Fynsk forandring

På fem år er 32 redaktionelle stillinger forsvundet på Fynske Medier. En stribe redaktioner er lagt sammen, og omfanget af fælles stof er så højt, at Fyns Amts Avis er tæt på ikke at kunne modtage mediestøtte. Mange klager over pres – men andre mener, at det godt kan hænge sammen. Og at avisen ikke er dårligere.

»Når jeg er på besøg på avisen, kan jeg se, at der er mange tomme kontorer, som før var bemandet.«

Journalist Peter Faber var ansat på Fyns Amts Avis i 42 år, indtil han i 2010 stoppede ved en af de senere års sparerunder.
På fem år er antallet af redaktionelle medarbejdere i Fynske Medier faldet fra 189 til 157. Der er 32 færre DJ-medlemmer til at lave de 13 ugeaviser, radiokanalen Klubben og de to dagblade Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis.

Journalisten har været i kontakt med 20 nuværende og tidligere medarbejdere på Fynske Medier for at finde ud af, hvad der sker, når medarbejderstaben på et medie skrumper med hele 17 procent.
På ”almindelige dage” er det fortsat muligt at få tingene til at køre, forklarer arbejdsmiljørepræsentanten Ida Simmelholt. Men bemandingen kan ikke klare nødsituationer.
»Problemet opstår, når der for eksempel er influenza i omløb, eller større projekter skal sættes i søen. Så er vi på spanden rent ud sagt.«

En ting er nedskæringer. Noget andet er forandringer. Nyt avisformat, sammenlægning af redaktioner, flere udgivelsesdage, nyt layoutsystem, flere magasiner og krav om, at journalister tager billeder.
For nogle var det dråben, da man samtidig med nedskæringerne indførte nyt mailsystem.
»Der nåede de deres grænse. Det fik mange til at koge over,« forklarer Ida Simmelholt.

Nogle er skåret fra. Andre er gået selv. Inger Hager syntes, at hun brugte for meget energi på redaktionelle omlægninger frem for på det journalistiske. Hun sagde sit journalistjob op på Fyns Amts Avis i sommeren 2012 for at gå på efterløn.
»Der var omlægninger hele tiden, og jeg kunne se i horisonten, at der kom flere. Tingene er ikke stået stille. Omlægningerne tonsede bare ind hele tiden,« forklarer hun.

I dag er fotoafdeling, kultur og sport lagt sammen, og redigering af begge dagblade finder sted i Odense. De fleste tillæg kommer i begge aviser. Tidligere havde både Stiftstidende og amtsavisen redaktioner i Nyborg, Faaborg, Midtfyn og Svendborg. De er i dag blevet til fælles redaktioner.

I Faaborg lå Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidendes redaktioner med få hundrede meters mellemrum. Der var en god konkurrence om at finde den bedste historie, siger Troels Mylenberg, chefredaktør på Fyns Amts Avis og medlem af direktionen i Fynske Medier.
»Men faaborgenserne efterspurgte det ikke nok til, at det kunne fortsætte.«

Skarpest var konkurrencen i Svendborg, Fyns Amts Avis’ hjemby, hvor slaget stod mellem mægtige Fyens Stiftstidende og den sydfynske lillebror, Fyns Amts Avis.
»Vi var den lille frække. Og vi prøvede at bide den store i benene,« siger Ole Kølster, der dengang var lokalredaktør i Svendborg for amtsavisen.  

I dag er han skrivende på den fælles redaktion.
»Kappestriden om at være først og bedst med nyhederne har vi ikke længere,« siger han.

Efterlønneren Frede Jakobsen, der arbejdede for konkurrentens Svendborg-redaktion, siger, at den manglende konkurrence kan mærkes på kvaliteten.
»”Hvis vi ikke får historien i dag, så får vi den i morgen,” tænker man. Sådan fungerer det jo,« siger han.

Målt i medarbejdere havde Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidendes to redaktioner i Svendborg rundt regnet 15 medarbejdere indtil 2010. I dag er der 10 på fællesredaktionen. Journalist Ole Kølster siger, at det chokerer ham, at der i alt er forsvundet 32 DJ-medlemmer fra Fynske Medier på fem år.
»Når man lægger det sammen, lyder det voldsomt. Men sådan har vi ikke oplevet det, fordi det er kommet drypvis,« fortæller Ole Kølster.
»Fyringsrunder har haft personlige omkostninger for mange gode kolleger. Men det var heldigvis folk, som ellers snart ville være gået på pension,« siger Ole Kølster.

De medarbejdere, der er tilbage, har nu flere koordinerende opgaver end før – mellem dagbladene, ugeaviser, tillæg og web. Det rammer især mellemlederne.
»Nogle har påtaget sig for mange opgaver, fordi de har fået større ansvar og flere opgaver. De oplever, at det er for meget lige nu,« siger arbejdsmiljørepræsentant Ida Simmelholt.

