Fyringsfrygt i DR før ferien

Blotlagte nerver, stor fortvivlelse og nervøsitet præger i disse dage medarbejderne i DR, der frygter den forestående fyringsrunde som følge af medieforliget. I alt skal der spares 80 mio. kr. og de første personer er nu udpeget, erfarer Journalisten.dk.

Blotlagte nerver, stor fortvivlelse og nervøsitet præger i disse dage medarbejderne i DR, der frygter den forestående fyringsrunde som følge af medieforliget. I alt skal der spares 80 mio. kr. og de første personer er nu udpeget, erfarer Journalisten.dk.

En del af medarbejderne er allerede rejst på ferie. Andre gør det snart. Men fælles for dem alle gælder, at sommerferien 2010 slet ikke bliver den sædvanlige tiltrængte pause med total afslapning, afkobling og mulighed for at lade op.
Den forestående fyringsrunde, som ifølge DR's ledelse skal eksekveres til september, præger nemlig stemningen overalt i DR Byen og påvirker den enkeltes tankegang.

»Vi er alle sammen på det rene med, at det her er ikke bestyrelsens eller direktionens værk. Det er noget, der er kommet udefra. Derfor er der ikke en krigerisk stemning. Men ligegyldigt hvor stor erkendelsen er af, at det her er uomgængeligt, så er der blotlagte nerver, stor fortvivlelse og nervøsitet blandt medarbejderne,« fortæller tillidsmand for DR Nyheder, Dines Boertmann, til Journalisten.dk.

Et rundspørge blandt medarbejdere på både P1, P2 og P3 samt DR TV efterlader det samme billede: Frygten for fyringer går igen overalt.

Ingen ønsker dog at deltage med navns nævnelse, men anonymt fortæller de gerne om deres bekymringer:

»Der er mange, der tænker, at det er vanskeligt at være gammel som journalist. Men det er nok også svært som ung i øjeblikket,« fortæller en af DR Nyheders erfarne medarbejdere.

Ifølge centrale kilder er DR's chefer allerede nu ved at sætte navn på de journalistiske medarbejdere, man til efteråret vil skille sig af med. De reelle lister med konkrete navne på udformes dog først til august, hedder det.

"Til gengæld vil det nok overraske de ansatte, hvor mange, der bliver tale om," siger en kilde.

Derudover har man allerede HR-afdelingen fyret dem, der skal fyres. I alt fire personer. Det er sket ud fra devisen om, at man ikke vil sætte folk til at arbejde med nedlæggelse af stillinger, hvis de selv frygter for at blive fyret.

Endvidere er det kommet frem, at DR Nyheder skal finde 8 mio. kroner af de i alt 80 mio. kroner, som DR skal spare, som følge af lukningen af Deadline 17. Men derudover vil DR Nyheder skulle spare yderligere som en konsekvens af generelle krav om effektiviseringer i hele DR, erfarer Journalisten.dk. Derfor vil DR Nyheder skulle spare væsentligt mere end de annoncerede 8 mio. kroner.

Og endelig skal DR Udvikling halveres, oplyser flere kilder. Det betyder markante besparelser på interne kurser og almindelig programudvikling.

»Det er altså lidt vildt at gøre i en tid, hvor DR netop har brug for at udvikle sig,« siger en ansat.
Der er ikke sat navne på hvem i DR Udvikling, det rammer, men de ansatte i afdelingen ved godt, at efter sommerferien skal de halveres.

Derudover er det på nuværende tidspunkt sparsomt med oplysninger:

»Alle gætter, og jeg frygter det værste. Men vi har ikke fået stillet i udsigt, at vi får mere præcise oplysninger, før vi er på den anden side af sommerferien,« fortæller Dines Boertmann, der mandag deltog i et heldags-samarbejdsudvalgsmøde i DR Nyheder med hele ledelsen og alle tillidsfolk, hvor besparelserne og de kommende fyringer også blev diskuteret.

Et af de punkter, som han og kollegaerne er meget opmærksomme på, er at undgå samme fremgangsmåde, som sidst i 2007, hvor DR gennemførte den seneste store fyringsrunde:

»Den gang var der tale om skafot-agtige scener, hvor hele afdelinger blev bedt om at sidde parate et bestemt sted, hvorefter cheferne så kom ud og pillede medarbejderne ud enkeltvis og hev dem ind i åbne glasbure,« siger Dines Boertmann, der peger på, at situationen var så absurd, at enkelte chefer forsøgte at tildække de gennemsigtige mødelokaler.

»Der var desperate chefer, der fremskaffede brunt indpakningspapir, så de kunne skærme sig en lille smule i de der glaslokaler. Folk måtte simpelthen improvisere, så ikke alle kunne følge med i, at nu var det slut for deres kollegaer. Man tænkte det simpelthen ikke igennem,« fortæller han.

Ifølge Dines Boertmann er der dog "al mulig grund til" at tro på, at det bliver anderledes den her gang.

»Der er en lydhørhed,« siger han og tilføjer, at organisationerne lige nu kæmper for, at ledelsen sørger for "et maksimum af anstændighed" i behandlingen af folk.
»Det må vi insistere på.«

Medarbejderne kommer dog til at vente hele sommeren over. Og selv om ventetiden er ubehagelig, så kan den også have visse fordele, fortæller et par af DR's journalister.
De vurderer, at det kan reducere antallet af nødvendige fyringer, fordi nogle medarbejdere vil bruge tiden til selv at søge væk. Ikke mindst dem, der føler sig i farezonen.

»Det er ikke en sjov måde at gå på ferie for mange kollegaer. Det er indlysende. Men erfaringerne fra 2007, hvor vi mildest talt var igennem et langt forløb, viser dog også, at i sidste ende var der reelt færre kollegaer, der fik en fyreseddel, fordi der var folk selv, som besluttede at fratræde eller fandt andet job selv,« siger Dines Boertmann og tilføjer, at der allerede har været en del kollegaer, som har henvendt sig for at høre, om de bør overveje, om de skal trække sig.

»De henvender sig til mig og de øvrige tillidsfolk og siger: "Hør – nu ser det sådan ud. Skulle jeg så måske overveje at trække mig tidligere eller at gå på efterløn?". Og så kan vi kun råde dem til at kigge deres økonomi igennem.«

Ifølge Dines Boertmann har DR nogle overenskomstbestemte ordninger, som gør, at det ikke er så tosset igen at gå på efterløn.

»Men vi ved også, at der ikke bliver tale om bonus-muligheder, som vi har set i den øvrige mediesektor for nogle år siden, hvor man lige lagde en ekstra løn oven i hatten, hvis man meldte sig til en frivillig fratrædelse.«

Flere medarbejdere tror i øvrigt, at DR's ledelse vil lade mange af de såkaldte TBA-ansatte, tidsbegrænset ansatte, ryge som nogle af de første. Især inden for nyhedsområdet er der rigtigt mange korttidsansatte medarbejdere.

»De er meget usikre nu, så mange af dem søger nok nu videre med arme og ben,« bemærker en af de fastansatte.

1 Kommentar

Luci Smith
2. JULI 2010
Re: Fyringsfrygt i DR før ferien

Har lige læst 2 artikler om mobning på DRs hjemmeside og tænkt på  hvor meget mobning, der foregår på jobs her i landet.  Og via medierne. Og sågar  i Folketinget.

Fyringstrussel og fyring er den ultimativ mobning  på en arbejdsplads;  de viser hvem der er ude og hvem der er inde.

 Godt at man er blevet bedre til at samle folk op igen?