Fynsk avis vil skaffe job til flygtninge

Fyens Stiftstidende forsøger at bygge bro mellem virksomheder og flygtninge på jobjagt. »Drivkraften er, at her er nogle mennesker, som har meget at byde på,« siger en af journalisterne bag projektet. Artiklen er nummer to i Journalistens serie om mediernes dækning af flygtningekrisen

Asylansøgere fra blandt andet Syrien kommer for tiden i stort tal til Europa. Sidste år søgte mere end 7.000 syrere om asyl i Danmark. Et bredt flertal af de politiske partier mener, at arbejdsduelige flygtninge skal have et job hurtigst muligt, så samfundet kan få gavn af deres arbejdskraft.
På Fyens Stiftstidende er man gået skridtet videre end bare at beskrive problemstillingen. Her bruger man avisens spalter til at formidle kontakt mellem flygtninge og fynske arbejdspladser i projektet ’Folk vi har brug for’.

»Drivkraften er, at her er nogle mennesker, som har meget at byde på. Samtidig siger fynske virksomheder, at de mangler ingeniører og folk inden for IT. Så vi spurgte os selv – gad vide, om der er et match,« siger Tommy Byrne i Journalistens serie om mediernes dækning af flygtningekrisen.

Sporene skræmmer

Tommy Byrne er sammen med Kristina Lund Jørgensen journalisterne bag projektet, der skal bygge bro mellem flygtninge og fynske virksomheder. Han siger, at sporene fra integrationen af flygtningene i 1980’erne og 1990’erne skræmmer.

»Når vi har kigget på, hvordan det er gået flygtninge, der kom hertil i 1980’erne og 1990’erne, er der blevet begået kæmpe fejl, som vi betaler for i dag, fordi mange flygtningene sidder passivt tilbage. Det her er et forsøg på at gøre det lidt bedre,« siger Tommy Byrne.

[[nid:34337]]

Gymnasielærer i 23 år

Konkret har Fyens Stiftstidende fundet 10 veluddannede flygtninge, som de har præsenteret i avisen. De 10 er blandt andet uddannet inden for IT, økonomi og kemi.

43-årige Adel Almahmoud fra Raqqa i Syrien er bachelor i engelsk og litteratur og har været gymnasielærer i 23 år. I præsentationen af Adel Almahmoud står der:

”Jeg søger hermed job eller jobtræning på Fyn, da jeg i den grad trænger til at bidrage og klare mig selv.”
Hans store ønske er at komme til at undervise igen. Men han er åben over for alle muligheder.
”Det vigtigste er, at jeg kommer ud blandt danskere, og at jeg kommer til at forsørge mig selv. Arbejde er værdighed for mig,” forklarer han.

Adel Almahmoud var den første i serien, som Tommy Byrne mødte.

»Han sagde, at det ville være ærgerligt, hvis vi ikke kan bruge ham. Han havde det ikke godt med, at danskere knokler og betaler skat, uden at han laver noget,« forklarer Tommy Byrne.

På torsdag skal en af de 10 i serien til jobsamtale i Svendborg.

Arrangerer jobmesse

Fyens Stiftstidende dækker flygtningenes jobmuligheder både som almindelig nyhedsjournalistik og aktivistisk. Næste skridt i den aktivistiske del af dækningen er en slags jobmesse for flygtninge i Fyens Stiftstidendes Medielab om 14 dage. 
Her har flygtninge og fynske virksomheder mulighed for at blive matchet med hinanden, blandt andet de flygtninge, som Fyens Stiftstidende ikke kunne finde plads til at præsentere i avisen.

Hvorfor skal I som medievirksomhed gå ind i og agere jobformidling?

»Det er ikke fremmed for os på Fyens Stiftstidende at bringe folk sammen og finde på løsninger. Det er en rolle, vi gerne vil spille i lokalsamfundet,« siger Tommy Byrne.

Fyens Stiftstidende har tidligere for eksempel lavet en kampagne for, at taksten for at passere Storebælt skal sættes ned.

Hvis der kommer ingen eller få til jobmatch den 15. september, er det så Fyens Stiftstidende, der skal stille de kritiske spørgsmål til jeres eget arrangement?

»Vi stiller hele tiden kritiske spørgsmål til os selv. Arrangementet 15. september er en udløber af vores journalistik, ligesom vores jævnlige Cafe Stiften-arrangementer.«

Han siger, at det er avisens opgave at skabe muligheden for et møde mellem flygtninge og arbejdsgivere.

»Personligt vil det dog være en skuffelse, hvis der ikke kommer nogen arbejdsgivere, som vil møde flygtningene.«

Tænkt også på danskerne

På sociale medier har præsentationerne affødt både ris og ros, siger Tommy Byrne.

»Jeg har blandt andet set nogen skrive, at det også er danskere, vi skal tænke på. Det har de selvfølgelig ret i, men nu har vi valgt at fokusere på det her,« forklarer han.

Du kan møde de 10 syriske flygtninge her

1 Kommentar

Grethe Kirstine Olsen
2. SEPTEMBER 2015
Fin idé men hvorfor ikke også
Fin idé men hvorfor ikke også hjælpe danskere i job? Hvorfor ikke skaffe boliger til hjemløse i en tid, hvor der kun bygges "eksklusive boliger" til de rige i vandkanten rundt omkring - efterhånden gider hverken kommuner, fagforeninger, kendte danskere hjælpe de dårligst stillede danskere med job og bolig, det er ikke eksotisk eller nok debatskabende åbenbart