Fyns Amts Avis kritiserer TV 2/Fyn: Fuldstændig uhørt

TV 2/Fyn bragte en nyhed, hvor Ærøs borgmester beskyldte Fyns Amts Avis for aftalebrud, uden at den lokale konkurrent fik mulighed for at svare på kritikken. ”Fuldstændig uhørt,” siger Fyns Amts Avis' chefredaktør. ”I den ideelle verden kommer man selvfølgelig hele vejen rundt,” erkender TV 2/Fyn
  • Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
    På billedet ses Ærøskøbing, hvor Ærø Kommune har hovedsæde.
13.09.2018 · 15:23

Onsdag aften fik seerne på TV 2/Fyn at vide, at Ærø Kommune er gået til politiet for at få opklaret, hvem der har lækket fortrolige oplysninger til Fyns Amts Avis. Sagen handler om en ny elfærge til den sydfynske ø Ærø.

TV 2/Fyn kunne også fortælle, at konkurrenten Fyns Amts Avis havde offentliggjort oplysninger om elfærgen i strid med en aftale, avisen havde indgået med den lokale borgmester om at vente, til færgeprojektet var forhandlet på plads.

Det sidste er faldet Fyns Amts Avis for brystet. Chefredaktøren undrer sig over, at Fyns Amts Avis ikke fik lov til at forholde sig til kritikken, før historien blev bragt. Især fordi sådan en aftale ifølge avisen aldrig har eksisteret.

”Det er fuldstændig uhørt. Der er tale om meget grove anklager mod Fyns Amts Avis, som sår tvivl om både vores troværdighed, vores journalistik og vores måde at håndtere kilderne på. Det skal vi selvfølgelig have mulighed for at kommentere,” siger chefredaktør på Fyns Amts Avis Carsten Olsen.

Han mener, at TV 2/Fyn har overtrådt de presseetiske regler.

”Det er efter min opfattelse i strid med de vejledende regler for god presseskik, at vi ikke bliver hørt om så grove anklager. Situationen forværres af, at anklagerne er udokumenterede og forkerte. Vi havde ingen aftale med kommunen om, at vi først måtte skrive om sagen, når den var forhandlet på plads. Selvfølgelig ikke. Sådan arbejder vi ikke som journalister,” siger Carsten Olsen.

Lokalredaktør: Ingen aftale overhovedet

Fyns Amts Avis modtog på den lokale redaktion på Ærø den 24/8 fortrolige dokumenter fra en kilde. Det fortæller lokalredaktør Anders Østerby. Dokumenterne beskrev et lukket punkt på det kommende kommunalbestyrelsesmøde, hvor politikerne skulle drøfte en ny elfærge til Ærø, som kommunen var ved at forhandle på plads. Det fremgik blandt andet, at færgeprojektet kunne blive ”adskillige millioner kroner dyrere” end forventet. 

Vi havde ingen aftale med kommunen om, at vi først måtte skrive om sagen, når den var forhandlet på plads. Selvfølgelig ikke. Sådan arbejder vi ikke som journalister.
Carsten Olsen, chefredaktør, Fyns Amts Avis

Avisen blev oplyst, at kommunen ville afholde et pressemøde om sagen senere på ugen. Det valgte Fyns Amts Avis at vente på, så man kunne få kommunens kommentarer med i dækningen.

”Men en halv time før pressemødet fik vi at vide, at det blev aflyst. Så blev vi enige om at skrive historien alligevel,” forklarer Anders Østerby.

Borgmester Ole Wej Petersen bekræfter over for Journalisten, at han havde forstået, at der var en aftale mellem ham og Fyns Amts Avis om, at de ikke ville skrive om sagen, før forhandlingerne om færgen var faldet på plads.

”Det var min klare opfattelse, at vi havde en aftale. Til gengæld ville Fyns Amts Avis så være dem, der fik oplysningerne først,” siger borgmester Ole Wej Petersen til Journalisten.

Men det afviser Anders Østerby.

”Der var ingen aftale overhovedet. Vi havde besluttet at vente til pressemødet om torsdagen, så vi kunne få svar på vores spørgsmål. Det møde blev så aflyst,” siger han.

