Frustreret freelancer vil lave is om sommeren og skrive bøger om vinteren

Jeppe Villadsen åbner sin egen isbar i frustration over lønvilkårene som freelancejournalist. Hans drøm er, at is-salget giver råd til at lave bogprojekter om vinteren. ”Det vil jeg ikke kunne købe mig tid til som almindelig freelancer,” siger han

”Min drøm er at lave is om sommeren og lave bogprojekter om vinteren. Så skal jeg ikke leve af at skrive tilfældige artikler for aviser til horribelt ringe takster. Nu forsøger jeg at gå på flere ben med to forskellige karrieredrømme, som er rigtig godt afgrænset sæsonmæssigt.”

Ordene kommer fra 44-årige Jeppe Villadsen. En freelancejournalist, der nu har søsat sin egen plan B i frustration over lønvilkårene.

”Jeg begyndte som freelancejournalist for 15 år siden. Taksterne har i bedste fald stået stille. Der kommer flere og flere om buddet, mens afsætningsstederne samtidig bliver færre,” siger han.

Om kort tid åbner Jeppe Villadsen derfor en økologisk isbar på Østerbro i København med hjemmelavet italiensk is, som han selv producerer. Det begyndte med en pokkers god gelato på en ferierejse til Rom. Siden har han taget et kursus på verdens førende isuniversitet i italienske Bologna.

Og nu har han investeret næsten én million kroner i udstyr og lokaler. Penge, som kommer fra en blanding af lån hos familiemedlemmer, arveforskud og egne midler. [quote:0]

En plan B født i frustration

Han har hyret folk til at stå bag disken, mens han selv skal stå for produktionen i baglokalet. Hans passion er mere at lave end at sælge isen. Men det er det sidste, der skal finansiere hans drøm om udelukkende at fokusere på bogprojekter om vinteren.

”Det er der, jeg har min journalistiske passion nu. Og det vil jeg ikke kunne købe mig tid til som almindelig freelancer. Det kan jeg forhåbentlig nu ved at lave og sælge min egen is. Jeg har en ambition om at lave Danmarks bedste is og med tiden måske åbne endnu flere butikker,” siger Jeppe Villadsen. [quote:2]

Han blev uddannet journalist i 2002 og har siden primært ernæret sig som freelancer hos blandt andet Information, Euroman og Kristeligt Dagblad, hvor han var avisens Afrika-korrespondent på freelance-basis. Her finansierede han selv sine reportagerejser eller fik dem betalt af diverse NGO’er.

”Min plan B er født af frustrationer over tilværelsen som selvstændig journalist, som jeg har valgt at kalde mig for ikke at lyde alt for arbejdsløs. Jeg kunne godt leve af det, men det var sjældent prangende, og vilkårene bliver kun dårligere. Det kan fungere rigtig fint at være freelancejournalist i en periode, men jeg kan ikke se det fungere over et helt arbejdsliv,” siger Jeppe Villadsen.

Faste udgifter rimer ikke på freelancejournalistik

Efter at han kom hjem fra Afrika, har han fået børn og faste udgifter i voksenstørrelse. Og han fik stadig sværere ved at se, hvordan det skulle rime på en status som freelancejournalist med fokus på publicistiske kunder. [quote:1]

”Jeg kan næsten ikke komme i tanke om en mere utaknemlig måde at tjene sine penge på som et voksent menneske med børn og faste udgifter. Hvis det skal minde om rigtig journalistik, og man har høje faglige ambitioner, så er det ualmindeligt dårligt betalt. Jeg kunne selvfølgelig vælge at kaste mig over en masse kommunikationsopgaver, men det var jo ikke derfor, jeg blev journalist. Så vil jeg hellere bruge min uddannelse i sociologi eller lave noget helt tredje,” siger Jeppe Villadsen.  

Han er ualmindeligt veluddannet. Ud over journalistuddannelsen fra RUC og diplomet fra isuniversitetet i Bologna har Jeppe Villadsen også en kandidatgrad i sociologi fra Københavns Universitet.

”Når jeg ser på selv de mest middelmådige af mine gamle medstuderende fra sociologistudiet, så har de i dag lønninger, hvor man som freelancejournalist slet ikke kan være med. Selv når man bruger al sin tid og alt sit talent som freelancer, så har man ikke udsigt til, at det bliver bedre lønmæssigt. Der kommer ikke noget tillæg i takt med, at man stiger i erfaring, anciennitet og dygtighed,” siger han. 

Jeppe Villadsen har blandt andet rejst rundt i Afrika som freelance-korrespondent, været i redaktionen på Euroman og med til at stifte Magasinet KBH.

”Jeg har prøvet nogle af de mest spændende journalistiske opgaver, jeg kan komme i tanke om. Der er noget mæthed i mit valg kombineret med, at jeg simpelthen ikke kan se, hvor min karriere som freelancejournalist skal lede hen,” siger Jeppe Villadsen.

Meldte sig ud af DJ i protest

Sidste år meldte han sig ud af Dansk Journalistforbund (DJ).

”Det var en protestopsigelse mod forbundets totale impotens. Det har ikke undgået min opmærksomhed, at viljen eller evnen til at gøre noget for freelancernes vilkår har været helt fraværende i de 15 år, jeg har været med.” 

