Lørdag vandt DR Dokumentarzonen prisen for den bedste radiodokumentar, da de prestigefyldte Prix Italia-priser blev uddelt i Verona. Blandt prismodtagerne var den fyrede Ulla Kristensen.
»DR skal holde øje med og se kritisk på ting, som virksomheder, politikere og organisationer ikke ønsker skal komme frem, og det glæder mig, at vores kritiske og undersøgende journalistik vinder så mange priser, som den gør,« sagde en stolt Lars Grarup, mediedirektør for DR, efter prisoverrækkelsen lørdag.
Men glæden og stoltheden rækker kun året ud. Så bliver Dokumentarzonen nedlagt, og en række af de kræfter, der står bag den prisbelønnede journalistik, forsvinder.
Producer og lydtekniker Ulla Kristensen var lørdag en af DRs fanebærere, da hun sammen med Torben Paaske modtog Prix Italia i kategorien bedste radiodokumentar for udsendelsen Bomben i Bagdad. Og for Ulla Kristensen kan den pris samtidig blive en lille afskudssalut i DR. Hun er nemlig en af de fyrede fra ’forårsrunden’ og fratræder til maj.
»Det føles lidt absurd. Jeg er selvfølgelig glad for, at vi vinder prisen, men det er da med lidt bedrøvelse, man står der nede i Italien,« siger Ulla Kristensen.
Det er ikke kun i Danmark, nedlæggelse af dokumentarprogrammerne Dokumentarzonen og Ultralyd bliver mødt med undren. Ude i Europa har man også svært ved at forstå, at DR nedlægger et prestigeområde.
»I Italien sagde folk: I er så rige, hvordan kan det være, I ikke har råd til at have en så lille afdeling,« fortæller Ulla Kristensen.
Selvom Lars Grarup lover, at der stadig vil blive lavet radiodokumentar, så er hun skeptisk overfor, om kvaliteten kan nå de højder, der mange gange har gjort DR til en prissluger ved f.eks. Prix Italia.
»Det vil være med et langt mindre budget. Så der vil ikke være så lang tid, og jeg tror heller ikke, der skal være en tekniker med. Baggrunden for de gode programmer har været, at vi har haft tid til research og til optagelser – og så især tid til at arbejde med dramaturgien. Jeg frygter, der ikke vil være den tid, og at folk kommer til at sidde alene med det,« siger Ulla Kristensen.
Selv regner hun med, at hendes mange år som radiotekniker er forbi. I sine sidste måneder på DR skal hun delvist arbejde med tv-redigering, og det er også der, hun ser den arbejdsmæssige fremtid for sig selv.
DR genudsender Bomben i Bagdad i Dokumentarzonen onsdag den 10. oktober og lørdag den 13. oktober på P1 kl. 14.03.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
DR har et budget på 3,2 milliarder kr. Det er langt mere end nogen anden medievirksomhed i Danmark. Man kunne lave en masse god journalistik for de penge. Men man bruger dem til købe pop-udsendelser, der får TV2 til at ligne en seriøs TV-Kanal. Og det startede altså ikke under Plummer. Det var lige sådan under Nissen - ja, det var ham, der konsekvent sænkede niveauet.
Og tag kulturstoffet. Er det kulturministerens skyld, at man på DR2 har haft to fjogede tøser, der fik lov at ødelægge alle kulturprogrammer, så man i dag f.eks. ikke har et eneste bogprogram?
Eller tag DR-TVs dramaudsendelser. Hvor er er dramatiseringerne af dansk litteraturs hovedværker? Hvordan kan BBC lave og udsende stor kunst, som vi kunne se det senest med Jane Eyre, mens DR spilder masser af millioner på ligegyldigheder som først Ørken og nu Forbrydelsen? Det rene trivial-halløj.
Nej, problemet i Danmarks Radio er ikke pengene, men at sansen for kvalitet er væk.
For min skyld kan vi godt nedsætte licensen med det halve, når vi får så lidt for pengene!
Det kan du have ret i, Søren...og bemærk at jeg nævnte Albertslunds socialdemokratiske borgmester i min kommentar. Da budgettet blev overskredet, måtte DR gøre noget for at få økonomien i balance. Det har betydet mordet på de de mest basale og nødvendige public service-ædelsten i DR. Og det synes den siddende regering og dens flertal tilsyneladende er helt i orden. De lader det i hvert fald passere.
Trækker på skuldrene. Det kalder jeg at pådrage sig et ansvar for at landet mister en demokratisk informationsleverandør, som ikke findes andre steder.
I stedet skruer Brian Arthur over på Jens Rhodes hurra-radio, hvor den ene idiotiske quiz afløser hinanden, og hvor man afsætter millioner af kroner for at en stand up-studivært kan stå og brokke sig over ventetiden i en McDonalds-kø.
Det kalder jeg folkeoplysning på fladpandeniveau. Tillykke, Søren. Glæd dig til en årrække, hvor man kan slippe afsted med hvadsomhelst, uden at få det gennemgået af en kritisk radio/tv-journalist.
Når sandheden skal frem, så var det faktisk socialdemokraterne, der fik DR ud i den nuværende krise. Det var dem, der absolut ville have DR-Byen bygget, fordi det passede med deres store Ørestads-plan. Faktisk stemte Dansk Folkeparti og Venstres repræsentanter i DRs bestyrelse imod.
Om 100 år vil man huske Fogh-regeringen for at have efterladt DR blødende, alene for at undgå kritiske kvalitetsudsendelser.
Til gengæld vandt DR inden døden indtrådte krigen om det sjoveste morgenhold, og man havde de mest spøjse radioværter som kunne få hinanden til at grine på kommando. Og grinene blev transmitteret til mobiltelefonen og streamet direkte på nettet, for det var meget, meget vigtigt...mente man .
Og man fik koncertsalens byggeledelse og borgmesteren fra Albertslund til at stå i verdens fineste koncertsal og lave klappelege. Man havde nemlig ikke råd til alt for megen mærkelig musik og slet ikke jazz - og helst ikke litteratur.
Årtiers arbejde med at opbygge kompetencer, rutine og håndværksmæssige færdigheder indenfor dybdeborende samfundsjournalistik? Nixen bixen...det kunne Brian Arthur ikke lide. Han ville hellere til OL og VM og DM og EM og NM og se bekymret ud, når han talte om forbudte stoffer. I hans verden står velproduceret public serviceradio og tv på dopinglisten.
Det er ikke alene sørgelig...det er tragisk.