FUJ-nomineret tv får delvis kritik i Pressenævnet

"21 Søndag" må rykke ud med en berigtigelse i sag om brystscreeninger for cancer hos speciallæge. DR mener stadig, at historien var samfundsrelevant.

"21 Søndag" må rykke ud med en berigtigelse i sag om brystscreeninger for cancer hos speciallæge. DR mener stadig, at historien var samfundsrelevant.

Pressenævnet udtrykker delvis kritik af "21 Søndag", der den 14. november 2010 lavede en kritisk historie om speciallægen Jan Foghs behandlinger af brystcancer.Indslaget var nomineret til årets FUJ-pris på tv-området.

Det skriver dr.dk.

Udsendelsen kritiserer blandt andet Jan Fogh for ikke at foretage biopsier i forbindelse med screening for brystkræft. I udsendelsen hed det blandt andet, at lægen – efter at have foretaget en ultralydsscanning af en patient for brystkræft – ikke foretog sig yderligere.

Men det er ikke korrekt fremstillet, fastslår Pressenævnet. Jan Fogh anbefalede, at patienten fik fjernet en del af brystvævet.

»Dette fremgik af patientjournalen, som DR var i besiddelse af inden offentliggørelsen, og som i øvrigt blev refereret i udsendelsen,« hedder det i afgørelsen, der giver DR delvis kritik.

Pressenævnet mener også, at det var unødvendigt, at DR brugte skjult kamera til indslaget, men selv om nævnet mener, at lægers diagnosticering har samfundsmæssig interesse, mener man, at det her var unødvendigt at bruge skjulte optagelser.

»Vi retter os efter afgørelsen og er af den mening, at skjult kamera skal bruges med varsomhed. Vi vil også bruge skjult kamera i fremtiden, når det er relevant, og det glæder mig, at Pressenævnet anerkender, at det var en samfundsrelevant historie. Et flertal i nævnet var så bare ikke enige i måden, det foregik på, og det tager vi til efterretning,« siger Ulrik Haagerup, der stadig mener, at "21 Søndag" havde fat i en principiel historie.

Lytternes og seernes redaktør på DR, Jacob Mollerup, har tidligere skrevet om sagen

0 Kommentarer