TV 2/Fyn: Overrasket over postyret

Hos TV 2/Fyn er ansv. chefredaktør og direktør Esben Seerup ”overrasket over postyret”.

Han forklarer, at TV 2/Fyn onsdag aften måtte prioritere blandt kilderne for at få historien hurtigt ud. Og derfor kontaktede man ikke Fyns Amts Avis i første omgang.

”Vi fik tippet i aftes ved 18-tiden om, at borgmesteren har anmeldt sin egen kommune til politiet for et læk. Dét var vinklen i vores historie, som skulle ud samme aften. Derfor koncentrerede vi vores journalistiske kræfter på hovedvinklen. Den handler ikke om Fyns Amts Avis,” forklarer Esben Seerup.

Han fortæller, at TV 2/Fyn udkom med første version på historien 19.35 og opdaterede med politiker-kommentarer klokken 22.19, før redaktionen lukkede ned. I dag lidt over middag er Fyns Amts Avis' svar på kritikken så føjet til artiklen.

”I den ideelle verden kommer man selvfølgelig hele vejen rundt og får samtlige aktører med i første version af en historie, før man publicerer. Det gør man muligvis i en medievirksomhed med en langsommere udgivelsesfrekvens end her i huset. Vi arbejder med versioneringer, og det var vigtigt for os at komme ud med første version så hurtigt som muligt i aftes,” siger Esben Seerup.

Men er du enig i, at I burde have givet Fyns Amts Avis mulighed for at svare på kritikken i første version?

”Principielt ja. Nu har vi så fået deres version, og det står klart, at borgmesteren og lokalredaktøren har hvert sit syn på sagen. Det er ikke en tvist, vi går ind i. Det er ikke det væsentlige.”

Kommentar

Seneste jobopslag

Prorektor for uddannelse og viden ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 07.12

Journalist TIL BORNHOLMS TIDENDE

Bornholms Tidende
Ansøgningsfrist: 26.11

Kommunikationsmedarbejder

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 19.11

Pressechef til Dansk Metal

Dansk Metal
Ansøgningsfrist: 22.11

Er du en rutineret webmaster? Og digital til fingerspidserne?

Vallensbæk Kommune
Ansøgningsfrist: 28.11

Idérig og ambitiøs SoMe-manager til Dansk Erhverv

Dansk Erhverv
Ansøgningsfrist: 15.11

Pressekonsulent

3F
Ansøgningsfrist: 22.11

Dygtig og effektiv økonomimedarbejder til Dansk Journalistforbund

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 04.12

Kommunikationsrådgiver med presseerfaring til HK

HK Danmark
Ansøgningsfrist: 22.11

Journalist

Politiken
Ansøgningsfrist: 19.11

Presse- og videojournalist til ZBC

ZBC
Ansøgningsfrist: 21.11

Webkonsulent til Strategi og Kommunikation

Horsens Kommune
Ansøgningsfrist: 20.11

Udviklingsproducer hos SAM Productions

SAM Productions
Ansøgningsfrist: 14.11

Pressesekretær til Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriet
Ansøgningsfrist: 18.11

Senior Corporate Communication Manager

LEGO Koncernen
Ansøgningsfrist: 14.11

Erfaren kommunikationskonsulent til Skattestyrelsen

Skattestyrelsen
Ansøgningsfrist: 14.11

Pressechef til Dansk Arbejdsgiverforening

DA - DANSK ARBEJDSGIVERFORENING
Ansøgningsfrist: 16.11

Kommunikationsmedarbejder til Dansk Sygeplejeråd

Dansk Sygeplejeråd
Ansøgningsfrist: 15.11

Barselsvikar til koordinerende markedsførings- og kommunikationsopgaver

EUC Nordvestsjælland
Ansøgningsfrist: 19.11

Historie-reporter søges

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 19.11

Er du vores nye forlagsredaktør?

Forlaget Columbus
Ansøgningsfrist: 01.12

Digital marketingspecialist

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 22.11

Journalist/bibliotekar/sekretær med flair for IT

Dansk Sprognævn
Ansøgningsfrist: 15.11