FY for folkeligheden

»Mens alle andre genrer har været tvunget til at omfavne folkeligheden, er kulturjournalistikken blevet ved med at se ned på den.«

»Mens alle andre genrer har været tvunget til at omfavne folkeligheden, er kulturjournalistikken blevet ved med at se ned på den.«

Åh, nej, der faldt endnu én…
Og sørgeligt nok er kulturkampens seneste offer et af Danmarks bedste magasiner, det hæderkronede Ud & Se.
DSB's gratisblad har de sidste årtier benyttet førsteklasses journalistisk håndværk til at ramme plet hos en af landet bredeste målgrupper. Det har været overraskende og oplysende uden at være belærende og har leveret folkeligt kulturstof uden at være fordummende. Det har været så smukt – men nu er det slut. De kære tog-journalister er blevet smittet med den københavnske kultursyge…

Bevis: Forsiden dedikeres nu med jævne mellemrum til ukendte dj's og digtere, som kun er interessante for en snæver københavnsk kulturelite. Så skidt med, at en gennemsnitlig togpassager på vej til Frederikshavn har lige så lidt brug for otte siders portræt af en københavnsk in-dj, som Mærsk har brug for en landsindsamling. For DSB's kunder skal nu med vold og magt belæres om, hvad der er god kultur – af journalister, der ved bedst.

Den folkelige kulturdækning er på vej ud. I stedet får vi en velkendt, slidt vare: klassisk, københavner-centreret kulturjournalistik.
Ikke at der i sig selv er noget galt med den vare – når den altså optræder kl. 23 på DR 2 og opfylder sin naturlige rolle i universet: at give intellektuel halvfed til en meget lille målgruppe. Problemet er, at den københavner-centrerede kulturjournalistik dominerer medier med langt bredere målgrupper. For mens resten af journaliststanden for længst har måttet overgive sig til målgruppeanalyser, læserpaneler og voxpops, holder de københavnske kulturjournalister stædigt fast i en helt anden måde at udvælge stof på. Deres bud lyder:

1) Skriv om den gode kunst og kultur. Er du i tvivl om, hvad der er godt, så spørg din ven, anmelderen. Nogle gange er anmelderen dig selv. Det gør processen nemmere.
2) Bekymr dig ikke om, hvad modtageren vil læse om – men om, hvad dine kollegaer og venner vil synes. Det er jo dem, du skal til koncert med på fredag.
3) Formidl dit stof på en kringlet og intellektuel måde (så virker du ikke banal).
4) Undgå folkeligheden. Den er jo den laveste fællesnævner.

Kulturjournalistikken er gået i flyverskjul. Mens alle andre genrer har været tvunget til at omfavne folkeligheden, er kulturjournalistikken blevet ved med at se ned på den. Den bekymrer sig ikke om at se kulturen fra målgruppens synsvinkel – og jeg begriber ikke hvorfor (ud over at det selvfølgelig er sværere at pille i andres navler end i sin egen).

Men jeg tror, modviljen er blevet styrket af, at Dansk Folkeparti, her midt i kulturkampen, har vundet patent på folkeligheden. Mon ikke mangen en kulturjournalist et sted i baghovedet har købt DF's forsimplede folkelighedsbegreb og sat lighedstegn mellem folkelighed, fadbamser og Fede Finn & Funny Boyz? Jeg tror, det er frygten for at blive sat i bås med de forkerte, der får kulturjournalisterne til at forsage målgruppens (lav)kulturelle luner og holde fast i et antikveret oplysningsideal. Det er frygten, der gør, at de fravælger at levere intelligent dækning af den kultur, målgruppen gerne vil læse om.

Ud & Se burde tage det første tog ud af København. Den brede befolkning fortjener intelligent formidling af folkelig kultur. Det er ikke nemt. Ud & Se har gjort det før. Jeg håber, de gør det igen. •

3 Kommentarer

Michael Bjørnbak Martensen
19. AUGUST 2009
Re: FY for folkeligheden
Der er gået mod i artikler, almindelige mennesker ikke fatter en brik af, hvor jeg også gerne tilføjer COOP´s blad Samvirke. Godt nok er det gratis, men ud over en meget imponerende grafik er der sågu ikke mange vitaminer.
Anders Clausen
19. AUGUST 2009
Re: FY for folkeligheden

Åhh, nej. DF har taget patent på danskheden, og folkeligheden og på alt muligt andet.

Kan du ikke finde på noget lidt mere originalt end at lire denne ynkelige floskel af. Bare rolig vi har alle forstået; du stemmer ikke på DF og deres "forsimplede folkelighedsbegreb " , ikke en dybsindig intellektuel og belæst kunstinteresseret som dig. OG du har naturligvis også et helt anderledes menneskesyn. Så har vi det på det rene.

De er bare rigtigt væmmelige ja de er så. Tænk engang, de kalder sig selv for danskere, er stolte og glade over at være danskere, og de mener sågar der er noget som vi kan betragte som dansk kultur, altså ngoet der er typisk dansk.

Det er fuldstændigt forfærdeligt at man kan mene den slags. Bevares man kan læse det i enhver udenlandsk turistbog om DK (bortset fra at de sjældent hævder at de er danskere), men her i landet må man ikke hævde det.

Tilgengæld skal man være glad for pakistansk kulturberigelse, for pakistanere har jo en kultur. Og araberne, og kineserne. Men ikke danskerne.

Og når de alligevel hævder noget så kontroversielt - altså at denne nation, der har eksisteret nogenlunde afgrænset i 1000 år hvor generation efter generation har bygget videre på det samfund de overtog af deres forældre, har en befolkning med en nogenlunde fællesartede værdier, normer, traditioner m.m. som vi kunne kalde danske kultur - så er det at tage intet mindre end patent på danskheden.

 

 

 

poul struve nielsen
19. AUGUST 2009
Re: FY for folkeligheden
Jeg lagde ikke lige mærke til det i toget, men har Dansk Folkeparti stadig den der annonce i krydsordet på bagsiden af det omtalte blad?