Debat

Frihedsbrevet ophøjer sig selv ved at træde på andre

”Det er med en følelse af ambivalens, at jeg som journalist og formand for det færøske journalistforbund læser om Frihedsbrevets indtog på Færøerne,” skriver Jon Brian Hvidtfeldt

På Færøerne er det dårlig stil at ophøje sig selv ved at træde på andre. Det er min fornemmelse, at det også gør sig gældende andre steder i verden.

Derfor er følelsen en smule ambivalent, når jeg som journalist og formand for det færøske journalistforbund læser om Frihedsbrevets indtog på Færøerne. På den ene side glæde over et nyt medie, der kan puste nyt liv i vores medielandskab. På den anden side skuffelse over, at den nye dreng i klassen tilsyneladende kun kigger i selfie-spejlet.

Det billede, som Frihedsbrevet giver Journalistens læsere af de færøske medier, mangler desværre nuancer. Mads Brüggers og Barbara Holms udlægning giver næsten fornemmelsen af, at ingen journalist på Færøerne hverken kan eller tør skrive noget.

I et lille samfund som det færøske kommer mennesker hinanden ved. Også journalister og dem, vi laver historier om. Det stiller ekstra store krav til journalistikken, og at fakta er på plads. For fejl udløser typisk en direkte konfrontation fra den, der blev skrevet om. Men der bliver lavet journalistik hver eneste dag. Også kritiske historier, der holder. Når det er sagt, så er der selvfølgelig altid plads til flere.

Som i resten af verden har de private medier på Færøerne nogle ejere. Befolkningen kender dem og kan forholde sig til dem. Og vi har en offentlig public service-station, Kringvarp Føroya, der via licensen har den færøske befolkning som ejere.

Således har også Frihedsbrevet sine ejere, der er omtalt i dansk presse som forretningsfolk med hver deres baggrund – og givetvis også interesser. Og det færøske islæt til ejerkredsen er så en af Færøernes mest magtfulde forretningsmænd.

Uafhængighed er ikke noget, man kan påberåbe sig. Og stilen bliver altså dårlig, når man gør det på bekostning af andre.

Uafhængighed er ikke noget, man kan påberåbe sig. Og stilen bliver altså dårlig, når man gør det på bekostning af andre.

Et venligt, kollegialt råd, mens vi venter på de første historier. Kig lidt på den journalistik, jeres kolleger i branchen faktisk laver hver dag. Og kig lidt indad, før I tager patent på uafhængigheden.

God vind!

Jon Brian Hvidtfeldt er formand for Føroysk Miðlafólk (Færøernes Journalistforbund)

0 Kommentarer

Læs også

Færøerne

Frihedsbrevets nye chefredaktør: Færøerne mangler en kritisk og uafhængig presse

25. NOVEMBER 2022
data_usage
chevron_left
chevron_right