Fuck ytringsfriheden

Dansk Journalistforbunds Fagfestival lægger afstand til JPs udlægning af Muhammed-sagen. Chefredaktøren kalder det tåbeligt.MUHAMMED. Arrangørerne af Fagfestival 2006 lægger op til en ny markant holmgang om Muhammed-sagen.

Dansk Journalistforbunds Fagfestival lægger afstand til JPs udlægning af Muhammed-sagen. Chefredaktøren kalder det tåbeligt.

MUHAMMED. Arrangørerne af Fagfestival 2006 lægger op til en ny markant holmgang om Muhammed-sagen.

Det er et programudvalg under Dansk Journalistforbund, der arrangerer mediefolkets svar på Roskilde Festivalen. På Hotel Nyborg Strand vil der være 70 oplæg fra hjemlige danske mediepolitikere over en seance med Hamas' spindoktor til verdens mest kendte undercover-reporter, britiske Donal McIntyre.

Et programpunkt springer i øjnene på hjemmesiden fagfestival.dk. Under overskriften 'Fuck ytringsfriheden!' lægger programudvalget sig meget tæt op ad Politikens udlægning af Muhammed-debatten og tager samtidig afstand fra Jyllands-Postens tilgang: 'En debat, som ikke handlede om ytringsfrihed, for den er vi ikke uenige om, men snarere om integration af en sårbar minoritet, som oplever en skærpet tone.'

Jyllands-Postens chefredaktør Carsten Juste kalder det for tåbeligt at formulere sig sådan i Dansk Journalistforbunds regi.

»Vi lever i en global trusselskultur. Det er der en lang række eksempler på. Herhjemme har vi dødstrusler mod redaktører og tegnere, der må leve under politibeskyttelse, så hvordan kan man sige, at denne sag ikke handler om ytringsfrihed? Det går simpelthen over min forstand. Vi har heldigvis intellektuelle i mange lande og internationale forfatterorganisationer, der støtter os. Den formulering er for dum og uværdig,« siger chef-redaktør Carsten Juste.

Informationschef i Dansk Journalistforbund Esben Ørberg, som også er programchef, afviser, at Fagfestival 2006 tager afstand fra Jyllands-Postens udlægning af Muhammed-sagen.

»Jeg mener ikke, at ytringsfrihed var debattens kerne, men vi udtrykker os nok lidt vel bombastisk på hjemmesiden. Det skal vi nok kigge på,« siger han.

Esben Ørberg siger, at det er forkert at opfatte Fagfestival 2006 som en officiel platform for synspunkter fra Dansk Journalistforbund.

»Vi har valgt personer, som repræsenterer forskellige synspunkter. Det er hele Fagfestivalens varemærke, at alt er tilladt, og at ting skal sættes på spidsen. Forbundets interesser ser vi i denne sammenhæng stort på. Hvis vi var et politisk halehæng til forbundet, så havde vi ingen Fagfestival,« siger han.

Et andet markant punkt på fagfestivalen handler om dialog med arabiske journalister fra små og store medier. Hvordan arbejder de i praksis, og hvordan opfatter de Muhammed-sagen?

Skal vi føre dialog med og vise forståelse for journalister, som ligger under for censur?

»Vi ser det som en opgave at fortælle om vilkårene for to hundrede tusinde kolleger i muslimske lande. Det er ikke vores indtryk, at det er noget, danske journalister ved ret meget om,« siger Esben Ørberg.

Når forbundet taler om dialog, siger I så ikke ytringsfrihed, men …?

»Vi kan kun rykke verden gennem samtale, dialog og interesse for andre måder at leve på. Vi har da brug for at sætte nye perspektiver på egne værdier. Vi har brug for at blive sat på prøve over for det kæreste eje, vi har. Det er selve festivalens mission at løfte deltagerne ud over forbundets politiske ramme og give plads for holdninger, som gerne må være i strid med forbundets. Fagfestivalen som organisation har ingen holdning,« siger Esben Ørberg.

Den seneste Fagfestival havde 1.100 deltagere og 100 medvirkende. Festivalen løber i år af stabelen på Hotel Nyborg Strand 5.-6. november.

0 Kommentarer