
Medarbejdere på en række lokalredaktioner føler sig i forvejen spændt hårdt for og skal nu også afgive kolleger til andre redaktioner. Foto: JFM (red. Jo)
Medarbejderne på redaktionerne på JFM’s lokalmedier rundt om i landet er frustrerede.
For anden gang inden for få måneder skal koncernen igennem besparelser, der sætter deres aftryk på antallet af medarbejdere på redaktionerne.
Besparelserne denne gang er udløst af, at JFM’s øverste ledelse har budgetteret med lønstigninger på højst to procent, men at den store overenskomst med Dansk Journalistforbund giver lønstigninger på godt fire procent.
Det sker, bare to måneder efter at 57 medarbejdere i JFM blev direkte berørt af sparerunden i januar. Enten fordi de blev afskediget eller flyttet til et nyt arbejdssted i koncernen.
De nye besparelser betyder, at der bliver nedlagt otte vakante stillinger fordelt ud på de forskellige redaktioner i mediekoncernen. Fire redaktioner rundt om i landet skal afgive en kollega til en anden redaktion for at få puslespillet til at gå op.
”Folk her er desillusionerede”
Flytningen af medarbejdere vækker frustration på de berørte redaktioner, der i forvejen føler sig pressede.
På Helsingør Dagblad har en medarbejder fået besked om, at vedkommende bliver tilbudt en stilling i Jylland. Det bekræfter tillidsrepræsentant på dagbladet Lars Lindevall.
”Der er mange her, der undrer sig over forløbet, da vi i forbindelse med sparerunden i januar blev tilført en medarbejder og derudover beskåret med 2,6 vakante stillinger.”
”Nu skal vi så – meget kort tid efter – sige farvel til en god og dygtig kollega og en fuldtidsstilling på en redaktion, der i forvejen er presset bemandingsmæssigt,” siger han.
Peter Linderoth Sørensen, tillidsrepræsentant på Dagbladet Ringkøbing-Skjern
Hos Dagbladet Ringkøbing-Skjern skal de tage afsked med en kollega, der mandag blev tilbudt at flytte sin stilling til Holstebro. Den stilling bliver ikke genbesat.
Også i januar måtte medarbejderne i Ringkøbing-Skjern indstille sig på at tage afsked med en kollega som følge af den sparerunde, hvor en medarbejder blev opsagt per 1. september.
Ifølge Peter Linderoth Sørensen, tillidsrepræsentant på Dagbladet Ringkøbing-Skjern, er der lige nu 13 redaktionelle medarbejdere på dagbladet. Det er inklusive en vikar og en praktikant.
”Så folk var chokerede over den besked. Vi synes ikke, vi er en særligt stor redaktion, og vi har været igennem flere besparelser over årene. Hver gang synes vi, at vi ikke kan være færre, men det synes ledelsen,” siger Peter Linderoth Sørensen.
”Folk her er desillusionerede. Vi synes, det bliver sværere at lave et godt produkt, som lever op til det, vi gerne vil aflevere til vores læsere,” tilføjer han.
Har brug for ro
Samme bekymring er der på Vejle Amts Folkeblad og Horsens Folkeblad, der også hver især får flyttet en redaktionel stilling ud til en anden redaktion i koncernen.
”Selvfølgelig er der en bekymring blandt kollegerne, for vi har fået skåret markant i medarbejderstaben. Derfor er det vigtigt med en ny prioritering af, hvad vi fremover skal bruge vores kræfter på. Vi har ledelsens ord for, at de løfter den opgave og viser vejen videre herfra.”
”Og det løfte kommer vi til at holde dem op på, for vi kan naturligvis ikke producere den samme mængde indhold med langt færre medarbejdere,” siger Julie Povlsen, der er tillidsrepræsentant for omtrent 90 DJ-medlemmer på tværs af de to aviser samt Fredericia Dagblad og lokalradioen i Vejle.
Ifølge hende er der fra ledelsens side kommet lovning på, at der vil komme en ny prioritering.
”Vi har brug for noget ro på bagsmækken og en nogenlunde normal hverdag, hvor vi kan fokusere på det, det hele handler om, nemlig lokaljournalistikken. Det skal ledelsen bane en vej for ved at prioritere kræfterne,” siger hun.
Den øverste ledelse i JFM har over tre gange siden december advaret om potentielt forestående fyringer på grund af besparelser. Første gang var i forbindelse med budgettet for 2023. Anden gang var i forbindelse med forhandlingerne om lokalaftalerne – de fyringer blev dog taget af bordet igen. Tredje gang var så op til overenskomstforhandlingerne, der netop er overstået.
Det har sat sig som en usikkerhed i kollegerne, fortæller Julie Povlsen.
”Det kommer til at tage noget tid, før roen er genoprettet. Kollegerne har været under stort pres de seneste måneder, og det tager tid at få skuldrene ned igen,” siger hun.
Havde det været mere skånsomt at tage alle besparelserne samlet, når man kendte resultatet af både budget, lokalaftaler og overenskomstforhandlinger?
”Det ville stadig udløse usikkerhed. Det er altid en nedslående melding at høre, at ens virksomhed skal fyre. Det vil altid give murren og bekymring rundt omkring. Men jeg tror, vi kunne være kommet lidt mere skånsomt igennem det, hvis kommunikationen havde været skarpere,” siger Julie Povlsen.
Erklærer topledelse som fjende
Det er ikke kun dem, der får flyttet en medarbejder, der er frustrerede.
Hos Viborg Stifts Folkeblad har de nye besparelser udløst harmdirrende kritik af den øverste ledelse i JFM, som medarbejderne kalder deres fjende. Også der er der en ledig stilling, der ikke bliver genbesat.
Medarbejderne i Viborg har ifølge tillidsrepræsentant på avisen Niels-Chr. Jönsson en følelse af, at medarbejderstaben bliver beskåret uforholdsmæssigt i forhold til andre udgivelser i koncernen.
Lignende følelser går igen på Dagbladet Ringkøbing-Skjern.
”Vi havde nok regnet med, at vi var forskånet det næste stykke tid, fordi vi mistede en kollega i januar. Vi synes, vi er en lille redaktion, og vi synes, at der er andre steder, hvor man bedre kan bære at blive færre. Det er måske egoistisk at tænke på den måde, men det var nok sådan, der blev tænkt.”
”Vi er da begyndt at tænke på, hvornår vi er så få medarbejdere, at vi ikke længere kan have vores egen chefredaktør,” siger Peter Linderoth Sørensen.
Journalisten ville gerne have spurgt JFM’s øverste ledelse, hvilke overvejelser der ligger bag, hvor medarbejdere flyttes fra, hvordan man vil håndtere medarbejdernes bekymringer og frustrationer, og om noget i forløbet burde være gjort anderledes. Det har ikke været muligt at få svar på.
”Jeg vil sige, at vi betragter det her som en intern sag, som vi ikke siger mere om udadtil,” siger Peter Orry, chefredaktør i JFM.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.