Generation Good Timing

Limousinen er kørt frem og den røde løber rullet ud. Champagnegenerationen er klar til at gøre sin entre i den journalistiske verden. De nye medier har brug for unge journalister, og fremtiden er lys - for en tid.

Limousinen er kørt frem og den røde løber rullet ud. Champagnegenerationen er klar til at gøre sin entre i den journalistiske verden. De nye medier har brug for unge journalister, og fremtiden er lys – for en tid.

JOBFEST. »De er snotheldige. De har lige fået udvidet arbejdsmarkedet med et stort antal
pladser på to gratisaviser og en helt ny nyhedskanal,« siger Michael Dyrby, der skal være chef for TV 2s nye nyhedskanal. Han er ikke i tvivl om, at den generation af journalister, der forlader uddannelserne i øjeblikket, har gode kort på hånden.

»Headhunterne vil rykke helt ind i skolerne for at få fat på de nye, unge studerende,« siger Michael Dyrby. Sådan var det ikke for blot et år siden. Da hang der tunge skyer over hovederne på de unge mennesker, der vandrede ud fra uddannelsesinstitutionerne med et eksamensbevis i hånden. Arbejdsløsheden blandt dimittenderne steg fra 9 % til 14 % fra 2004 til marts 2006, og arbejdsgiverne stod ikke på lur ved skolernes porte for at kaste sig over de nyuddannede journalister.

»Det er en ny verden, der har åbnet sig, i forhold til da vi startede. Dengang så det helt håbløst ud,« siger 29-årige Tea Sletved, der lige er blevet færdig med sin uddannelse på Roskilde Universitetscenter. Samme dag som hun afleverede sit speciale, fik hun tilbudt job på JP/Politikens nye gratisavis, 24timer. Og hun er ikke den eneste, der hurtigt har fået job. Rigtig mange af hendes holdkammerater sidder allerede i job, og flere af dem blev kontaktet, før de var færdige med deres speciale.

Hakon Mosbech, der blev færdig på Syddansk Universitet i februar, har samme oplevelse.

»Det er jo helt vildt, hvad mulighederne er. Lige nu står vi i en ekstremt privilegeret situation,« siger den 25-årige journalist, der også har fået arbejde på 24timer.

Han får ikke bare en fast stilling, men kan komme til at arbejde i København:

»Det bliver superfedt, og jeg glæder mig. Det at være med til at starte en ny avis er en kæmpe udfordring og en chance, man ikke får særlig tit,« siger Hakon Mosbech. Han går fra Politiken til den nye avis og efterlader dermed et hul efter sig. Et hul, andre kan udfylde.

At de unge journalister vil dominere de nye medier, er noget, Poul Madsen, der bliver chefredaktør på 24timer, kan bekræfte.

»Det skal være en arbejdsplads, der kan tiltrække yngre mennesker, som har eller vil have børn. Alder betyder ikke noget, men tyngden ligger klart på helt unge journalister,« fortæller Poul Madsen, der skal ansætte 50 journalister.

Det er dog ikke den lavere løn til de unge, der er afgørende for, at de bliver ansat, bedyrer Poul Madsen. Det samme fortæller David Trads, der er høvding på Nyhedsavisen. De ønsker begge journalister, der ikke skelner mellem de fine betalingsaviser og gratisaviserne, og de er meget fokuserede på kulturen på deres nye arbejdspladser.

»Vi vil ikke have en håndfuld vigtige mænd, der bærer kulturen fra de gamle aviser, og som bare sidder og bekræfter hinanden i, at Tjekkiets valg er det vigtigste i verden, selv om det ikke får nogen som helst betydning. Vi vil skabe en mere læservenlig kultur,« siger David Trads.

Michael Dyrby, der også regner med at ansætte mange unge journalister på Nyhedskanalen, mener, at de unge har en fordel, fordi de har bedre teknisk flair og er uddannede til at kunne håndtere alle medier. Så han vil ikke være bleg for at ansætte folk direkte fra skolen.

At de nye medier har skabt en positiv stemning, kan ses af en lille rundspørge, Journalisten foretog blandt nyuddannede journalister. 21 af de 30, der svarede, så lysere på fremtiden end for tre måneder siden, mens der ingen ændring var hos de resterende. Der var ingen, for hvem skyerne var blevet mørkere.

Det kan de dog blive. De nye medier bliver fra alle sider set som indledningen til en mediekrig, hvor det ikke er sikkert, alle overlever. Så flasken kan hurtigt blive tømt for champagne, og tømmermændene kan komme, før proppen er landet. /

Foreløbige jobskift i forbindelse med bladkrigen

(pr. 15. juni 2006)

Til JP/Politikens 24timer:

Poul Madsen, chefredaktør, Ekstra Bladet

Claus Johansen, souschef, JP København

Marianne Gram, redaktionschef, Politiken

Palle Steffensen, chef for Nyhedssekretariatet, DRs chefredaktion

Claus Lunde, visuel redaktionschef, Ekstra Bladet

Niels Nørgaard, nyhedschef, Politiken

Pernille Pang, kulturjournalist, RUC

Thomas Hundsbæk, Politiken

Hakon Mosbech, Politiken

Tea Sletved, RUC

Tanja Parker Astrup Politiken

David Birch, fra Cover

Christian Bæklund, Kig Ind

Signe Bentzen, Ekstra Bladet

Jonas Hüttel, Ekstra Bladet

Til Nyhedsavisen

David Trads, chefredaktør

Morten Nissen Nielsen, direktør, Metro International

Simon Andersen, redaktionschef, DR Deadline

Kasper Haugaard, nyhedschef, metroXpress

Kristoffer Graugaard, leder af nyhedsbureauet, Ritzau

Mette Højbjerg, kulturredaktør, Ritzau

Sune Bové, Christiansborg-journalist, metroXpress

Morten Skærbæk, Christiansborg-journalist, Børn&Unge

Lars Igum Rasmussen, Altinget,

Rikke Berg, Ruc

Silke Bock, Kristeligt Dagblad

Anne Winther, freelance

Lasse Lavrsen, freelance

Laurits Nansen, Jyllands-Posten

Rune Skyum-Nielsen, Jyllands-Posten

1 Kommentar

Niels Christian Cederberg
26. NOVEMBER 2008
Re: Generation Good Timing
Og så sidder man her og føler sig som generation bad timing (2008) på A-kasse med små bitte tjanser for mediemastodonten DR, uden lyse fremtidsudsigter og med overhængende fare for aktivering... Tough Luck!