FUJ-præmieret journalistik uden kildekritik

Siden august 2010, hvor tidligere journalist på Ekstra Bladet Bo Elkjær i Journalisten under emnet mediekritik fastslog, at BT's journalistik var talentløs, og der i den vanskelige sag, han arbejdede med, var: ".. stjålet 38 milliarder kroner fra de europæiske statskasser.

Siden august 2010, hvor tidligere journalist på Ekstra Bladet Bo Elkjær i Journalisten under emnet mediekritik fastslog, at BT's journalistik var talentløs, og der i den vanskelige sag, han arbejdede med, var: ".. stjålet 38 milliarder kroner fra de europæiske statskasser.

Tyveriet er sket via Danmark. En dansk styrelse gjorde tyveriet muligt. Et ministerium – og en eksminister – dækker over …", har det undret mig, at der ikke var nogen, som for alvor savnede alle de milliarder. Mere end Storebæltsbroen. Men vi andre fik tørt på:
"Men hey! Hvis medierne skal have en berettigelse, så må det være, at vi har kompetencen og viljen til at gå i kødet på kompliceret stof …"

I marts kom Rigsrevisionens undersøgelse: "SKAT har gennem sin indsats identificeret et momstab på 1,4 mio. kr. for den danske stat, … Derudover har 14 andre EU-lande oplyst, at der er mistanke om momskarruselsvindel via det danske kvoteregister for 1,4 mia. kr. Flere lande har ikke rapporteret om tabsstørrelsen, og det samlede tabsbeløb må derfor formodes at være større."

EB skrev: "Kvote-skandalen: Rigsrevisionen mere end bekræfter Ekstra Bladets afsløringer af den sag, der har kostet europæiske skatteydere mere end 38 mia. kr. i form af moms."
Sludder og vrøvl. EB havde én hofkilde – Europol – der anslog det, Elkjær fastslog.
"Det eneste samlede skøn over momskarruselsvindlen med CO2-kvoter i EU, der er tilgængeligt, er Europols skøn over et samlet momstab mod EU-landenes statskasser på i alt 38 mia. kr. … SKAT har … via Justitsministeriet bedt Europol oplyse grundlaget for skønnet, men det har ikke været muligt at få Europol til at oplyse, hvilke lande der er svindlet imod …"

Inden nåede FUJ at sætte pris på et emne: "tungt og kompliceret, men Mynderup og Elkjær går den lange vej … dokumenterer, hvordan svindlere og plattenslagere har kunnet kickstarte en international momskarrusel, der har lænset systemet for milliarder … Sagen er af stor vigtighed, og man kan undre, at ikke andre danske medier fulgte mere helhjertet op på sagen."

Taler vi om den punkterede ballon med 38 milliarder, der ikke forsvandt?
Bliver spændende at se, hvordan webredaktør Elkjær vil dyrke medie- så vel som kildekritik.

– Lars Abild, journalist

SVAR: Det er korrekt, at jeg mener, at BT's journalistik om Helle Thorning-Schmidts såkaldte skattesag var talentløs.
Oplysningen om Kinnocks indtægter byggede alene på en anonym kilde, der i sit gæt ramte små 130 procent ved siden af. Lad være med at tage mit ord for det: Gå endelig tilbage og tjek det selv.

Det var blandt andet det, jeg opfordrede til i den kommentar, Lars Abild refererer: At vi som journalister tjekker tingene – at vi ikke springer over, hvor gærdet er smuttet.

Det er ikke korrekt, når Lars Abild kritiserer, at "Europol anslog det, Elkjær fastslog". Vi har i to års artikler konsekvent krediteret Europol for oplysningen og skrevet "Europol anslår" og "Europol vurderer" om tyveriets omfang. Det kan Lars Abild selv tjekke her: http://bit.ly/LcZSX4.

Med venlig hilsen
– Bo Elkjær, kommende webredaktør

11 Kommentarer

Lars Abild
10. JUNI 2012
Det lange lys efter 84 milliarder

Kære Bo Elkjær,

Ser frem til, du dokumenterer de meget omtalte 38 mia. kr,

Af: Bo Elkjær Om: Mediekritik

Dumt. Lad os tage den i få enkle sætninger: Der er stjålet 38 milliarder kroner fra de europæiske statskasser. Tyveriet er sket via Danmark. En dansk styrelse gjorde tyveriet muligt. Et ministerium - og en eksminister - dækker over deres viden om, hvordan de har ladet tyveriet foregå.”

Ser også frem til at du skaber klarhed over, hvorfor din din hofilde – politisamarbejdet Europol - der estimerede - hvad du fastslog og efter dine afsløringer – ikke ønskede at oplyse Justits- og Skatteministeriet samt Rigsrevisionen, hvor de mange milliarder savnes – eller hvem der formentlig har hugget dem.

Og helt basalt - udover at det burde være dagligdag - når du løfter dig op i helikopteren og bruger din egen journalistik til at slå andres i hovedet, synes jeg, du bør – med det lange, skarpe lys – i den grad nærlæse reglerne for god presseskik, hvor det blandt andet fremgår:

”- Det er massemediernes opgave at bringe korrekt og hurtig information. Så langt det er muligt, bør det kontrolleres, om de oplysninger, der gives, er korrekte. ..

- Det skal gøres klart, hvad der er faktiske oplysninger, og hvad der er kommentarer.

- Overskrifter og mellemrubrikker skal i form og indhold have dækning i den pågældende artikel eller udsendelse. Det samme gælder de såkaldte spisesedler.”

mvh.

