Gem gode internetsider

Søger du eftersøgte terrorister, for eksempel fordi du vil se den oversigt, som banker, politifolk og myndigheder over hele kloden anvender i jagten på medskyldige til 11. september, så leder du forgæves. En finsk bank lagde listen på nettet ud fra en almindelig service-indstilling, men pillede den kort efter af.

De eneste tilgængelige lister i dag er udgivet af medier som New York Times og Washington Post, der har måttet stykke dem sammen i småbidder. Myndighedernes sider er væk.

Meget andet materiale fra amerikanske offentlige myndigheder er ligeledes væk. Hver uge bliver internetsider fjernet ud fra den begrundelse, at der er risiko for terroristers misbrug af oplysningerne.

Myndighederne stopper dog ikke her. De går til Google og andre private firmaer for at få fjernet ethvert spor af siderne i de arkiver, der ellers tit er journalisters chance for at se historisk internet-materiale. Også her forsvinder det.
Bush-administrationen favoriserer fortrolighed og forsøger indadtil i det amerikanske samfund at presse den holdning igennem. Hvor journalister tidligere i store træk fik de dokumenter, der ikke skadede privatliv og sikkerhed, så tyder signalerne på, at den nye amerikanske regering vil støtte ethvert forsøg på at afvise indsigt.

The Reporters Committee For Freedom of the Press har lavet en glimrende oversigt over alle stramningerne. Klik ind på http://www.rcfp.org/ og videre ind på pdf-dokumentet "Homefront Confidential" helt i toppen af deres forside.
Amerikanske journalister og redaktører frygter, at det kun er begyndelsen. De ser tendenser til, at det amerikanske samfund på offentligheds-området bevæger sig ind i 1950ernes McCarthy-mørke. De frygter, at det spreder sig til resten af verden, og at vi for eksempel også vil møde det i Danmark, advarede Brant Houston fra Investigative Reporters and Editors mig om på en konference i marts måned.

Danske journalister husker eksempler på fjernede sider på nettet i ét tilfælde – Ritts dagbog. Men nu kan vi altså frygte det i langt større målestok. Derfor er det helt enkle råd: Nøjes ikke med at linke. Gem gode sider og datasæt fra nettet på din egen maskine. Måske er de væk i morgen.

Og det andet lidt mere generelle råd: Følg med i, om der sker indskrænkninger i Danmark, del erfaringen med kolleger. Hvis adgang til dokumenter og data fører til historier, der redder menneskeliv og forebygger katastrofer, så fortæl det til amerikanske journalister, der kan bruge oplysningerne i kampen for at bevare så meget af åbenheden som muligt.

0 Kommentarer