Fupkilde driller Berlingskes Nyhedsbureau

Berlingske Nyhedsbureau (BNB) og Journalisten.dk har modtaget en hoverende email fra én, der hævder at være "Svend Strüver"- den falske kilde, der reporterede fra tsunamien i Indonesien i sidste uge. Han skriver, at BNB skulle have været bedre til at fakta-tjekke.

Berlingske Nyhedsbureau (BNB) og Journalisten.dk har modtaget en hoverende email fra én, der hævder at være "Svend Strüver"- den falske kilde, der reporterede fra tsunamien i Indonesien i sidste uge. Han skriver, at BNB skulle have været bedre til at fakta-tjekke.
"Kære Berlingske. Jeg har fået tilsendt jeres opfordring til at stå frem og modtage en moralprædiken fra jer. Jeg takker for tilbuddet, men må desværre afslå – begrundelse følger."

Sådan begynder en mail sendt fra en person, der hævder, han er "Svend Strüver", den fiktive kilde, der i sidste uge narrede Berlingskes Nyhedsbureau (BNB) ved at melde sig som øjenvidne til den asiatiske tsunamis ødelæggelser.

Interviewet med "Svend Strüver" blev blandt andet bragt i Radio 24syv og på jv.dk. Siden er historien blevet annulleret, fordi BNB efter al sandsynlighed blev snøret og øjenvidneskildringen var falsk. "Svend Strüver" sad ikke i Indonesien og tsunamibølgen havde ikke ramt, som han beskrev.
Og den eneste der hedder Svend Stuver er i øvrigt en professionel tysk golfspiller.

Både Berlingske Nyhedsbureau og Journalisten.dk har fået en henvendelse fra en person, der hævder han er "Svend Strüver". Journalisten.dk kan ikke verificere med 100 procents sikkerhed, at mailen stammer fra den samme person, som angivelig gav den falske øjenvidneskildring til BNB. Men i mailen refererer "Svend Strüver" en mail, som BNB har sendt til ham via den samme kilde, som i første omgang tippede BNB om, at de var blevet narret af øjenvidnet.

Chef for BNB, Jakob Weiss, vil overfor Journalisten.dk hverken be- eller afkræfte, at den refererede tekst i "Svend Strüvers" mail er identisk med den, som BNB har sendt til deres kilde. Journalisten.dk har valgt at bringe mailen, da indholdet af ikke-offentliggjorte detaljer i den refererede mail stemmer overens med den kendskab til sagen, som Journalisten.dk har.

Svend Strüver skriver i en hoverende tone, at han ikke har i sinde at afsløre sin identitet, selvom han bliver opfordret til det i mailen. I stedet opfordrer han til bedre kildetjek:

"Først og fremmest vil jeg lige sige undskyld for min falske øjenvidneberetning. Det var en brøler af dimensioner, og jeg kan garantere jer for, at næste gang I interviewer mig, så vil jeg faktatjekke min egen historie mere grundigt – inden I trykker den.

Jeg er ked af, hvis I mener, at min telefonopringning har været undergravende for jeres journalistiske principper. Det er meget beklageligt, hvis I fremover skal til at tjekke jeres kilder inden i annoncerer tsunamier eller andre naturkatastrofer.

I spørger sikkert jer selv, hvad der mon lå til grund for min røverhistorie. Og nu skal i høre: Da jeg så hvor meget alle medier gik i selvsving efter jordskælvet og blodtørstigt jagtede cases, som jeg går ud fra, har til hensigt at gøre en fjern historie mere vedkommende for os danskere, synes jeg det var synd, hvis I ikke kunne finde nogen. Det er jo et hårrejsende og væsentligt kapløb: Hvilket medie får først et citat fra en bange dansker, der samtidig kan fungere som sandhedsvidne?
Og så tænkte jeg i al min naivitet, at det selvfølgelig ikke gjorde noget at historien var fiktiv, hvilket jeg fik bekræftet, da I ikke var interesserede i at tjekke hverken min identitet, mit hotel, min feriedestination. Eller alternativt: Om der rent faktisk var en flodbølge der havde ramt Bali.

(…)

Som nævnt indledningsvis, har jeg desværre ikke tid til at stå skoleret for hele Berlingske-huset, og derfor må jeg altså takke nej til jeres tilbud. Årsagen skal findes i, at jeg for tiden ligger vandret. Vand-ret, get it?

Bedste hilsner

Svend Strüver
(Ikke den professionelle tyske golfspiller, men den fiktive Svend Strüver)"

Chef for BNB Jakob Weiss har ikke ønsket at kommentere mailen. Men han har tidligere forklaret til Journalisten.dk, at sagen opstod, fordi de søgte øjenvidner på Facebook i det område af asien, som var truet af tsunamivarsel. Siden har BNB som konsekvens af sagen indført en fast procedure for fakta-tjek i forbindelse med interviews af den karakter.

2 Kommentarer

P. Andersen
23. APRIL 2012
Re: Fupkilde driller Berlingskes Nyhedsbureau
Hvorfor dog bruge sin tid på den slags?
Erik Lismann
21. APRIL 2012
Re: Fupkilde driller Berlingskes Nyhedsbureau
Hvis der var nogen som helst nosser i Cavlingudvalget, så gik den næste pris til 'Svend Strüver'. Han har med et enkelt stunt gjort mere for kvaliteten i dansk presse end nogen andre i de sidste 10 år.