/a

 

Bo E.
9. JUNI 2012
Lad det skarpe lys brænde frit
Kære Lars Abild

Du har tydeligvis en indsigt i denne sag som få andre. Jeg synes ikke, at du skal nøjes med at lade dit skarpe, kritiske lys brænde i dette snævre forum.
Den britiske statsborger Irfan Musa Patel blev i december sidste år idømt syv år og ti måneders fængsel ved en tysk domstol for sin rolle som bagmand i CO2-svindel for 2,2 mia. kroner.
(Se: http://www.reuters.com/article/2011/12/21/germany-carbon-fraud-idUSL6E7NL44O20111221)
Jeg vil opfordre dig til ufortrødent at kontakte Patels forsvarer Edward Fitzgerald QC og bibringe ham din indsigt, så advokaten kan få frikendt sin klient for denne, åbenbart i dine øjne uretfærdige, dom for svindel for et milliardbeløb - som du altså mener at kunne dokumentere ikke er svindlet?
Du kan finde Fitzgeralds kontaktoplysninger her: http://www.doughtystreet.co.uk/files/Edward%20Fitzgerald%20CBE%20QC.vcf
Lad os endelig høre, hvordan det går med frifindelsen!

Mvh
Bo E.
Lars Abild
8. JUNI 2012
Strudsene fra Rådhuspladsen

I min naivitet havde jeg forestillet mig, at der var et par journalister eller tre fra Rådhuspladsen, der havde behov for at forklare sig efter gentagne gange at have oversolgt historien om den varme CO2 og de mange, mange forsvundne milliarder, der alene ifølge journalisterne er pist væk forsvundet. Og på den baggrund producere den ene mere aparte teori efter den anden om, at milliarder forsvandt via kulissen "Amager Autocenter" og baggårde i London.

Kilder som Europol og Rigsrevisionen er blevet taget til indtægt for ting, de aldrig har skrevet, og når journalisterne blev gjort opmærksom herpå, så var der blot - for i al fald en af dem - at fabrikere endnu en løgn om, hvordan man ”konsekvent” har krediteret kilderne. Fup og gamle gardiner.

Der er også løjet i en indstilling til cavlingprisen – formentlig også til FUJ-prisen, som man modtog uden at kny - og den tidligere enighed faldt bort, da en af journalisterne i forsøget på at komme ud af bagdøren skrev, at han ikke havde læst den indstilling, hans chef havde skrevet. Hverken før eller eller efter. Sikke en forklaring.

Det gode ved denne historie er, at den ikke holdt vand, så alle milliarderne ikke forsvandt. Så må vi se, om strudsene fra Rådhuspladsen på et tidspunkt skal have hovedet op af buskadset.


Mvh.

/a


Lars Abild
6. JUNI 2012
Re: FUJ-præmieret journalistik uden kildekritik

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvorfor man tager Rigsrevisionen til indtægt for noget, den ikke har skrevet. Og spændende med alle de kilder og fremskrivninger, der nu dukker op. Vi må i mere end en forstand være tæt på den store CO2-boble.

Jeg forholder mig til det, EB har skrevet, også mens du var der Elkjær. Ud fra devisen, at man ikke kan være gravid og det modsatte på samme tid. Altså den ene dag lade det være et faktum og dagen efter en vurdering - lidt efter behov. 

I Ekstra Bladet har der blandt stået følgende:


11. december 2009

* Den europæiske politienhed Europol oplyste onsdag, at skatteyderne i de europæiske lande er blevet snydt for 38 mia. kr. Europol betegner svindelen som organiseret.


6. februar 2010

* I forbindelse med Ekstra Bladets afsløringer er det kommet frem, at der inden for 18 måneder er blevet svindlet for 38 milliarder kroner ved handel med CO2-kvoter.


26. februar 2010

* Ifølge det europæiske politisamarbejde Europol er der på blot 18 måneder svindlet for 38 mia. kroner


11. marts 2010

* Danmarks nye EU-kommissær, Connie Hedegaard, sidder tungt på den nøgle, der kan åbne for opklaringen af svindel med klimakvoter for 38 mia. kroner via det skandaleramte, danske kvoteregister.


* Ekstra Bladet har i en række artikler afsløret omfattende momssvindel med CO2-kvoter. Ifølge Europol løber svindlen op i 38 mia. kroner


14. april 2010

* Mens Connie Hedegaard snorksov på ministervagten, forsvandt 38. mia. kr. ud af de europæiske statskasser


* Energiminister Lykke Friis skal i morgen forklare i Folketinget, hvordan svindlere kunne slippe af sted med at stjæle 38 mia. kr. via det danske kvoteregister


28. maj 2010

* Skatteminister Troels Lund Poulsen sætter nu en undersøgelse i gang af CO2-svindlen, der har kostet de europæiske statskasser 38.000.000.000 kroner.


* Gentagne gange er klima- og energiminister Lykke Friis blevet bedt om at forholde sig til, at kvoteregisteret befinder sig i centrum af en svindelsag, hvor der ifølge Europol er stjålet 38 mia. kroner fra de europæiske statskasser. Det har hun løbende afvist at forholde sig til

 

- Ovenstående giver måske en indikation på, hvorfor tallet går igen - også sidst i forløbet. Uagtet hvem der er inde i hvem.

Lotte Folke
6. JUNI 2012
Re: FUJ-præmieret journalistik uden kildekritik
Nej tak, jeg synes det er en fin brug af kommentarfeltet. Tak for info.

Flere