Frontal kollision mellem Tænk og Bilka

Bilka sælger en livsfarlig autostol, mener Forbrugerbladet Tænk. Men stolen var kun delvist testet, og Dansk Supermarked blev bedt om selv at skaffe dokumentationen.

Bilka sælger en livsfarlig autostol, mener Forbrugerbladet Tænk.
Men stolen var kun delvist testet, og Dansk Supermarked blev bedt om selv at skaffe dokumentationen.

TEST. Historien har det hele: Børn, trafikuheld, forældreangst, en afsender med et aggressivt budskab og en klar skurk. Da nyhedsvært Kim Bildsøe Lassen onsdag den 28. maj præsenterede indslaget i TV-avisen, skete det med behørige panderynker og en særlig bøn til forældre og bedsteforældre om at lytte godt efter:
Bladet Tænk og Forbrugerrådet har fået lavet en test af autostole til børn. Den viser, at flere stole er 'livsfarlige'. En stol af mærket Ferrari stemples som særligt katastrofal. Seerne får at vide, at den sælges i Bilka, og i indslaget smider Tænks testchef, Henrik Teglgaard Lund, egenhændigt Bilkas autostol i en affaldscontainer.
Dansk Supermarked, som ejer Bilka, ønsker ikke at medvirke i indslaget. Informationschef Erik Eisenberg begrunder det med, at man ikke har set dokumentation for Tænks anklage. Heller ikke TV-avisen er i besiddelse af dokumentationen.
»Hvis der er velunderbygget dokumentation for, at et produkt er livsfarligt, ryger det selvfølgelig ud af butikken. Men jeg vil ikke sige ja til et interview med en præmis, jeg ikke kender grundlaget for. Det er jo som at være anklaget uden at måtte se anklageskriftet,« siger Erik Eisenberg.
Han mener, det er dårlig journalistisk etik, at Tænk ikke hører modparten, inden man går ud og sælger en historie med så hårdt et budskab. Det afviser Tænks chefredaktør, Pernille Tranberg, blankt:
»Først laver vi testen, og i den fase hører vi den franske producent af autostolen. Herefter kommer den journalistiske del i bladet Tænk, hvor vi sender en anklage af sted ud fra vinklen 'nu er den igen gal med Bilka' og indhenter kommentarer fra Erik Eisenberg. Vi har altså hørt modparten,« siger hun.
Pernille Tranberg understreger, at testen uden sammenligning er den dyreste, TÆNK er involveret i. Hun afviser, at der nogensinde er blevet påvist fejl i testen, som bliver lavet af forbrugerorganisationer i hele Europa.
»Den er blevet lavet hvert år de sidste 15 år og bliver angrebet praktisk taget hver eneste gang, den udkommer, fordi den flytter markedsandele,« skriver hun i en mail.

JOURNALISTEN HAR SET mail-korrespondancen mellem Tænks journalist og informationschefen, og det fremgår, at journalisten vil stille spørgsmål på 'det generelle plan' a la 'hvorfor sælger I sådan nogle dårlige stole?' I en mail understreger Eisenberg over for Tænk, at han ikke vil "kommentere tests, hvor jeg ikke kender metoden eller test-institutionen".
Pernille Tranberg siger til Journalisten, at det ikke er muligt at sende dokumentation ud til hele detailleddet, men Eisenberg kunne selv have bedt om den hos den franske stole-producent. Det gjorde Eisenberg ikke – og det fortryder han – men på det tidspunkt anede han ikke, at Tænk ville gå ud i TV-avisen med en historie om, at Bilkas autostol var livsfarlig. Hans erfaring er desuden, at Forbrugerrådet holder kortene tæt til kroppen.
»Vi er konsekvent ude for, at vi ikke kan få noget at vide. I efteråret påstod de at have fundet pesticidrester i et øko-æble i en af vores butikker, og da vi bad om dokumentation, kunne vi ikke få den, fordi de ikke ville afsløre, hvilket laboratorium der havde udført testen,« siger Erik Eisenberg.
I Forbrugerrådets test er det producenten af den omtalte Ferrari-stol, der dumper, mens det i TV-avisen er Bilka, der hældes i skraldespanden for at sælge den.
Tænks testchef, Henrik Teglgaard Lund:
»Vores opgave er at teste produkter for forbrugerne, og når vi har testet, formidler vi med et klart budskab, hvad folk skal holde sig fra, og hvem der sælger skidtet,« siger han.
Testchefen bekræfter over for Journalisten, at man i testen har afmonteret Ferrari-stolens ryglæn med sidestøtter og kun har testet den som selepude, hvorefter den kaldes livsfarlig. Men selepuden er kun til større børn. Tænk har altså ikke testet, om Ferrari-stolen, der er sikkerhedsgodkendt til det danske marked, er livsfarlig for mindre børn. Hvorfor ikke?
»Fordi vi af erfaring ved, at det er en elendig autostol, og det ville være spild af dyr laboratorietid.«
Hvordan kan jeg så som forbruger være sikker på, at den ikke dur til mindre børn?
»Fordi vi og vores samarbejdspartnere siger det,« svarer Henrik Tegl-gaard Lund, der i TV-avisen hældte hele stolen i affaldscontaineren og ikke kun den del, man havde testet.
Erik Eisenberg har nu bedt TV-avisens ledelse om en berigtigelse, mens han overvejer, om sagen skal sendes til Pressenævnet. /