Gammelt venskab gav Nordvestnyt Helveg-historie

Det blev Holbæk-avisen Nordvestnyt, der breakede den nye udviklingsministers afgang fra GGGI. Chefredaktøren er en god ven af Helveg-familien, og nyheden faldt under en uformel snak. Han afviser, at interviewet blev ukritisk

Den lille Holbæk-avis Nordvestnyt løb torsdag med noget af en solohistorie. Nyheden om, at den nye udviklingsminister, Rasmus Helveg Petersen (R), var trådt ud af GGGI's bestyrelse blev breaket her, hvorefter de store landsdækkende medier citerede og refererede lokalavisen.

Men hvordan gik det til, at Holbæk-avisen, som er en del af Sjællandske Medier, løb med historien?

»Jeg har en god kontakt til Rasmus. Jeg har kendt ham, siden han var en lille knægt, og han er opstillet i Holbæk. Vi snakker sammen med jævne mellemrum,« fortæller chefredaktør Mogens Flyvholm, som skrev artiklen.

Onsdag var en af de dage, hvor Mogens Flyvholm og Rasmus Helveg Petersen talte sammen, blandt andet om, hvordan han ville passe sin kreds, når nu han var blevet minister.

»Vi taler også om hele situationen i GGGI, fordi det er noget, der har optaget sindene meget, og så fortæller han, at han har truffet beslutningen om at forlade bestyrelsen, og at vi gerne må breake den.«

Og så blev den uformelle snak til et egentligt journalistisk interview, fortæller Mogens Flyvholm.

»Den var han med på. Jeg kunne jo ikke bare skrive det som en hyggesnak.«

Rasmus Helveg Petersen er selv uddannet journalist og har en baggrund som politisk reporter på Jyllands-Posten og Information og som lederskribent på det radikale Holbæk Amts Venstreblad, som efter en fusion blev til Nordvestnyt i 2011. Han stillede ikke nogen betingelser for selve interviewet, fortæller Mogens Flyvholm. Blot skulle historien gemmes til næste dag, så sydkoreanerne i GGGI kunne nå at godkende hans afløser. 

Selv om det er usædvanligt, at en lille avis har så stor en nyhed solo, ser chefredaktøren ikke noget mærkeligt i forløbet.

»Jeg var kredsformand for hans far, da han boede i Middelfart, og jeg har et personligt forhold til Rasmus. Det er ikke så mystifistisk.«

Var det svært at være kritisk over for ham, når du kender ham så godt?

»Hvis jeg skulle være ukritisk, skulle jeg lade være med at spørge ind til, om det var en nedprioritering af GGGI. Men jeg blev jo nødt til at spørge om det, og det accepterede han fuldt ud.«

Men du kunne vel godt have være mere kritisk og for eksempel boret i det faktum, at regeringen før har sagt, at det var vigtigt, at der sad en folkevalgt i bestyrelsen og ikke en embedsmand?

»Jeg havde ikke været opmærksom på, at det var et must for regeringen, at det er en folkevalgt, der sidder der,« indrømmer Mogens Flyvholm, som i stedet godtog ministerens forklaring om, at Danmark bortset fra Sydkorea var det eneste land, der havde en minister i bestyrelsen.

Du er vel glad for, at Nordvestnyt blev citeret af stort set alle landets medier?

»Jeg er ikke personligt glad for det, men jeg er glad for, at det blad, jeg er chefredaktør for, bliver citeret. Det giver stolthed på redaktionsgangen, at vi bliver citeret af Ekstra Bladet og TV2. Det siger sig selv, at det er med til at styrke moralen i et lille bladhus.«

Selv om Mogens Flyvholm selv går på pension til foråret, håber han, at Rasmus Helveg Petersen husker sit bagland og den avis, som han ifølge redaktøren stadig opfatter som en radikal avis. Så måske er det ikke sidste gang, han serverer gode historier for Nordvestnyt.