Du skyder efter DJ, men burde du ikke rette skytset mod arbejdsgiverne, som gang på gang siger nej til DJ’s ønske om at lave aftaler om freelancernes vilkår? 

”Jo, helt sikkert, men der har jeg jo ikke nogen indflydelse at gøre gældende ud over den aftalerelation, som jeg selv pinagtigt er en del af. Jeg er med på, at der er stor uvilje fra arbejdsgiverne, men så må man sætte lidt hårdere ind fra DJ’s side,” siger Jeppe Villadsen og tilføjer: 

”DJ har rigtig mange gode ”nice to have”-aktiviteter og tilbud for freelancere, men når det gælder det helt centrale om løn og arbejdsforhold, så kan jeg ikke få øje på, at forbundet har leveret noget som helst. Og jeg tvivler på, at du kan finde en freelancer, som er uenig i det,” siger Jeppe Villadsen. 

En kritik, som DJ’s næstformand, Tine Johansen, afviser.

”Den kritik er jeg uenig i. Vi har netop på delegeretmødet fået fuld opbakning til vores strategi og indsats på freelanceområdet. Vi har mange aftaler for freelancere eksempelvis på organisationsblade, Aller, TV 2 og DR. Og på mange aviser har man lokalt aftalt prislister for freelancearbejdet. Når vi taler dagblade og magasiner, så er der mange tillidsrepræsentanter, som er meget optaget af denne problematik, og jeg ved ikke, om han har haft kontakt til dem. Men det er ærgerligt, hvis han har oplevet, at taksterne har stået stille i 15 år,” siger Tine Johansen.

Hun peger eksempelvis på, at de fastansatte medarbejdere på Information i 2012 afleverede en forventet lønstigning på 600 kr. om måneden til at forbedre de udskældte takster til avisens freelancere.

Tine Johansen ønsker i øvrigt Jeppe Villadsen ”al mulig held og lykke med sit nye projekt”.

”Isdelen kan vi nok ikke rigtigt hjælpe med. Men hvis han får brug for rådgivning om bogsalg eller rettigheder, så vil vi meget gerne rådgive ham om det, hvis han melder sig ind i forbundet igen,” siger Tine Johansen.

8 Kommentarer

Jeppe Villadsen
28. APRIL 2017
Hej Dan

Hej Dan

Tak for det (og til alle de øvrige søde ord fra kolleger)!

Du nævner udlandet, jeg har i årrække været omrejsende global-reporter og boede et par år i Kenya. Jeg er helt enig, og mindes også de ufattelig mange timer jeg dengang brugte på at få afklaret min skattestatus, da jeg på det tidspunkt ikke var blevet selvstændig, men var lønmodtagerfreelancer. Forbundet var hurtig til at melde pas, og stillede videre til deres skattespecialist ud i esoteriske foretagender som at slå sig ned i udlandet. Brugte en del tid på/med ham, men han meldte også pas. Jeg endte med at droppe det hele og fortsætte med hel normal dansk velfærdsstatsskat.

Alt godt,

Vibeke Lou
28. APRIL 2017
Kære Jeppe. Jeg har gjort mig
Kære Jeppe. Jeg har gjort mig præcis den samme erfaring med freelancelivet som du - og jeg undrer mig også over, hvor vores forbund egentlig er henne, når det handler om at sikre freelancerne ordentlige løn-
og arbejdsvilkår. God vind med isbaren - det er der uden tvivl mere fremtid i. Mvh Vibeke
Dan Mygind
28. APRIL 2017
Jeppe, hvis du synes udbyttet
Jeppe, hvis du synes udbyttet af medlemskab af DJ er ringe, så skulle du prøve at være freelance i udlandet.

De mange "nice to have"-aktiviteter er jo (næsten?) altid i Danmark (Købenahvn?), så dem har freelance-journalister i udlandet ikke megen glæde af.
Jeg spurgte engang DJ om skattemæssige forhold ifm. freelance-virksomhed i udlandet - det fik jeg ikke noget ud af.

Den eneste grund til at jeg stadig er medlem af DJ er min (naive?) tro på, at det er nødvendigt at have et fagligt sammenhold, så gig-økonomien ikke totalt underminerer arbejdsmarkedet. DJ har ikke mange (er der nogen?)successer at pege på i den forbindelse.
Nå, ja, så har jeg et pressekort, som jeg måske højst bruger en gang om året.
Held og lykke med isen og bøgerne!

P.S. Er der ikke flere og flere freelancere, der kaster sig over bøgerne?
Det er min egen udokumenterede iagttagelse og jeg er også selv hoppet på den vogn.
Vi elsker jo at skrive og håber så at score gevinsten i bog-lotteriet.
Jeg udkommer selv på lørdag 6. maj med min bog Verdensfortællerne:
http://writeit.dk/?p=405


Nalle Kirkvåg
27. APRIL 2017
Kære Jeppe

Kære Jeppe

Din "ambition om at lave Danmarks bedste is", har 100 % min fulde opbakning; som bosat tæt på Østerbro er den ambition et fint alternativ til freelancelivets ofte alt for elendige aflønning!

Bh. :-)
Ulrik Jørstad Gade
26. APRIL 2017
Go Jeppe! Work that gelato.
Go Jeppe! Work that gelato.

Flere