tæt hen over hovedet på den danske journalist, der instinktivt dukker sig. Skuddene kommer fra fire bevæbnede mænd, der springer frem fra en busk og fyrer salver af hen over journalisten og hans fotograf. Det er nat, og vi befinder os på en øde markvej i Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan. I løbet af få minutter har den danske journalist fået en sort sæk over hovedet og er blevet bagbundet. Den mest alvorlige gidseltagning i dansk pressehistorie er begyndt.
Scenen er ikke taget fra den nye danske storfilm, Flugten, der har premiere i dag. Episoden fandt sted 22. januar sidste år, og journalisten er ikke en fiktiv karakter spillet af Iben Hjejle, men er særdeles virkelig person ved navn Nagieb Khaja. Den i dag 29-årige danskfødte journalist blev sidste år taget til fange af gidseltagere i Afghanistan, da han var på opgave for TV 2. Og det er skæbnens ironi, at en fiktiv historie om en dansk journalists tilfangetagelse – der oprindeligt blev skrevet som bog af journalisten Olav Hergel, og som nu er blevet filmatiseret – i mellemtiden er blevet overgået af virkeligheden.
Eller som Khaja siger det i dag:
»Flere af mine venner har spurgt, hvordan jeg har det med, at et filmselskab har plattet min historie. Men jeg ved jo godt, at historien blev skrevet, før jeg blev taget til fange. Her er det på en måde virkeligheden, der efterligner fiktionen.«
Mens reklame og omtale af filmen Flugten fylder godt op på billboards, i talkshows og spalter, gik det mere upåagtet hen, da en ung dansk TV 2-journalist sidste år blev holdt som gidsel i en uge i Helmand-provinsen. En affære, der kunne have udviklet sig til et storpolitisk og internationalt gidseldrama, endte i stedet med at blive til et par artikler i danske aviser.
En af grundene til dette var, at det – ligesom det sker i filmen – lykkedes Nagieb Khaja at flygte.
»I filmen bliver det sagt, at ingen flygter fra Taleban. Det er rigtigt. Ingen er nogensinde flygtet eller blevet befriet fra en gidseltagning i det sydlige Afghanistan, uden at der er blevet betalt penge eller løsladt fanger. På nær mig. Og så hende i filmen,« siger den 29-årige journalist, der er uddannet på SDU og bor med kone og børn i en lejlighed i en københavnsk forstad.
Den 29-årige danskfødte journalist med afghansk baggrund er ikke et ubeskrevet blad i det danske mediebillede. Det var ham, der i sin tid afslørede, at TV 2's Triple A-historie ikke holdt vand. Siden har han haft en finger med i så forskellige projekter som Christoffer Guldbrandsen og Nils Giversens film Den hemmelige krig og DRs dukke-julekalender Yallahrup Færgeby. I dag er han ved at lægge sidste hånd på en dokumentar om tuneser-sagen.
Den dramatiske tilfangetagelse af Nagieb Khaja udsprang af et ønske om at se historien om Danmarks krigsdeltagelse i Afghanistan fra mere end en side.
»Jeg ville også fortælle om den anden side af sagen, om hvem fjenden i virkeligheden er, og om hvad krigen gør ved civilbefolkningen. Og det kan man ikke, hvis man er 'embedded' med de danske soldater.«
Efter at Khaja har været på flere researchture til Afghanistan og Pakistan og forbi et sikkerhedskursus i England, giver cheferne på TV 2 grønt lys til Nagiebs projekt om at komme i kontakt med Taleban.
I starten går det godt – flere års arbejde med at få de rigtige kontakter bærer frugt.
»Man bliver af en person anbefalet til en anden, som så kender en tredje, og på den måde kommer man frem til dem, man gerne vil snakke med,« fortæller Nagieb om sin arbejdsmetode. Til sidst ender den danske journalist og hans afghanske fotograf sammen med en flok bevæbnede mænd i Helmand-provinsen på vej mod, hvad han tror er oprørerne.
Pludselig springer mænd frem fra en busk og skyder hen over dem – og Nagieb erfarer hurtigt, at de mænd, han er sammen med, står i ledtog med gidseltagerne.
»Min store fejl var, at jeg i sidste led stolede på den forkerte. Det var derfor, det gik galt.«
Fejltagelsen bliver starten på en tilfangetagelse, der på nogle områder er mere barsk end historien i filmen Flugten. Nagieb og hans fotograf bliver lænket til hinanden, får stort set ikke noget mad og bliver næsten hver dag overført til et nyt gemmested. Flere gange får Nagieb bind for øjnene og bliver bedt om at knæle ned.
»Der troede jeg, at det var det.«
Hjemme i Danmark finder TV 2 ud af, hvad der er sket, og det helt store alarmberedskab bliver sat i gang. Et engelsk firma flyves ind for at håndtere situationen, og efter et par døgn kommer gidseltagerne med et krav om to millioner dollars. Samtidig forbereder efterretningstjenesterne og det politiske system sig på et gidseldrama, hvor Taleban viser Nagieb frem i en video på nettet – måske med trusler om at dræbe ham, hvis ikke de danske tropper trækkes ud af Afghanistan.
Selv om TV 2 lige nu sidder på en af årets bedste historier, mørklægges sagen totalt. Kun få af Nagiebs kolleger kender hans skæbne. Man er bange for, at gidseltagerne skal opfange historien i medierne og dermed sætte større krav til hans frigivelse.
Men så langt kommer det ikke. Det lykkes Nagieb at overtale en lokal bonde til at hjælpe dem med at flygte – og bonden lever i dag med kone og syv børn et ukendt sted i et hus betalt af TV 2. Hvad der præcis gjorde, at gidseltagerne overlod ham i et ubevogtet øjeblik til den lokale bonde, er den dag i dag stadigt et mysterium for Nagieb.
Et par dage efter at Nagieb er kommet hjem, siver historien til en avis, der skriver et par kritiske artikler om TV 2s beslutning om at sende en journalist ud til Taleban. Men hverken DR eller TV 2 tager historien op, og den dør hurtigt.
I månederne efter var Nagieb Khaja selvfølgelig påvirket af sine oplevelser, men føler sig ikke mærket af det i dag.
»Det er jo en slem kliché – men jeg må sige, at jeg værdsætter mit liv mere efter at have været så tæt på at miste det,« siger han og tilføjer:
»Ud over hvor forfærdeligt det var for min familie, er det værste næsten, at jeg er blevet hæmmet i at arbejde med Afghanistan. Jeg havde på grund af min baggrund og mine kilder en mulighed for at lave nogle meget vigtige historier. Dem kan jeg ikke lave i dag.«
Nagieb Khaja har lovet sin kone ikke at tage til Helmand igen. Foreløbigt.
Læs også: TV 2-journalist tilbage fra Afghanistan.
Mads Ellesøe er freelancejournalist og var kollega med Nagieb Khaja på TV 2, da kidnapningen skete. Mads Ellesøe tager selv til Helmand til marts for at lave en dokumentar til TV 2 – men som embedded med de danske soldater.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvorfor beskriver TV2 situationen anderledes? Nedenstående citat er fra en kronologi over tilfangetagelser af danskere på TV2's hjemmeside:
"2007 Afghanistan
Dansk journalist med afghansk oprindelse, 27-årige Nagieb Khaja, bliver bortført af Taleban-militsen. Han bliver senere løsladt. Angiveligt da bortførerne opdagede, at han var muslim."