Onsdag blev 101 medarbejdere i DR ’sindet’. Men hvad betyder ’sindet’? Ifølge faglig konsulent i Dansk Journalistforbund, Henrik Bruun, er det en del af fyringsrunderne i offentlige institutioner som DR, at medarbejderne ikke bare bliver fyret, men i første omgang bliver ’sindet’.
Det betyder, at de ifølge forvaltningsloven har frist, hvor de kan forhandle med ledelsen og protestere over, at netop de er indstillet til afskedigelse, forklarer han.
»Medarbejdere, som er sindet, får mulighed for at skrive en indsigelse, hvor de kan argumentere for, at de har nogle kompetencer, der taler for, at netop de ikke skal fyres. For eksempel at de kan lave både radio og tv. Hvis DR imødekommer indsigelsen og lader medarbejderen blive, skal DR finde en anden, der skal sindes,« siger Henrik Bruun og tilføjer:
»Statistisk set er chancen for at overbevise ledelsen om, at fyringen er uberettiget, dog ret lille.«
Ikke en stor succesrate
Formand for Journalistgruppen i DR, Anne Serlev, fortæller, at de medarbejderne, der blev varslet fyret onsdag, nu har frem til den 28. september til at gøre indsigelse.
»For eksempel ved at gøre opmærksom på, at man er uundværlig af de og de grunde. Men jeg vil ikke påstå, at der er en stor succesrate på det. Den skal måles i promiller,« forklarer hun.
Hvis DR ender med at afskedige medarbejderen, bør det fremgå af begrundelsen, hvilke overvejelser, medarbejdernes indsigelse har givet anledning til. DR skal også forklare, hvorfor man vælger at se bort fra oplysningerne i brevet.
DJ: Fin proces at lave indsigelse
Henrik Bruun siger, at mange sindede medarbejdere tager imod tilbuddet om at skrive en indsigelse. Det sker ofte med rådgivning fra DJs konsulenter og Journalistgruppen i DR.
»Folk bliver ramt på selvtillid og selvværdet, når de bliver fyret. Men ved at skrive brevet, får man repeteret sine kompetencer. På den måde er det en fin proces, fordi det hjælper medlemmerne med at afklare, hvad de kan og vil. Det er godt at vide, når man skal planlægge sin fremtidige karriere,« mener han.
Henrik Bruun siger, at i de fleste tilfælde bliver medarbejderne ikke fyret, fordi ledelsen er utilfredse med dem, men fordi der er færre penge til rådighed. Efter en fyringsrunde fortsætter nogle i DR som freelancere eller vender senere tilbage i et fast job. En fyring behøver ikke være et definitivt farvel til DR.
»Det er derfor, du kan finde folk, der blev fyret ved den store sparerunde i 2007, som stadig er i DR,« forklarer han.
Han opfordrer alle medarbejdere, der er blevet sindet til at henvende sig til Dansk Journalistforbunds konsulenter, så man kan få rådgivning om man skal skrive en indsigelse eller tage imod en fratrædelse.
»At miste sit job er noget af det værste, man kan opleve i et arbejdsliv. Det er vores opgave at svare på medlemmernes spørgsmål. Ingen spørgsmål er for små eller for dumme,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.