Gabestokken er genindført

ETIK. Vejle Amts Folkeblad - navnet lyder allerede lidt historisk - har genindført gabestokken på byens torv. På forsiden hænger avisen en "hobbyfotograf" ud for at "udstille død og ødelæggelse på nettet". Og flere gange i teksten står der, at det er "på kanten af loven".

ETIK. Vejle Amts Folkeblad – navnet lyder allerede lidt historisk – har genindført gabestokken på byens torv. På forsiden hænger avisen en "hobbyfotograf" ud for at "udstille død og ødelæggelse på nettet". Og flere gange i teksten står der, at det er "på kanten af loven".
Avisen skriver også, at den pågældende er "gal med blå blink". Medmindre journalisten har taget psykiatri som bifag på journalisthøjskolen, er det noget af en påstand at fremsætte. Vel på grænsen af injurielovgivningen.
Avisen bruger lektor Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole til (næsten) at kriminalisere hjemmesiden med navnet 112alarm.dk. De noterer godt nok, at han ikke har set billederne, han udtaler sig om. Avisen citerer lektoren for, at en ændring i straffeloven gør det forbudt at publicere billeder med ofre for trafik- og drukneulykker. Hvad avisen ikke fortæller hverken Oluf Jørgensen – eller læserne – er, at der ikke optræder ofre på billederne på "hobbyfotografens" hjemmeside.
Derimod er det fuldt lovligt at publicere billeder fra ulykkessteder med bilvrag, politi og redningsfolk. Det er jo foregået i det offentlige rum.
Hobbyfotografen begyndte med at fotografere ildebrande i Vejle. Takket være god forbindelse til Vejle Brandvæsen er han på stedet, mens der stadig er ild. Noget, avisens fotografer meget sjældent formår.
Senere blev aktiviteten udvidet til at omfatte alt, hvad der hedder ulykker, redningsaktioner, brande og forureninger. Det er åbenbart en torn i øjet på den lokale avis, at borgerne – gratis – kan finde de nyheder, som avisen tager sig betalt for.
Og skruen i gabestokken får et ekstra vrid to uger senere. Her står to ofre frem og forklarer, hvor stor smerte det har forvoldt at se billeder af de bilvrag, hvor deres børn er omkommet.
Og avisens chefredaktør forklarer, at avisen har en helt anden etik – og på avisen bliver billeder og tekst vurderet af professionelle fagfolk, før de bliver trykt.
Lidt paradoksalt, at selvsamme dag har disse fagfolk fundet det berettiget at bringe et stort foto på forsiden af en bil, der er knust til ukendelighed mod en beton-afskærmning. Men den dræbte chauffør var selvfølgelig også fra Ukraine, så det er begrænset, hvor mange pårørende der læser Vejle Amts Folkeblad. Eller ser forsidebilledet på internettet – hvor "død og ødelæggelse" vil være udstillet, så længe Vejle Amts Folkeblad eksisterer.
Jørgen Nygaard, journalist, Vejle

SVAR. Journalistik er at skildre virkeligheden. Også de sider af den, som ingen bryder sig om. Eksempelvis trafikulykker. Dagblade leverer journalistik, men ikke kun om ulykker og blod og udrykninger. Men om alt. Og vi følger de presseetiske regler. For mig er der en forskel på, at et dagblad fortæller om ulykkerne som en del af livet i udgivelsesområdet, og på, at en mand kører rundt efter alle udrykningskøretøjer og lægger billeder ud på nettet. Den forskel ser jeg stadig./
Arne Mariager, chefredaktør, Vejle Amts Folkeblad

0 Kommentarer