Den danske top-erhvervsmand Fritz Schur har klaget over en Børsen-artikel, der handler om, at han kæmper for sit eftermæle. »Det falder under bagatelgrænsen«, siger Børsen om halvdelen af kritikken.
I går udkom den kritiske bog Kammerherrens Nye Klæder om én af de absolutte toppersoner i dansk erhvervsliv Fritz Schur. Han er blandt andet bestyrelsesformand i både Dong og SAS. Hovedpersonen har ikke selv ønsket at tale med journalisterne bag bogen, Niels Sandø, Thomas Svaneborg og Hanne Sindbæk. I stedet har han indledt et samarbejde om en anden bog med journalist Karen Margrethe Schelin.
Hun er kendt for "velskrevne og overvejende positive portrætter", som Børsen i september skrev i en artikel om de to kommende bøger. Artiklen hed "Fritz Schur kæmper for sit eftermæle", og det er den som Fritz Schurs advokat nu har indklaget for pressenævnet. Det handler om to forhold:
Det første er, at Børsen skriver, at Fritz Schur, efter han blev opmærksom på den kritiske bog, tog "kontakt til et eller flere forlag for at få skrevet en anden bog. Men idéen blev afvist". Det andet forhold handler om, at Børsen skriver, at "Fritz Schur er bortrejst, men han forklarer i en mail sendt via sin juridiske chef Martin Kasten, at han glæder sig til at samarbejde med Schelin."
Sætningen er et oplæg til et mail-citat, hvor Fritz Schur fortæller at han har "stor respekt" for Karen Margrethe Schelin. Ifølge den juridiske chef Martin Kasten er oplægget misvisende, fordi samarbejdet på det tidspunkt er i gang og sætningen giver indtrykket af, at der er tale om et forestående samarbejde.
Over eller under bagatelgrænsen
Den juridiske chef Martin Kasten fortæller til journalisten.dk at de to udsagn ikke passer. I det første tilfælde er der tværtimod tale om det modsatte:
»Schur har ikke rettet henvendelse til nogle forlag med ideen om at lave en bog, og dermed er der heller ingen forlag, der har afvist en sådan idé. Tværtimod kan jeg fortælle, at han har fået utallige henvendelser fra forlag, der gerne vil udgive en portrætbog af ham,« siger Martin Kasten.
Chefredaktør på Børsen Niels Lunde står ved artiklen indhold:
»Vi har skrevet det vi har skrevet i artiklen, og det baserer sig på kilder, der ikke står frem,« siger Niels Lunde, der mener at det andet forhold om, hvorvidt samarbejdet er gået i gang, er for småt til at være en sag for pressenævnet:
»Vi opfatter det som sådan en lille ting, at det falder under bagatelgrænsen,« siger Niels Lunde.
Martin Kasten er meget uenig:
»Det står slet ikke i den mail, jeg sendte til Børsen. Det er noget, de har fundet på. Uanset om det er en stor eller en lille detalje, så bruges det til at underbygge den første forkerte oplysning,« siger Martin Kasten, der forklarer, at man først bad om berigtigelse hos Børsen, og da Børsen nægtede det, gik de videre til pressenævnet.
Hvis man skal være lidt ironisk, underbygger den nidkærhed, I går til stoffet på, ikke selve artiklens hovedpointe? Netop at Fritz Schur kæmper for sit eftermæle?
»Jeg medgiver, at vi bruger energi på at forfølge det, når der bliver skrevet urigtige ting om Fritz Schur. Jeg synes ikke at et ellers seriøst medie som Børsen skal slippe af sted med urigtige oplysninger af denne her karakter.«
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Skræmmende at den mand har kunnet købe sig til stor indflydelse. Gad vide hvad han har givet den forrige regerings spidser, siden han har fået så mægtige bestyrelsesformandsposter. Og med en beregnet skattebetaling på 7,7 pct af sin virksomhed, som for en stor del er spekulationer af forskellig art, er han vel også afsløret som alt andet end en samfundsstøtte.
Det er en flot bedrift af Niels Sandø, Thomas Svaneborg og Hanne Sindbæk. Men det siger ret meget om tidens journalistik, at FS har kunne køre så meget frihjul på vej op ad magtens og indflydelsens tinde.