Hele 35 journaliststuderende stod uden praktikplads efter Panikdagen i begyndelsen af november. Tilbage var der kun tre ledige praktikpladser.
Det fik rektor på Danmarks Medie og Journalisthøjskole (DMJX) Jens Otto Kjær Hansen til at advare om, at skolepraktik kunne blive en nødvendig nødløsning, hvis ikke arbejdsgiverne meldte sig på banen med flere praktikpladser.
Men frygten for skolepraktik er nu aflyst.
»Bekymringen for skolepraktik er helt afblæst. Det bliver ikke til noget. Jeg er mere bekymret for, om vi kan besætte alle stillingerne,« siger Pia Færing nu.
I dag, godt to uger efter Panikdagen, har 10 af de praktikløse studerende alligevel fundet sig en praktikplads og 4-5 stykker har allerede søgt om orlov. Tilbage er cirka 20 studerende. Heraf har cirka halvdelen dog besluttet sig for enten af søge orlov eller søge en praktikplads i udlandet.
Dermed er der lige nu stort set samme antal praktikløse studerende, som der er ledige praktikpladser.
»Jeg har syv ledige praktikpladser og to mere, som jeg ved kommer. Men de unge mennesker rykker ikke rigtig på dem. Jeg har reelt kun cirka 10 studerende, som søger praktikplads i Danmark. De kan få en plads, hvis de vil,« siger Pia Færing.
Her er de ledige praktikpladser
Ugeskrift for læger
Forbrugerrådet-Tænk
Gladsaxe Kommune
Politikens Lokalaviser
Tekniq
Domea.dk
Bolius
Dertil kommer to nye praktikpladser, som er på vej, men endnu ikke slået op på Mediepraktik.dk.
»Vi har efter nogle års fravær fået Gladsaxe Kommune og Ugeskrift for læger tilbage som praktiksteder. Generelt er de pladser, som er tilbage, på ingen måde steder, hvor man vil sige, at det er på kanten af at være journalistik det her. Det er praktikpladser, vi rigtig gerne vil beholde. Vi risikerer, at de ikke vil slå praktikpladser op til foråret, hvis de ikke får en praktikant nu,« siger Pia Færing.
Kun én af de syv ledige praktikpladser er uden for København. Nemlig den nye ugeavis, som Politikens Lokalaviser har på vej i Odense. Dermed er det ikke de studerendes påståede frygt for praktikpladser i provinsen, som holder dem tilbage.
»Vi taler ikke om Varde eller Lolland. Det er ikke et geografisk spørgsmål. Vi kan også mærke centraliseringen. Langt de fleste praktikpladser ligger efterhånden i København, og de få pladser, vi har tilbage i udkantsdanmark, dem har vi også studerende, som gerne vil hen til,« siger Pia Færing.
Ikke vant til at gå på kompromis
Hun mener, at de studerende har svært ved at gå på kompromis med, at de ikke får deres drømmeplads.
»De er vant til at få at vide, at de skal gå efter deres drøm. Så kan det være svært at se sig selv gå en omvej. De er kommet ind på deres drømmeuddannelse. De er ikke vant til at gå på kompromis. Derfor vælger mange at tage orlov og håber på at få drømmepladsen næste gang. Det er sket for nogle studerende tidligere, og de historier lever stærkt blandt de studerende,« siger Pia Færing.
»Det handler også om myten om, at praktikpladsen er den mest afgørende ting for din karriere. Hvis du får den forkerte praktikplads, så er du fucked. Jeg siger til de studerende, at der alligevel ikke er et eneste af de medier, som I kommer i praktik på, som lever jeres tid ud. De medier, I skal ud at arbejde på, er ikke engang opfundet endnu. De bør i stedet kigge på, hvad de kan lære de enkelte steder,« siger Pia Færing.
Hun opfordrer de studerende til at tage de praktikpladser, der er, også selvom de ikke er på et traditionelt publicistisk medie.
»Mange af pladserne er ikke medier, men det betyder ikke, at der ikke bliver udøvet journalistik. Det er stadig steder, hvor man bruger journalistiske kernekompetencer. Der får man også trænet de journalistiske værktøjer og kan udvikle dem lige så meget som på et almindeligt publicistisk medie. Men de studerende har svært ved at se deres faglighed blive sat i spil på den måde,« siger Pia Færing.
Foruden de ovennævnte journaliststuderende så mangler 14-15 studerende På TV- og Medietilrettelæggeruddannelsen (TVM) fortsat en praktikplads.
Men Karen Løth Sass, underviser og praktikvejleder på TVM-uddannelsen i Emdrup er ikke bekymret. TVM-uddannelsen har den særlige ordning, at deres studerende kan komme i praktik i et halvt år med SU, hvis de finder et lille dokumentarselskab, der påviseligt ikke har råd til at ansætte flere i firmaet.
»Vi er ude i det her hvert efterår. Vi har rigeligt med pladser om foråret og for få i efteråret. Men det plejer at lykkes hvert år. Efter et halvt års praktikforløb på SU har disse studerende ingen problemer med at finde en plads i foråret. Desuden har nogle produktionsselskaber løbende justeringer af ordrebogen. Så vi panikker ikke,« siger Karen Løth Sass.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
God kommentar Inge. Luk nu øjnene op for, at DJ og journalisten er meget mere end jounalistik classic!
Hvorfor skriver I ikke om praktikpladssitiationen for dmjx's kommunikationsstuderende?Også de leder nu efter plads? Oven i købet skal de -i modsætning til de journaliststuderende - selv individuelt forhandle løn!