Bestyrelsen i Kreds 1 er meget positive over for den mulige fusion med Kommunikation og Sprog. Ved gårdsdagens generalforsamling fortalte formand for Kreds 1 Julie Rosenkilde Nielsen om dengang, hendes morfar, Carsten Nielsen, var med til at fusionere en række mindre journalistforbund og selv blev Dansk Journalistforbunds første formand. Hun mener, der er klare paralleller:
»Det handler om medlemmernes bedste. Identitet er et nøgleord. Alle skal kunne se deres interesser afspejlet fra navn til ledelse. Det tror jeg også er muligt. Jeg hilser fusionen velkommen, så vi kan stå stærkere i fremtiden,« fortalte Julie Rosenkilde Nielsen i sin beretning i går til generalforsamling i Kreds 1.
Den sammenligning blev ikke købt af Helle Bygum, som var en af de første til at kommentere formandens beretning:
»Det var god ide i det, din morfar gjorde, men det er ikke parallelt med det, der sker nu. Jeg har brugt lidt tid på at finde ud af, hvem der er i det her forbund. Det er en broget flok af folk inden for marketing, sprog, IT og flere andre ting. Jeg kan godt se ideen med mere volumen, men hvad er den dybere ide i at slå os sammen med marketings- og it-folk?« spurgte hun.
Lotte Dahlmann fra hovedbestyrelsen havde et bud. Hun arbejder freelance med både journalistik og kommunikation, og hun ser frem til bedre aflønning på kommunikationsområdet:
»En af grundene for fusionen er nødvendigheden i at sikre ordentlige lønninger. Dem, jeg konkurrerer med om opgaver, sidder ude i virksomheder på et meget lavere lønniveau. Jeg foretrækker at konkurrere med nogle, der er på samme lønniveau. Der er rigtig mange om buddet, og arbejdsgiverne har svært ved at se, hvorfor de skal vælge nogle foran andre. Fusionen er en styrkelse af muligheden for at få en ordentlig pris,« sagde Lone Dahlmann.
Der var ikke mange ytringer om det store sjælefællesskab med medlemmerne af Kommunikation og Sprog – men generalforsamlingen virkede til at have en bred forståelse af det fornuftige i fusionen. Klaus Jensen fra Fagbladet 3F kunne dog hverken finde kærligheden eller fornuften i projektet.
»Der er kærlighedsægteskaber, og der er fornuftsægteskaber. Fusionen virker som et arrangeret ægteskab. Jeg har læst alle artikler, jeg har kunnet finde om emnet, men jeg har ikke rigtigt kunnet forstå, hvem de er. Jeg er glad for min fagforening, og jeg er stolt, når vi har en samlet holdning udadtil og for eksempel kæmper for muligheden for at kunne få informationer fra det offentlige. Hvad vil det betyde for os, når vi slår os sammen med en fagforening, der kan have modsatrettede interesser om offentlighedsloven?« spurgte Klaus Jensen.
De to hovedbestyrelsesmedlemmer Karen Hedegaard og Peter Thornvig kom begge med beroligende ord til dem, der bekymrede sig for den faglige identitet. De kom begge til Dansk Journalistforbund, da Grafisk Forbund blev opløst i 1999, og de repræsenterer begge mindre faglige undergrupper i forbundet. Det har ikke været et problem for deres faglige identitet at blive en del af Dansk Journalistforbund.
»En fusion er det rigtige. Men det er vigtigt, at det sker på den rigtige måde, så ingen mister deres identitet. Det kan godt lade sig gøre,« sagde Karen Hedegaard, der sidder i bestyrelsen for Visuelt Forum.
Næstformand i DJ Lars Werge var flere gange på talerstolen og svare på spørgsmål. Han har de seneste uger rejst rundt i landet til en række generalforsamlinger:
»Der bliver stillet det samme spørgsmål: Hvad er de for nogen i Kommunikation og Sprog? Mange har en anden uddannelsesmæssig baggrund end os. Nogle har den samme uddannelse som os. Det er heller ikke alle DJ-medlemmer, der har en journalistisk uddannelse, og mange DJ-medlemmer laver andet end journalistik,« sagde Lars Werge fra talerstolen.
Direkte adspurgt fortalte han, at et par tusind af medlemmerne i Kommunikation og Sprog kunne blive optaget i Dansk Journalistforbund i dag, og omkring tilgangen til offentlighedsloven mente han ikke, at fusionen ville betyde noget:
»I min verden er der ikke det store modsætningsforhold mellem kommunikationsfolk og journalister. Folk kalder sig også journalister, når de sidder på et organisationsblad, som ikke har redaktionel uafhængighed. De klassiske journalister er faktisk i mindretal i forbundet i dag, og det har ikke haft indflydelse på vores holdning til offentlighedsloven,« sagde Lars Werge.
7