Pressefotograf Hans Østergaard forlod Fynske Medier ved en sparerunde i 2008. Han husker Fyens Stiftstidendes velmagtsdage.
»Vi var 15 mand i fotoafdelingen, og avisen sendte for eksempel en fotograf og journalist til München, fordi en tidligere OB-spiller var kørt galt i sin bil. Der var ikke sket noget alvorligt. Det var bare en bule. Men inden der var gået en time, havde vi lejet en bil og kørt derned,« husker Hans Østergaard, der siger, at fotograferne var i udlandet omkring hver tredje uge.
»Der skulle ikke ske så meget, før vi tog af sted. Den slags gør man ikke mere,« forklarer han.

Kurt Hardi Gadeberg stoppede som pressefotograf i forbindelse med en sparerunde for tre år siden. Han kritiserer journalisterne for at have været usolidariske med deres fotokolleger.
»Man kan ikke mærke, at de er forbundskolleger. De modarbejder os og vil gerne have vores job. Det er en kedelig udvikling,« mener han.

Tillidsmand for DJ-medlemmerne på Fynske Medier Lene Sarup mener ikke, at journalisterne har været usolidariske.
»Begge sider har jo mulighed for at gå ind på hinandens områder. For eksempel har vi en fotograf, der blev redigerende og nu skriver på nettet på lige fod med journalisterne.«
Hun siger, at hun som tillidsrepræsentant må forholde sig til, at arbejdsgiverne efterspørger fleksibilitet.
»Uddannelsesstederne uddanner jo også folk til flerfunktionalitet. Det hedder jo ikke ’fotograf’ i dag, men ’fotojournalist’,« siger hun.

Efterlønneren Hans Østergaard husker, at der engang var omkring 15 fotografer alene på Fyens Stiftstidende. Fyns Amts Avis havde cirka fem-seks fotografer, da gruppen var størst. Nu er tiderne digitale, og der er 12 fotografer i alt med praktikanter.
»I dag har alle journalister et kamera og fotograferer selv. Der er ikke brug for så mange pressefotografer,« siger Hans Østergaard.

Det begyndte med, at journalisterne fotograferede på rejsereportager, husker han.
Siden har det spredt sig til den daglige dækning.
»Det er udviklingen. Det er fint nok. Det kan man ikke bremse. Der er ikke råd til andet, som økonomien ser ud,« mener han.
Senest har medarbejderne netop fået at vide, at journalisterne skal tage endnu flere billeder. Ikke kun såkaldte b-billeder af for eksempel butiksfacader, men også bærende billeder.

Det har hidtil været fotografernes domæne.
Chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg forsikrer, at den del af omlægningen ikke er en spareøvelse.
»Ideen er, at fotograferne hellere skal bruge en halv arbejdsdag på at tage et rigtigt godt billede end 10 halvgode billeder,« forklarer han.

Troels Mylenberg siger, at ledelsen fortsat forhandler med fotograferne. Ønsket er, at fotograferne skal have mere tid til at lave gode billeder.
»Vores fotografer skal tage kvalitetsbilleder i stedet for at stæse rundt fra Langeland til Bogense for at tage mere eller mindre rutineagtige billeder. Det handler om at frigøre ressourcer, så de ikke bare tager billeder, som journalisterne selv kunne have taget.«

Og overraskende nok er der flere, der mener, at avisen stadig holder kvaliteten – på trods af færre folk, og selv om Fyns Amts Avis nu også udkommer om søndagen.
»Vi er gået fra broadsheet til tabloid, og i stedet for mange små historier satser vi på få større,« forklarer Ole Kølster.

Trafikken af stof på tværs af medierne er så stor, at kulturtillægget ’Kulturen – set fra Fyn’ er flyttet fra fredag til søndag i Fyns Amts Avis for at overholde politikernes krav om, at aviser skal have mindst en tredjedel unikt indhold for at få mediestøtte. Fredag kommer Fyns Amts Avis nemlig også med et fælles boligtillæg.

Og Peter Faber, der sluttede efter 42 år som journalist på Fyns Amts Avis, synes sågar, at man i dag laver en bedre avis end tidligere.
»Jeg synes ikke, aviserne bærer præg af åreladning,« siger han.

Peter Faber mener, at nedskæringerne og sammenlægningerne har været begavede.
»Det er dygtigt lavet,« siger han.
For eksempel har det været et smart træk at samle redigeringen af dagbladene i Odense.
»Vores læsere er ligeglade med, om siderne bliver redigeret i Odense, Svendborg eller Shanghai. Det er, hvad der kommer ind ad brevsprækken, der tæller,« fortæller han.

Hans Østergaard kan sådan set godt forstå, at Fynske Medier tilbød ham en aftrædelsesordning, forklarer han.
»Jeg kunne ikke blive ved med at hive en halv million ud af Fyens Stiftstidende og rende rundt og lege Karl Smart, når læsertallene falder, og annoncepriserne styrtdykker,« forklarer han.

