Frygt for overvågning under OL: Danske journalister sendt afsted med burner phones

DR’s journalister er blevet instrueret i ikke at have fortrolig kildekontakt, mens de er i Kina

Når de olympiske vinterlege bliver afholdt de kommende uger, er det med frygt for overvågning, aflytning og forsøg på hacking af elektronisk udstyr.

Derfor er det heller ikke uden sikkerhedsforanstaltninger, at danske journalister og fotografer er blevet sendt til Kina.

DR, der har sendt seks medarbejdere til Beijing for at dække vinter-OL, har på forhånd foretaget en risikovurdering i forhold til telefoner og andet elektronisk udstyr.

”Det betyder, at vi fraråder brug af egne telefoner, hvorfor vi udleverer telefoner, som bliver nulstillet før og efter for at undgå, at skadelig software importeres,” siger underdirektør i DR Nyheder Anders Kern Boje, der tilføjer, at DR havde samme procedure under VM i Rusland.

Også hos TV 2 har man efter vurdering og anbefaling fra it-afdelingen besluttet, at alle TV 2’s sportsmedarbejdere i Kina har fået udleveret telefoner og computere, som ikke er deres daglige og personlige udstyr, oplyser TV 2’s kommunikationsafdeling.

For DR’s vedkommende bliver der altid foretaget en risikovurdering, inden medarbejdere bliver sendt ud i verden.

På trods af at medarbejderne i Beijing er blevet instrueret i at bruge VPN-forbindelse på deres bærbare computer for at kryptere kommunikationen og ikke at benytte åbne netværk, er der stadig en risiko for aflytning eller overvågning.

”Derfor er medarbejderne instrueret i ikke at have fortrolig kildekontakt eller tilgang til kritiske services, imens de er i Kina,” siger Anders Kern Boje.

Advarsel fra FBI

Forud for olympiaden har FBI udsendt en advarsel til atleter og andre deltagere i legene. 

I den advarer cyber-afdelingen om, at der er risiko for en række forskellige cyber-aktiviteter, der kan ramme begivenhederne. Det dækker blandt andet over risiko for hackerangreb, datatyveri og læk af følsomme oplysninger, phishing-kampagner og forsøg på at afbryde live-signaler.

”FBI opfordrer alle atleter til at lade deres personlige mobiltelefoner blive hjemme og bruge en burner phone (en telefon, der her er midlertidig og kun bruges til et bestemt formål, red.) under legene,” står der i meddelelsen, hvor det tilføjes, at FBI ikke for nuværende kender til nogen specifikke cybertrusler ved vinter-OL.

Den Internationale Olympiske Komité har på forhånd godkendt en række restriktioner for journalisters arbejde i Beijing.

Det betyder, at akkrediterede journalister kun har lov til at bevæge sig væk fra deres hotel for at udføre de opgaver, de på forhånd har fortalt arrangørerne om. Samtidig må journalister kun bevæge sig i et aflukket område.

”Antag, at dit hotelværelse er overvåget”

Tiltagene er sat i værk for at undgå spredning af coronavirus, lyder den officielle forklaring, der dog er blevet mødt med skepsis fra presseorganisationer.

”Under hele pandemien har vi set, at Covid-19 anvendes som en undskyldning for at begrænse journalisters arbejde. Kina er et af verdens værste lande, når det gælder pressefrihed,” har talsmanden for Journalister uden Grænser i Sverige, Erik Halkjær, udtalt.

Komitéen for Beskyttelse af Journalister har også tidligere advaret journalister, der arbejder i Beijing under olympiaden:

”Antag, at dit hotelværelse er bliver overvåget. Antag, at alt du gør online vil blive registreret. Ethvert opkald foretaget på hotellets telefoner eller mobiltelefoner er ikke krypteret og kan blive opfanget. Enhver samtale, du har på dit hotelværelse, kan blive aflyttet,” skrev organisationen i januar i en sikkerhedsadvarsel.

0 Kommentarer