Frustrerede DR-journalister

Mistilliden til Plummer breder sig blandt journalisterne på DR Nyheder, der frygter, at der ligger politiske motiver bag beslutningen om at hemmligholde lydoptagelse.

Mistilliden til Plummer breder sig blandt journalisterne på DR Nyheder, der frygter, at der ligger politiske motiver bag beslutningen om at hemmligholde lydoptagelse.

Da Reimer Bo afrundede hovedhistorien i TV-Avisen søndag aften, skete det med en tør konstatering af, at den berømte lydfil, der muligvis kan afsløre forsvars-lækagen om jægersoldater i Afghanistan, nu ligger hos generaldirektør Kenneth Plummer, der har sagt, at DR ikke ønsker at offentliggøre lydfilen. Og han slutter af med: »Vi får så at se, hvad der sker.«

Om der lå et skjult signal i dette, vil Reimer Bo ikke udtale sig om. Men fakta er, at flere anonyme kilder fortæller Journalisten.dk om stor frustration blandt journalisterne på DR Nyheder og i DR-huset generelt. Både over at lydfilen blev krævet indleveret til DR's ledelse, og især at man efterfølgende ikke vil være med til at publicere indholdet på den ene eller den anden måde.

»Det er en meget underlig situation. Der er tale om en beslutning, som medarbejderne ikke har mulighed for at forstå, for vi kender ikke dens forudsætninger,« siger DR Nyheders tillidsrepræsentant Dines Boertmann.

Kenneth Plummers beslutning om at hemmeligholde filen strider imod mange medarbejderes opfattelse af god public service-journalistik, og der er en udbredt frygt om, at generaldirektørens beslutning mest af alt bunder i politiske hensyn.

»Jeg tror de fleste tænker, at under normale omstændigheder, skal en nyhedsstation som vores publicere materialet. Argumenter for ikke at gøre det, forudsætter så besyndelige omstændigheder omkring tilblivelsen, at det er svært at forestille sig. Og paradokset er ikke blevet mindre af, at lydoptagelsen nu befinder sig i DR under lås og slå. I torsdags vidste vi ikke, hvor den var. Nu ved vi positivt, at DR har den,« siger Dines Boertmann.

Et andet forhold, der ifølge Journalisten.dk's kilder skaber ærgrelse blandt DR-medarbejderne, er den modsætning, at en lækage- og kildebeskyttelses-sag, der oprindeligt lå hos konkurrenten TV 2, nu er endt i DR's rækker.

Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup har udtalt til Politiken, at han gerne ville have mulighed for at publicere lydfilen.

»Hvis jeg får lydfilen, må jeg høre den og så afgøre, om den er egnet til offentliggørelse. Men jeg vil selvfølgelig gerne have lydfilen, så jeg kan passe mit arbejde, som er at på danskernes og offentlighedens vegne at vurdere, om noget er relevant at viderebringe ud fra journalistiske kriterier og ud fra DR's programetik,« siger han.

1 Kommentar

Peter Engel
15. FEBRUAR 2010
Re: Frustrerede DR-journalister

En artikel om hvor pikerede mange medarbejdere og "flere anonyme kilder" i DR er over ledelsens uvilje til at afsløre en kilde (journalist?), der har udtalt sig uden at vide, at han/hun blev optaget. Pudsigt!

Hvornår er Kenneth Plummer iøvrigt blevet generalsekretær?