Genreglidning i dokumentar til debat

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, der løber af stablen fra den 9. til den 18. november, har i år valgt at fokusere på genreglidning.

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, der løber af stablen fra den 9. til den 18. november, har i år valgt at fokusere på genreglidning. Temaet er blevet aktuelt i kølvandet på Christoffer Guldbrandsens film 'Den Hemmelige Krig'. Men også en generel tendens inden for både fiktionen og dokumentargenren, hvor grænserne mellem de to genrer bliver mere flydende, har fået arrangørerne til at sætte fokus på emnet. Det fortæller festivalens direktør Tine Fischer.

»Jeg tror, at vi vil se en udvikling inden for dokumentarfilm i de næste par år, der vil foregå i netop grænseområde mellem fiktion og journalistik,« siger Tine Fischer.

Meget af kritikken af dokumentarfilm i den seneste tid har gået på, at der bliver manipuleret med seeren, når man bruger greb fra fiktionen, men den kritik er Tine Fischer ikke enig i. Hun ser en overdrevet angst for fiktionen som en genre, der kan sætte folks kritiske sans ud af spil, hvilket hun anser for at være en unødvendig bekymring.

Fiktionsgrebet er ikke nødvendigvis det samme som manipulation, men et greb ligeom vinkling inden for det journalistike fag. Tine Fischer tror udmærket, at seeren formår at afkode mediernes forskellige metoder.

»Folk er helt med på, at det for eksempel er to forskellige virkeligheder, der udspiller sig i for eksempel Politiken og Information. Og det er altså ikke anderledes med det visuelle. Gå ned i en folkeskoleklasse og spørg. De har ingen problemer med at afkode, hvad de ser,« siger Tine Fischer.

I programmet omkring genreglidning indgår 18 film og flere debataftener.

Heriblandt en debat omkring journalistik og fiktion, hvor svenske Sven Lindqvist, der blandt andet skriver for Dagens Nyheter, samt leder af journalistuddannelsen ved Syddansk Universitet Troels Mylenberg vil deltage.

0 Kommentarer