Distributionsfirmaerne er ikke klar til at give Post Danmark konkurrence, og fagbladene må spare for at få råd til at sende bladene ud til læserne.
NEDTUR. 1. marts faldt portostøtten til fag- og organisationsblade væk. De første virkninger er nu ved at vise sig.
Nogle udgivere fyrer folk eller laver færre og tyndere blade.
Det viser de foreløbige resultater af en undersøgelse, som Dansk Fagpresse er i gang med at lave.
Indtil nu har 176 blade svaret. Af dem har otte blade besluttet at afskedige journalistisk arbejdskraft for at spare penge. Senest har NNF Arbejderen fyret bladets layouter med henvisning til stramme budgetter og øgede portoudgifter.
Sygeplejersken og Gartneritidende går begge fra at udkomme hver uge til kun at komme hver anden uge.
»Mange blade, der udkommer 12-13-14 gange om året vil skære et par numre væk,« siger Dansk Fagpresses direktør Christian Kierkegaard, der også kan oplyse, at nogle blade allerede har lukket og slukket. Deriblandt Film- og tv-arbejderforeningens blad, Redhead, og en del lokale og regionale idrætsblade.
Af de 176 blade, der foreløbig har svaret, oplyser 36, at de også vil spare på freelancebudgetterne, ligesom 16 vil spare på foto-udgifterne.
Christian Kierkegaard kan fortælle, at nogle organisationer i håb om at spare penge til porto har skrevet ud til alle organisationens pensionister for at spørge, om de fortsat vil modtage bladet.
Nogle pensionisterne har følt sig stødt og er blevet sure.
Distributionen sejler, viser undersøgelsen. Selv om portostøtten faldt væk mandag den 1. marts, og selv om Post Danmark har opsagt de gamle aftaler, så har 44 af de 176 blade endnu ikke fundet ud af, hvordan bladet skal udkomme fremover.
De fleste af dem hælder dog til Post Danmark, nogle overvejer at bruge Bladkompagniet, mens Forbrugerkontakt kun er interessant for ganske få blade.
Universitetsavisen har helt opgivet at sende bladet ud med post. Fremover vil det ligge i bunker på uddannelsesstederne, så de studerende selv kan hente dem.
Helge Møller, der er redaktør på både Boligen, der udkommer 11 gange om året i et oplag på 30.000, og Beboerbladet, der udkommer fire gange om året i et oplag på 530.000 eksemplarer, har forsøgt at forhandle med Post Danmark, men uden held. Han får bladene kørt ud med fragtmand til alle Boligselskabets afdelinger.
»Der er ikke en pind at snakke om hos Post Danmark, når det gælder portostøtte. Jeg synes, det er skammeligt,« siger han.
Dansk Fagpresse vil den 1. marts henvende sig til Folketingets Trafikudvalg og til Kulturudvalget for at fortælle, at den frie konkurrence, politikerne har talt om, ikke har virket. Distributørerne er nemlig overhovedet ikke klar til at byde ind på omdelingen af bladene.
Som direktør for Dansk Fagpresse opfordrer Christian Kierkegaard bladene til at undersøge, hvordan de kan opnå det optimale samspil mellem blad og net, så udgifterne til distribution og trykning kan reduceres.
Kigger han frem, forestiller han sig, at dagbladene og tv-stationerne snart vil begynde at købe indslag fra fagbladene.
»Jeg tror, at på længere sigt vil dagblade og tv-stationer købe noget deres stof fra fagbladene, som derved igen kan få en bedre økonomi,« siger Christian Kierkegaard. Han kunne for eksempel godt forestille sig, at et blad som Dagens Medicin kunne levere materiale i form af artikler eller indslag til tv-stationer.
»Det kan måske også tænkes, at flere fagblade samarbejder om artikler, der kan bruges i flere blade,« siger Christian Kierkegaard. Han understreger, at det er nødvendigt at tænke i nye baner for at bevare den journalistiske kvalitet, som fagbladene er kendte for.
»Det er vigtigt at vise omverdenen, at det politiske flertal ikke kan lukke munden på fagpressen,« siger Christian Kierkegaard.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.