Ukrainsk journalist blev nægtet indrejsetilladelse og sat på fly ud af Rusland. FUJ har protesteret overfor det russiske udenrigsministerium
Den ukrainske journalist Oleg Khomenok blev nægtet indrejsetilladelse og sat på et fly ud af Rusland, da han var på vej til Kaliningrad for at holde foredrag om undersøgende journalistik.
Hvad skete der?
»Jeg var på et fly direkte fra Kiev til Kaliningrad for at deltage i et seminar for journalister. I lufthavnen blev jeg stoppet og fik at vide, at jeg ikke måtte rejse ind. Jeg blev deporteret ud af Rusland igen med det samme fly,« siger Oleg Khomenok til journalisten.dk.
Hvorfor tror du, at du blev nægtet indrejse?
»Jeg har afleveret en klage til Ukraines udenrigsministerium og bedt dem om at beskytte mine rettigheder. Jeg har samtidig bedt dem protestere overfor de russiske myndigheder. Den 12. marts 2012 blev jeg nægtet adgang til Hviderusland. Det skete uden forklaring. Jeg klagede, men har fået at vide at årsagen er hemmeligtstemplet. Jeg mener, at Rusland og Hviderusland har et samarbejde om indrejsetilladelser. Jeg tænker, at den hviderussiske sikkerhedstjeneste har givet oplysninger til den russiske sikkerhedstjeneste og så er jeg blevet føjet til de sortlister, de bruger.«
Oleg Khomenok skulle have holdt sit foredrag ved et seminar, arrangeret af Scoop Russias partnerorganisation Regional Press Institute. Foreningen af Undersøgende Journalister FUJ samarbejder med Scoop og Scoop Russia.
FUJ har nu protesteret mod deportationen af Oleg Khomenok i et brev til bl.a. det russiske udenrigsministerium.
»Scoop Russia er en fuldstændig upolitisk ting. Derfor er det bekymrende, at man begynder at forfølge en sådan organisation. Det tyder på, at efterretningstjenesten er begyndt at følge Scoop Russia,« siger FUJ's formand John Hansen til journalisten.dk.
»Oleg Khomenok er en ukrainsk, undersøgende journalist, født i det gamle Sovjetunionen. Scoop Russia har ingen som helst politisk kant. De laver alle former for journalistik. De forsøger bare at forbedre den undersøgende journalistik.«
»Hvis han ikke kan komme ind, så kan det jo blive svært at udvikle de netværk, hvor journalister hjælper hinanden på tværs af grænserne. Det synes vi Søren-sjaskemig, der er brug for. Ikke mindst i Rusland.«
FUJ arbejder på at få oversat protesten og få den sendt ud i flere lande, bl.a. Tyskland. Samtidig foregår der i Rusland en underskriftsindsamling blandt journalister i protest mod udvisningen.
»Vi vil gerne markere meget kraftigt her, at vi er opmærksomme på, hvad de gør. Opmærksomme på, hvad myndighederne forsøger at bremse.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.