Frygt for fagblads-død

 Regeringens finanslovsforslag, der sandsynligvis er offentliggjort, når du læser dette, vil blive læst med ængstelse på over 5.000 danske blade og tidsskrifter.

 

Regeringens finanslovsforslag, der sandsynligvis er offentliggjort, når du læser dette, vil blive læst med ængstelse på over 5.000 danske blade og tidsskrifter.

Ifølge flere aviser vil regeringen nemlig fjerne portostøtten til blade og tidsskrifter.

I dag sender staten hvert år en check på 180 millioner kroner til Post Danmark. Pengene går til at fastholde en lav pris på at udsende store og små fagblade og tidsskrifter. Dagbladene får også portostøtte. Men intet tyder på, at den del af støtten bliver berørt.

Fjerner regeringen portostøtten, vil det få voldsomme konsekvenser. Interesseorganisationen Dansk Fagpresse har for nylig lavet et regnestykke, der viser, at de 5.000 fagblade og tidsskrifter i Danmark vil få en ekstraregning på 500-600 millioner kroner. Til sammenligning tjener fagpressen en lille milliard (og ikke en million, som Journalisten skrev i seneste nummer, red.) på annonceindtægter.

At bladene pludselig mister 500-600 millioner kroner, når støtten kun er 180 millioner kroner, kan virke forvirrende. Men det hænger sammen med, at Post Danmark også selv kanaliserer penge over til blad-udsendelsen. I det øjeblik bladstøtten forsvinder, kan Post Danmark selv fastsætte prisen for at sende blade ud.

Dansk Fagpresse forsøger nu at mobilisere alle kræfter for at få stoppet regeringens planer. Ifølge direktør Christian Kierkegaard vil en fjernelse af støtten tvinge nogle blade til at lukke, mens andre bliver presset til at nedsætte udgivelsesfrekvensen, blive lagt over på nettet eller udgive et kvalitetsmæssigt ringere produkt.

Dansk Fagpresse har indkaldt til møder i Århus den 2. september og i København den 3. september. Tilmelding kan ske via hjemme- siden: http://www.danskfagpresse.dk/ 

 

Det koster fjernelsen af bladstøtten dig
I dag koster det knap seks kroner at producere og udsende hvert nummer af Journalisten. Pengene betaler du over dit fagforeningskontingent. Portoudgiften udgør godt to kroner. Hvis regeringen fjerner portostøtten til tidsskrifter og fagblade, vil det, ifølge udregninger lavet af Dansk Fagpresse, koste seks kroner at udsende hvert blad.

Det betyder, at Journalisten enten skal spare en million kroner ud af et budget på 6,5 millioner om året. Eller at du skal betale 80 kroner mere i kontingent om året.

0 Kommentarer