Frikendt forbijobberi

 Studerende blev frikendt af Journalistforbundet for at bijobbe som sportsreporter for Jyllands-Posten. 

 

Studerende blev frikendt af Journalistforbundet for at bijobbe som sportsreporter for Jyllands-Posten.

 

"Jeg er glad og meget overrasket."

Journaliststuderende Dan Philipsen havde slet ikke forventet, at hovedbestyrelsen (HB) i Dansk Journalistforbund (DJ) ville frikende ham for at bijobbe for Jyllands-Postens sportsredaktion. Det er nemlig forbudt for DJ-medlemmer at tage journalistisk arbejde ved siden af for eksempel et studium, hvis det tager arbejdet fra arbejdsløse journalister.
Gennem et år har Dan Philipsen i snit dækket tre superligakampe om måneden for JP. For hvert referat har han fået 1.000 kroner per kamp plus transporten betalt – en betaling som ligger klart under, hvad en uddannet journalist skal have.

Men politikerne i DJ vurderede altså, at han ikke havde bijobbet. De var dog delt i spørgsmålet: Syv stemte for, og syv stemte imod. Dermed faldt anklagen til jorden.
Hovedargumentet for at frikende Dan Philipsen for bijob var, at det ikke kan sandsynliggøres, at han rent faktisk har taget arbejde fra arbejdsløse. Flere mente, at hvis Dan Philipsen var blevet dømt for at bijobbe, så ville JP bare bruge Ritzaus kampreferater, og at det ikke skaber mere arbejde.

JPs tillidsrepræsentant, Erik Vohnsen, som anmeldte Dan Philipsens arbejde til forbundet, er også overrasket.

"Det er urimeligt, at forbundet har en bijobregel, som reelt ikke skal overholdes. Det er umuligt at bevise, at en bijobber tager arbejde fra arbejdsløse. Forbundet må droppe den regel," siger Erik Vohnsen, som har tænkt sig at fortsætte med at anmelde studerende, der bijobber på JP.
HB-medlem Kristian Melgaard er stærkt kritisk over for HBs beslutning.

"Det er en hån mod vores arbejdsløse medlemmer. Forbundet har nu reelt blåstemplet, at studerende bijobber. Den her afgørelse kommer til at betyde flere arbejdsløse," spår Kristian Melgaard.

Det er anden gang, at Dan Philipsen er anmeldt for bijobberi. Men første anmeldelse blev ikke behandlet af HB, fordi han frivilligt var stoppet med at bijobbe. Den manglende afgørelse provokerede Dan Philipsen til at gentage bijobberiet.

"Jeg tror, at næsten halvdelen af alle studerende på Danmarks Journalisthøjskole bijobber. Vi har krav på at få præciseret reglerne," siger Dan Philipsen, som netop har tegnet en etårig kontrakt med JP.

Bijob-reglen skal debatteres på delegeretmødet senere på året.

0 Kommentarer