Medielov

”Frygten er, at ingen journalister i EU fremover vil kunne sikre kildebeskyttelse”

Muligheden for, at EU-stater må overvåge journalisters mobiltelefoner, er et af slagsmålene i de øjeblikkelige forhandlinger om EU-loven European Media Freedom Act

En kommende EU-lov, der har til hensigt at sikre frie og uafhængige medier i hele Europa, er i fare for at blive udvandet så meget, at den reelt ikke vil sikre journalisters rettigheder, som den ellers var tiltænkt.

Sådan lyder det fra Renate Schroeder, der er direktør i den europæiske sammenslutning af journalistforbund, EFJ, til det britiske medie The Guardian.

Herhjemme deler Allan Boye Thulstrup, næstformand i DJ, bekymringen hos sin europæiske kollega – især når det gælder muligheden for, at stater må overvåge journalisters mobiltelefoner.

”Frygten er, at ingen journalister i EU fremover vil kunne sikre kildebeskyttelse, fordi man ikke ved, hvem der bliver overvåget og af hvilke stater,” siger DJ-næstformanden.

Fransk overvågningskrav

Processen omkring loven European Media Freedom Act begyndte med, at EU-Kommissionen kom med sit bud på en lovtekst.

Før sommerferien kom Ministerrådet med sit forslag til ændringer, mens EU-Parlamentet i oktober blev enige om et bud på ordlyden til lovteksten.

Lige nu føres der så den såkaldte trilog, som er trepartsforhandlinger mellem Ministerrådet, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet, hvor den endelige lovtekst skal findes.

Og her stiller EU-Parlamentet og Ministerrådet sig milevidt fra hinanden, når det handler om, hvornår man må overvåge journalisters mobiletelefoner med spyware, fortæller Allan Boye Thulstrup.

”Vi var rigtig tilfredse med den lovtekst, som EU-Parlamentet fremlagde, fordi man puttede forskellige foranstaltninger ind. Blandt andet at det skulle forbi en domstol, hvis man på nogen måde skulle overvåge journalister.”

”Omvendt har Ministerrådet – med Frankrig i spidsen – foreslået, at man må overvåge journalister, hvis det handler om ”national sikkerhed” – uden på nogen måde at forklare, hvad det dækker over. Samtidig foreslår de, at man ikke behøver en domstolsprøvelse, før man begynder at overvåge,” siger Allan Boye Thulstrup og tilføjer:

”Man kunne frygte, at overvågningen af journalister fra staternes side handler om at identificere lækager. Blandt andet derfor er vi meget nervøse for, at det bliver Ministerrådets position, der ender med at blive til virkelighed.”

Spansk formandskab spiller nøglerolle

Ifølge Allan Boye Thulstrup kan forhandlingerne blive påvirket af Spaniens EU-formandskab og iveren efter at gøre loven færdig, inden formandskabet overgår til Belgien til nytår.

”Det kan afhænge af, hvor meget det spanske formandskab er villig til at gå på kompromis for at få et resultat. Det kan blive problematisk, hvis de er villige til at indgå større kompromiser, end vi synes er i orden, bare så de kan sige, at det var dem, der fik aftalen i hus.”

Han håber, at det danske kulturministerium vil ændre holdning og tale imod forslaget fra Ministerrådet.

”Vi håber, at Kulturministeriet kan se, at det franske forslag er fuldstændigt håbløst i forhold til kildebeskyttelse. Vi har allerede set, at eksempelvis Ungarn har installeret Pegasus-spyware på regeringskritiske journalisters telefoner,” siger Allan Boye Thulstrup.

Det Israel-udviklede Pegasus er sofistikeret spyware, der er designet til at infiltrere smartphones og stjæle information. Den kan skjule sig selv uden at give synlige tegn på sin tilstedeværelse. Hvis en telefon er inficeret, kan Pegasus eksempelvis overvåge samtaler, læse beskeder og stjæle billeder.

0 Kommentarer