I det hele taget er der en pragmatisk forståelse af, at noget skulle ske. Spørgsmålet er, om der var et alternativ til nedskæringerne.
»Hvis man ikke havde skåret ned, ville der måske slet ikke have været nogen medarbejdere,« mener Peter Faber.

Og så er der alle dem, der har etableret et arbejdsliv langt væk fra avisens nedskæringer.
Trine Vu på 44 år forlod Fyens Stiftstidendes featureredaktion i 2009. I dag er hun en del af den stærkt voksende gruppe af freelancere i DJ.
»Jeg er blevet min egen chef,« forklarer hun.

Hun stoppede efter 14 år som journalist på avisen.
»Jeg elsker at lave avis. Men jeg havde en følelse af, at jeg ikke kunne blive siddende der til mine dages ende. Jeg havde ikke nogen plan, men jeg var nået til det punkt, hvor der skulle ske noget,« siger hun.

Mange har siden spurgt, om hun har fortrudt.
»Det har ikke været lige så nemt som at knipse med fingrene. Men jeg har fundet ud af, at jeg kan bruge mine evner til mange andre ting end at lave avis,« siger Trine Vu.
 

Færre journalister på medierne       

Medie    2007    2012
Berlingske lokalaviser    38    30
BT    108    86
DR    914    854
Ekstra Bladet     165    137
Fynske Medier    189    157
Helsingør Dagblad    15    11
Herning Folkeblad    36    29
Ingeniøren    33    23
JydskeVestkysten    136    108
MetroXpress/24timer    64    26
Midtjyllands Avis    31    28
Nordjyske    170    165
Nyhedsavisen    45    0
Ritzau    90    67
Urban    23    0
        
Kilde: DJ’s lønstatistik 2007 og 2012.
I gennemsnit arbejder 500 færre DJ-medlemmer som journalist sammenlignet med i 2007, viser tal indsamlet af medieforsker Erik Nordahl Svendsen for Journalisten.

»Selvfølgelig har vi travlt«
Journalister skal tage endnu flere billeder på Fynske Medier. Det giver nemlig fotograferne mere tid til at tage bedre billeder, forklarer Troels Mylenberg, chefredaktør på Fyns Amts Avis. Han mener, at mediehuset fortsat er godt bemandet med journalister.

»Mit arbejde handler ikke om at sikre flest mulige journalistiske arbejdspladser, men om at give vores læsere og brugere det bedst mulige produkt.«
Sådan siger Troels Mylenberg, chefredaktør på Fyns Amts Avis og medlem af direktionen i Fynske Medier, hvor 32 journalistiske arbejdspladser ifølge DJ’s lønstatistik er forsvundet siden 2007.

Han siger, at Fynske Medier trods faldet fortsat beskæftiger mange journalister.
»Det ville selvfølgelig være rart med dobbelt så mange journalister, men vi organiserer os efter de forhold, vi har. Vi har fortsat tre gange så mange redaktionelle medarbejdere som TV2 Fyn og DR Fyn tilsammen.«

Troels Mylenberg anerkender, at medarbejderne oplever, at det til daglig går stærkt på Fynske Medier.
»Selvfølgelig har vi travlt. I løbet af et års tid har vi fornyet stoffet og udvidet med nye magasiner. Det kan vi ikke gøre, uden at medarbejderne er villige til at give den en ekstra skalle. Men vi er efter min vurdering ikke tæt på smertegrænsen.«
»Jeg synes, billederne kan blive bedre. Vi har en vigtig opgave i at efteruddanne journalisterne i at tage bedre billeder.«

I 2012 fik Fynske Medier et underskud på 48 millioner kroner. Ledelsen har meldt ud, at der ikke kommer flere fyringer i 2013. Siden 2007 er oplaget for de to aviser faldet med omkring 20 procent. Men ifølge Troels Mylenberg er mediehuset igen inde i en god udvikling.
»Vi havde et økonomisk skidt 2012, men oplagsmæssigt var det et fremragende år – og tendensen fortsætter i januar og februar, hvor begge dagblade er i plus. Fyens Stiftstidende kommer ud med en oplagsstigning i 2012 på 0,7 procent, mens Fyns Amts Avis taber 0,7 procent. Det giver samlet set en fremgang. Det er nogle af de bedste tal i branchen.«

Han forklarer, at regionale aviser som Fynske Medier fortsat har mange flere journalister ansat end for eksempel Politiken eller Berlingske.
»Vi er stolte over, at vi har tre journalister og en praktikant, der laver avis til 6.700 borgere og 1.000 abonnenter på Ærø syv dage i ugen. Der er ikke andre kommuner med en så massiv dækning. Vis mig det medie, der har 10 journalister til at dække en kommune af Svendborgs størrelse.«

0 Kommentarer