Debat

Fyringsrunde beviser DR-ledelsens manglende evne til at planlægge

Jeg blev både ked af det og vred, da jeg tirsdag kunne læse, at 47 af kollegerne på DR havde fået besked om, at de ville blive opsagt.

Vreden begyndte allerede at boble i mig i sidste uge, da ’sinde-dagen’ blev varslet, for det forekom mig helt ubegribeligt, at det skulle være nødvendigt at gribe situationen i DR an på den måde, som ledelsen gjorde.

For ledelsen har haft lang tid til at planlægge omlægningen på en måde, så det ikke ville være nødvendigt at opsige så mange medarbejdere på en gang.

4. oktober 2021 meldte DR-ledelsen ud, at der på grund af behovet for en yderligere digitalisering ville finde en omstrukturering sted.

Det betyder, at DR-ledelsen i et år har været på vej med en omstrukturering, som man vidste ville føre til nedlæggelse af stillinger i flere af DR’s afdelinger, uden at tage skridt til at undgå en fyringsrunde som den, DR nu er endt ud i.

Det er for mig at se et tydeligt bevis på to ting hos DR-ledelsen: Manglende evne til at langtidsplanlægge og en udtalt mangel på indsigt i konsekvenserne af deres handlinger.

DR har så mange medarbejdere, så det vil være min påstand, at man i løbet af et år sagtens ville kunne nedlægge det nødvendige antal stillinger ved naturlig afgang eller jobskifter. I DR arbejder det, der svarer til 3.019 årsværk, når man lægger faste og løst ansatte sammen.

Den gennemsnitlige dansker bliver ifølge OECD 7,5 år i sit arbejde, så i løbet af et enkelt år vil gennemsnitligt 402 DR-medarbejdere af den ene eller anden grund forlade arbejdspladsen.

At DR-ledelsen i perioden fra 4. oktober 2021 til nu ikke har overvejet nøje, hvad man kunne gøre, hver eneste gang en medarbejder har forladt butikken, er for mig at se et ledelsessvigt, der peger direkte hen mod sinde-dagen tirsdag.

Min påstand er på den baggrund, at havde DR-ledelsen udvist rettidig omhu i løbet af det seneste år, så kunne man have undgået tirsdagens afskedigelser.

Havde DR-ledelsen udvist rettidig omhu i løbet af det seneste år, så kunne man have undgået tirsdagens afskedigelser.

Det fortæller mig, at ledelsen i DR ikke har forstået den virkelighed, der rammer en af deres ansatte, når vedkommende bliver fyret. I en tid, hvor alle har mere brug for deres månedsløn end nogensinde før, vælger DR-ledelsen at trække tæppet væk under privatøkonomien for 47 medmennesker.

Det fortæller mig også, at DR-ledelsen ikke tager deres ansvar alvorligt, når det kommer til at lede danskernes nationale mediehus på en måde, som vi, der betaler regningen, vil være bekendt.

Og så er det, jeg bliver ked af det.

Mest på grund af de 47 medmennesker, der nu har en opsigelse med i bagagen i deres arbejdsliv, men også på grund af manglen på empati hos DR-ledelsen.

For havde de forstået, hvad de sætter i gang i et menneske, der bliver fyret, så ville de i det forløbne år have brugt al disponibel energi på at undgå hver og en af de fyringer, som de satte deres underskrift på op til sinde-dagen tirsdag.

Det ville have været empatisk ledelse med respekt for det enkelte individ. DR-ledelsen havde udvist ansvarlighed og medmenneskelighed i en tid, hvor hele mediebranchen skal udvikle sig.

Og det ville have skabt respekt og holdånd på Danmarks største mediearbejdsplads. Nu er resultatet det modsatte.

Palle Jensen er hovedtillidsrepræsentant på TV 2 Danmark i Odense og medlem af Hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund – Medier og kommunikation

1 Kommentar

Lotte Lund Eriksen
7. SEPTEMBER 2022
Vel skrevet!
data_usage
chevron_left
chevron_right