
Det var en kæmpefejl, og Mads Brügger har undskyldt over for den forurettede, siger han. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Det var et klokkeklart brud på retsplejelovens paragraf 1017b, da Frihedsbrevet i går som det første medie omtalte anholdelsen af en filminstruktør, der var blevet anmeldt for en voldtægt.
Det er vurderingen fra Vibeke Borberg, advokat med speciale i mediejura.
I den oprindelige artikel nævnte Frihedsbrevet navnet på den forurettede, hvilket ikke er tilladt i sager om seksualforbrydelser og kan straffes med bøde.
Artiklen blev senere rettet, og navnet på den forurettede blev fjernet, men sådan en rettelse er ikke nødvendigvis nok til at få en bøde til at gå væk.
”De kan stadig risikere at få en bøde, fordi navnet er blevet nævnt. Det er fint at rette det, men skaden er sket, når man har nævnt det. Det kan være blevet delt på sociale medier, og det kan være nået langt ud,” siger Vibeke Borberg.
”Det var en kæmpefejl”
Filminstruktøren blev efter et mere end seks timer langt grundlovsforhør i går aftes varetægtsfængslet for vold, efter at han tidligere på dagen var blevet sigtet for adskillige tilfælde af vold og voldtægt mod en kendt, kvindelig forfatter.
Anklagemyndigheden forlangte dørlukning og navneforbud, da efterforskningen stadig er i gang, hvilket dommeren efterkom.
Hos Frihedsbrevet erkender ansvarshavende chefredaktør Mads Brügger, at der er blevet begået en fejl, da navnet på den forurettede blev nævnt.
”Det er en ren tilståelsessag. Det var en kæmpefejl, og det blev rettet, så snart vi blev opmærksomme på det. Jeg har skrevet til forurettede og sagt, at vi er kede af det,” siger Mads Brügger.
Navn blev delt på sociale medier
Ifølge Mads Brügger lå navnet fremme i omkring en time, før det blev fjernet fra artiklen. Det var alligevel nok til, at navnet nåede at blive delt på sociale medier, ligesom det er at finde i kommentarer på andre nyhedsmediers Facebook-sider.
”Det kan godt tænkes, at det er Frihedsbrevets ansvar, men jeg er ikke herre over, hvad andre skriver. Det kan godt være forårsaget af os, men erfarne pressefolk burde også vide det, når de skriver det på sociale medier.”
Men er det ikke helt almen viden for jer også, at man ikke nævner navnet på forurettede i sådan en sag her?
”Det er en fejl, og det skulle ikke være sket, og jeg vil være meget opmærksom på, at det ikke kommer til at ske igen,” siger Mads Brügger og tilføjer:
”Jeg har ikke stået i en situation før, hvor sådan en sag handler om to offentligt kendte personer. Men der er ikke nogen rimelig forklaring på eller undskyldning for, at vi kom til at gøre det.”
Journalisten forsøger at få en kommentar fra den forurettede i sagen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.