Fritz Schur løj for pressen om Stockholm-tur

Da forhandlingerne om SAS var på det højeste, lykkedes det bestyrelsesformand Fritz Schur at plante en historie i medierne om, at han var på vej til Stockholm. Det var løgn, og det møder stærk kritik fra både DR og telegrambureauet, der spredte de urigtige oplysninger

Da forhandlingerne om SAS var på det højeste, lykkedes det bestyrelsesformand Fritz Schur at plante en historie i medierne om, at han var på vej til Stockholm. Det var løgn, og det møder stærk kritik fra både DR og telegrambureauet, der spredte de urigtige oplysninger

Søndag eftermiddag var spændingen om SAS' fremtid på sit højeste. Journalister stod i hobetal foran hovedkontoret og ventede på de mindste signaler. Det var derfor en vigtig information, da flere medier kunne berette, at Fritz Schur var på vej til Stockholm for at holde møder med bankforbindelser. Det var han i virkeligheden ikke, forklarede han i mandags på pressemødet, da en DR-journalist spurgte ham, hvor mange fra bestyrelsen der havde været i Stockholm:

»Det er et kritisk spørgsmål,« svarede han ifølge dr.dk med et "lumsk" smil og "fortsatte grinende":
»Det tror jeg ikke, at nogen af os var. Men vi havde det utroligt fredeligt der, hvor vi havde behov for at sidde og holde bestyrelsesmøde. Det var en god gimmick,« sagde Fritz Schur ifølge dr.dk.

Formålet var at få fred og ro til arbejdet, men i pauserne morede de sig over pressens vildfarelse:

»Specielt morede vi os meget over at læse i medierne om alle de forhandlinger, jeg havde i Stockholm, og at jeg nu var på vej hjem. Men vi fik den fred, vi gerne ville have,« sagde Fritz Schur.

Flere steder i mediebranchen ser man ikke med den samme lethed på Fritz Schurs løgn. Det svenske nyhedsbureau TT blev i flere danske medier brugt som kilde på historien, efter at Fritz Schur havde udtalt til dem, at »vi er på vej til Stockholm inden længe«, da han satte sig ind i en bil.

»Det er aldrig ok at lyve, og det vil altid give bagslag på den ene eller den anden måde. Nu ved vi, at vi ikke kan stole 100 procent på Fritz Schur. Når man som journalist spørger en person, der har en form for offentligt embede, så skal man være i stand til at stole på personen,« siger Mats Johansson, der er redaktionschef på TT.

Nyhedsdirektør på DR Ulrik Haagerup er heller ikke tilfreds med situationen:

»Det er bemærkelsesværdigt og uheldigt, at en formand for et børsnoteret selskab tilsyneladende giver urigtige oplysninger til offentligheden. Jeg forventer, at kilder – ikke mindst i offentligt ejede virksomheder – enten tier stille eller siger det, der er rigtigt. Jeg bryder mig ikke om, at vi eller den øvrige presse bliver brugt til manipulation og vildledning, ved at man spreder urigtige oplysninger, hvis det er tilfældet,« siger Ulrik Haagerup til journalisten.dk.

Han fortæller, at de i tv-dækningen af sagen tog forbehold for, om han rent faktisk var på vej til Stockholm. De forsøgte at verificere det ved at sende tv-hold til henholdsvis Stockholm og Københavns Lufthavn.

Erhvervsredaktør på Politiken Tage Otkjær mener ikke, at det er så slemt. Han undrede sig dog over Fritz Schurs tilfredshed med selve stuntet ved gårdsdagens pressemøde:

»Jeg noterede mig den besynderlige stolte pralen. Jeg forstår ikke, hvordan man i en alvorlig situation sidder og er stolt af, hvordan man har narret pressen,« siger Tage Otkjær, der godt kan forstå behovet for at slippe væk fra pressen:

»I sådan en situation kan der godt være behov for at drøfte nogle ting, uden at man får pressen på nakken, hver gang man går på toilettet. Normalt ville man have arrangeret sig, så det ikke var et problem. I stedet for at være i SAS' hovedkontor kunne man have lejet et mødelokale et andet sted, og så kunne informationschefen styre, hvornår man var klar til at træde frem for pressen,« siger Tage Otkjær.

Journalisten.dk forsøger at få en kommentar fra SAS.

0 Kommentarer