Gamle artikler genopstår på nettet

Flere år gamle historier bliver pludselig læst af op mod en halv million mennesker. I sidste uge blev en gammel artikel fra Kristeligt Dagblad genfødt. »Folk deler artikler på Facebook, selv om vi som journalister synes, artiklens sidste salgsdato er overskredet,« siger onlinechef

En stribe gamle artikler fra 2012 om danske dialekter var i sidste uge de mest læste på Kristeligt Dagblads hjemmeside.

På Berlingske oplevede man for nylig, at en gammel artikel fra 2009 pludselig fik 500.000 læsere.

Netmedierne oplever i stigende grad, at gamle arkiverede historier, som journalisterne troede var old news, alligevel finder et stort publikum via sociale medier.

»Folk deler artikler på Facebook, selv om vi som journalister synes, at artiklens sidste salgsdato er overskredet, og sagerne nogle gange er forældede,« siger Troels B. Jørgensen, onlinechef på Kristeligt Dagblad.

Han siger, at det er en anden form for medieforbrug, hvor brugerne selv bestemmer, hvad de synes er mest interessant.
»Vi har været vant til en dagsorden sat af journalister,« siger Troels B. Jørgensen.

I november gjaldt det samme for en historie fra 2011 om et børnehus, som havde besluttet at melde fra til en traditionsrig julegudstjeneste af hensyn til institutionens børn med anden religiøs baggrund.  En sag, der ellers for længst var lukket og slukket.

»Men det tror jeg ikke, at folk på Facebook var opmærksomme på. Det havde ingen aktualitet, men åbenbart principiel værdi,« siger Troels B. Jørgensen.

Berlingske har for nylig oplevet, at en artikel om en energidrik fra 2012 pludselig kom tilbage og blev læst 150.000 gange. 

Begyndte nok i en mødregruppe

Anders Hvass, nyhedsredaktør på b.dk, tror, at det er ændringer i Facebooks algoritme, der puster liv i arkivet.

»Det er ikke noget, vi kan gøre noget ved. Men vi er glade for det, fordi vi gerne vil have trafikken,« siger Anders Hvass.

Mens artiklen om energidrikken blev læst 150.000 gange, er tallene for en historie fra 2009 om drengen Christian, der havde slugt et batteri, endnu højere. Den blev læst 500.000 gange.

Anders Hvass ved fortsat ikke, hvorfor Christians historie fik comeback.

»Vores formodning er, at det nok er en mødregruppe, der en dag sad og talte om batterier, og så fandt en af dem artiklen og delte den, og så rullede det bare derfra,« siger Anders Hvass.

Troels B. Jørgensen siger, at udviklingen har taget fart de seneste 6-7 måneder og må skyldes ændringer i Facebooks algoritme.

»Det er i fremhævelsen af postings, at forandringerne er sket. Ting, der tænder folks følelser og nysgerrighed, bliver åbenbart delt vildt meget,« siger Troels B. Jørgensen.

2 Kommentarer

Max Kim Tobiasen
20. JANUAR 2014
Det er ikke usædvanligt at
Det er ikke usædvanligt at gammelt content får nyt liv, nogle gange after flere år, hvis det er velskrevet og/eller fortæller en interessant historie. Jeg har selv oplevet at nogle af mine gamle blogindlæg pludseligt får nyt liv fordi en eller anden deler det på de sociale medier eller en af nyhedsggregatorerne og så lige pludselig bliver delt af et større publikum.

Men det er vel ikke en dårlig ting? Tværtimod. Se det som et kvalitetsstempel.

Her er iøvrigt et par artikler der med jævne mellemrum dukker op rundt omkring, og som der tilsyneladende ikke er nogen udløbsdato på.

"Have you ever tried to sell a diamond" fra 1982(!) er en super godt researchet og velskrevet artikle om diamanter, Debeers og hele industrien og psykologien bag. http://www.theatlantic.com/past/issues/82feb/8202diamond1.htm

"everything you know about fitness is a lie" går bag om fitness industrien og debunker en masse myter om hvad der skal til for at holde sig i god form, og hvorfor et moderne træningscenter ikke er løsningen. http://www.mensjournal.com/magazine/everything-you-know-about-fitness-is-a-lie-20120504

Begge artikler er efterhånden gamle, men får stadig mange hundrede tusind hits hvert år. Fordi de er gode.
Anton Frost
20. JANUAR 2014
Mødregrupperne må stå model
Mødregrupperne må stå model til meget...