»Det kan blive et frygteligt efterår,« siger praktikvejleder Pia Færing, der er bange for at mangle praktiksteder. Jagten er nu gået ind på nye praktikpladser. 126 arbejdspladser har fået en invitation.
»Husk de unge. Faget har brugt for nyt blod – også i krisetider«. Sådan lyder budskabet fra koordinatoren af praktikken for alle tre journalistuddannelser, Journalisthøjskolens Pia Færing.
Hun er bange for, at krisen i mediebranchen betyder, at op til 30 praktiksteder falder fra de kommende måneder. I sidste uge meddelte kriseramte Helsingør Dagblad for eksempel, at man nedlægger en praktikplads.
»Jeg tør næsten ikke tænke på det her efterår. Jeg er bange for, at det kommer til at gå rivende galt. Halvårsregnskaberne ser sløje ud, og mange produktionsselskaber, regionale og lokale aviser har det skidt. Jeg kan hurtigt miste 30 pladser på dårlige økonomi og nedskæringer,« siger Pia Færing til Journalisten.dk.
Som hun ser det, ligger håbet i, at »DR har det okay«, og at TV 2-regionerne måske vil ansætte flere praktikanter, når de øger antallet af sendetimer.
For at fylde hullet ud har hun inviteret 126 nye arbejdspladser til at blive praktiksted. Udgangspunktet har været arbejdspladser, hvor der i forvejen er medlemmer af DJ ansat – måske havde de også brug for en praktikant?
»Der er fagblade, kommuner, regioner, privatvirksomheder med egen kommunikationsafdeling og fem-seks distriktsaviser blandt stederne,« siger hun.
Hun sendte brevene ud i forrige uge. Indtil videre har det kun givet to nye ansøgninger om at blive praktiksted, nemlig Gyldendal og ATP.
»Hvis bare hvert 10. af de 126 steder melder tilbage, er det en succes.«
Der skal være en journalist ansat på praktikstedet, og det er et krav, at praktikanten skal lave et egentlig journalistisk produkt – det vil sige skrive til en hjemmeside, lave personaleblad eller pressemeddelelser.
»Det skal være steder, hvor man har et budskab, der skal kommunikeres journalistisk. Og det skal være sandt, det man skriver, så vi har fravalgt reklame- og PR-bureauer,« siger Pia Færing.
I dag kan man komme i praktik på tre rene onlinemedier, Mediawatch.dk, 442.dk og Altinget.dk. Pia Færing har ledt efter flere netmedier, men har ikke fundet nogen. Også blandt magasiner har det været svært at finde nye steder, som kunne leve op til kravene om for eksempel at have en egentlig redaktion.
Beredskabsstyrelsen er en af de arbejdspladser, der har fået en opfordring om at blive praktiksted. Kommunikationschef Thomas Dybro Lundorf tager dog ikke imod tilbuddet.
»Jeg har svært ved at se det fungere. Vi har de folk, vi skal bruge. Vi har tralt med det kommende IOC-møde og klimatopmødet, og vi kan ikke legitimere at bruge flere ressourcer på en praktikant. Vi kunne godt bruge én til at rydde op i billeddatabasen, men det er nok ikke dét, praktikanterne lærer mest af.«
Heller ikke Socialrådgiveren vil lige nu oprette en praktikantstilling.
»Vi har ikke penge til det lige nu, hvor annonceindtægterne falder,« siger kommunikationschef Mette Ellegaard.
Efter første praktikrunde i foråret havde 40 studerende ikke fået plads. I dag er det tal nedbragt til stort set nul. Nogle få RUC'ere har ikke fundet en plads, men det skyldes sandsynligvis, at de under alle omstændigheder kan fortsætte deres udannelse og blot håber på drømmepraktikpladsen næste gang.
6